Dressing na caesar salát – recept

DressingySalátyZeleninové saláty

Léto je časem lahodných salátů. Mezi ty oblíbené patří klasika jménem caesar salát. To, co dělá tento salát tak vynikajícím, je dressing – a právě recept na tento dressing si dnes prozradíme.

Salát Caesar je klasický salát, který si oblíbilo mnoho lidí, ale ne každý zná jeho zajímavou historii. Jedná se o italsko-americký pokrm složený z římského salátu, parmazánu, krutonů a klasického salátového dresinku Caesar z česneku, citronové šťávy, olivového oleje a worcesterské omáčky.

Dressing na caesar salát

Tento dressing je vynikající na saláty s římským salátem, parmazánem a grilovanou nebo pečenou zeleninou. Lze jej použít také jako dip k crudités. Můžete ho také použít jako marinádu na grilované maso nebo ho přimíchat k těstovinovému salátu.

Ingredience na dressing na caesar salát

  • Majonéza (1/2 hrnku)
  • Česnek drcený (1 stroužek)
  • Citronová šťáva (2 lžičky)
  • Dijonská hořčice (1 lžička)
  • Worcesterská omáčka (1/2 lžičky)
  • Sůl (1/8 lžičky)
  • Voda (1 lžíce)
  • Mletý černý pepř dle chuti
  • Strouhaný parmazán (1/3 šálku)

Postup na dressing na caesar salát

  1. V odměrce smíchejte majonézu, česnek, citronovou šťávu, dijonskou hořčici, worcesterskou omáčku a sůl.
  2. Vmíchejte strouhaný parmazán, přidejte vodu a důkladně promíchejte. Podle chuti přidejte černý pepř a servírujte se salátem.

Caesar salát

Příběh o vzniku salátu Caesar se píše od roku 1924, kdy ho italský restauratér Caesar Cardini připravil ve své restauraci v mexické Tijuaně. Toho dne mu došly ingredience, ale měl po ruce římský salát, parmazán, krutony a vejce.

Aby zásoby rozšířil, nakrájel římský salát na velmi tenké proužky a přidal česnek, citrony, olivový olej a worcestrovou omáčku – ingredience, které se v klasickém receptu používají dodnes. Výsledný pokrm se stal u zákazníků okamžitým hitem.

V následujících letech se salát rozšířil po celé Severní Americe a dostal se na místa po celých Spojených státech. Postupem času jeho složení šéfkuchaři upravovali a vznikly tak moderní verze, které se podávají v restauracích po celém světě.

Dnes existuje celá řada úprav salátu Caesar, například s grilovaným kuřecím masem, grilovanými krevetami nebo dokonce s tofu. Může se také podávat zabalený ve wrapu jako rychlá svačina na cesty.

Tento dresink je tak lahodný, že jej můžete podávat jen tak s opečeným pečivem.

Zálivka na caesar salát – caesar dressing

Pokud jde o saláty, jedním z nejoblíbenějších dresinků je dresink caesar. Je známý svou krémovou konzistencí a výraznou chutí a představuje skvělý způsob, jak pozvednout jakýkoli salát na vyšší úroveň.

V dnešní době najdete dresink caesar v různých podobách v obchodech s potravinami, od dresinků v lahvích až po verze vyrobené v obchodech. Je také snadné vyrobit si vlastní dresink caesar doma z několika málo ingrediencí.

Mezi hlavní ingredience klasického caesarového dresinku patří olivový olej, ančovičková pasta, strouhaný parmezán, česnek, worcestrová omáčka, citronová šťáva a černý pepř. Pro veganskou verzi vynechte ančovičky a worcester a přidejte veganský sýr.

Dresink caesar nejprve smíchejte všechny ingredience v míse a promíchejte, dokud se nespojí. Poté za stálého šlehání pomalu vmíchejte olej, aby se zcela zapracoval. Poté směs před podáváním nechte půl hodiny nebo déle chladit.

Když je zálivka připravena k podávání, před přidáním do salátu ji protřepejte nebo promíchejte. Tím zajistíte, že se všechny chutě do zálivky promíchají.

Dresing na salát

Kromě oblíbeného caesar dresingu můžete pro přípravu salátů použít mnoho dalších druhů dresingů a zálivek. Inspirujte se našimi tipy.

