indicke-rybi-kari

Toto rybí kari s hluboce aromatickou omáčkou z rajčat a kokosu vyžaduje pořádnou hrst koření, avšak jakmile začnete vařit, je hotové za 20 minut.

Ingredience

Kari pasta:

  • 2 a 1/2 lžíce kašmírského chilli
  • 1 lžíce koriandru
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky pískavice řecké seno
  • 3/8 lžičky mletého hřebíčku
  • 6 stroužků česneku, mletého
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaného
  • 2 lžíce tamarindového pyré
  • 1/2 červené cibule, nakrájené nadrobno
  • 6 lžic vody (plus další podle potřeby)

Kari:

  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 1/2 lžičky černých hořčičných semínek
  • 1/2 červené cibule, opět rozkrojené na polovinu a nakrájené na tenké plátky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2/3 šálku konzervované rajčatové dužiny, nebo rajčatové passaty nebo drcených rajčat
  • 2/3 šálku vody
  • 400 ml kokosového mléka, plnotučného
  • 1