Recept na salát caesar s kuřecím masem

Klasický recept na kuřecí salát s křupavými krutony a krémovou česnekovou zálivkou. Ideální na oběd s přáteli

Ingredience na salát caesar s kuřecím masem

  • 1 středně velká ciabatta (nebo 4 silné plátky křupavého bílého chleba)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 kuřecí prsa bez kůže a kostí
  • 1 velký římský salát, oddělené listy

Na caesar dresink

  • 1 stroužek česneku
  • 2 ančovičky z konzervy
  • středně velký blok parmazánu nebo sýra Grano Padano na strouhání a hobliny (nespotřebujete ho celý)
  • 5 lžic majonézy
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Postup na salát caesar s kuřecím masem

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Natrhejte 1 středně velkou ciabattu na velké krutony, nebo pokud chcete, nakrájejte je nožem na chleba. Rozložte je na velký plech nebo tác a pokapejte 2 lžícemi olivového oleje.
  2. Potřete chléb olejem a podle chuti ho trochu osolte (nejlepší jsou krystalky mořské soli). Pečte 8-10 minut, během pečení krutony několikrát otočte, aby rovnoměrně zhnědly.
  3. Potřete 2 vykostěná kuřecí prsa bez kůže 1 lžící olivového oleje a okořeňte. Pánev postavte na střední teplotu na 1 minutu, dokud není horká, ale nekouří se z ní. Položte kuřecí maso na pánev (pokud je dostatečně horká, začne prskat) a nechte ho 4 minuty smažit.
  4. Kuře otočte a vařte další 4 minuty. Zkontrolujte, zda je kuře upečené, a to tak, že do nejsilnější části píchnete špičkou ostrého nože; neměly by se objevit žádné známky růžové a šťáva bude čirá.
  5. Plochým nožem rozbijte 1 stroužek česneku a oloupejte slupku. Rozmačkejte ho drtičem na česnek. Rozmačkejte 2 ančovičky vidličkou o stěnu malé misky.
  6. Nastrouhejte hrst parmezánu a smíchejte ho s česnekem, ančovičkami, 5 lžícemi majonézy a 1 lžící bílého vinného octa. Podle chuti dochuťte. Měla by mít konzistenci jogurtu – pokud je ten váš hustší, přimíchejte několik lžic vody, aby se zředil.
  7. Sýr nastrouhejte škrabkou. Natrhejte 1 velký římský salát na velké kousky a vložte do velké mísy. Kuřecí maso nakrájejte na proužky o velikosti sousta a polovinu rozprostřete na listy spolu s polovinou krutonů.
  8. Přidejte většinu dresinku a prsty promíchejte. Rozprostřete zbytek kuřecího masa a krutony a pokapejte je zbylým dresinkem. Navrch posypte parmazánem a ihned podávejte.
Některé varianty receptu na caesar salát obsahují i vařené vejce.

Jak udělat krutony

Krutony se vyrábějí z opečeného nebo osmaženého chleba, včetně bílého, celozrnného, kváskového a žitného. Použijte je pro křupavou strukturu salátů, polévek a dalších pokrmů.

Jako kruton se počítá jakýkoli druh chleba, který byl opečen nebo osmažen do křupava. Snadno se připravují a jsou velmi užitečným způsobem, jak využít zbytky chleba a jak dodat salátům, polévkám, zeleninovým pokrmům a dokonce i omeletám křupavou strukturu.

K přípravě krutonů můžete použít jakýkoli druh chleba, i když některé druhy jsou lepší než jiné. Silnější plátky budou vždy lepší než tenké, chléb s příliš velkou kůrkou může být nakonec dost tvrdý a chléb s příliš mnoha dírami nemusí přinést uspokojivý výsledek.

Ať už použijete jakýkoli chléb, ujistěte se, že je mírně okoralý, protože z chleba, který není příliš čerstvý a křehký, se krutony dělají snadněji. Záleží jen na vás, zda kůrku nasadíte, nebo ne,

Krutony můžete osmažit na oleji (pokud chcete, přidejte i trochu másla pro chuť) na pánvi nebo je potřít/potřít olejem a poté upéct nebo ugrilovat – podle toho, co vám vyhovuje. Použijte jakýkoli olej, který máte rádi, ale mějte na paměti, že do hotových krutonů přidá trochu své vlastní chuti. Dobře se hodí olivový i řepkový olej.
Před přípravou můžete krutony obalit v mletém nebo celém koření, nasekaných bylinkách, drceném česneku nebo dokonce ve strouhaném parmezánu. Do oleje přidejte ochucovadla a poté krutony do oleje a ochucovadel vhoďte, aby se přichytily.

Dresink je důležitou součástí každého salátu pro skvělou chuť všech surovin.

Ingredience na salátové krutony

  • 2 silné plátky chleba z bochníku (viz výše)
  • 2-3 lžíce řepkového oleje
  • hrubozrnná sůl

Postup na salátové krutony

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Pokud chcete, okrájejte z krajíců kůrky a poté je nakrájejte na kostičky.
  2. Chléb pokapejte olejem a posypte solí, rozprostřete kousky na plech v troubě a pečte 8-10 minut nebo dokud krutony nezhnědnou a nebudou křupavé.

Ať už se podává jakkoli, je jasné, proč se salát Caesar stal tak oblíbeným pokrmem. Díky svému jednoduchému, ale chutnému složení je pro mnohé oblíbenou volbou.

Jeho historie jako vynálezu, který zachránil neúspěšné jídlo, z něj navíc dělá skvělý příběh. Takže až budete příště hledat chutný pokrm, vyzkoušejte salát Caesar.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang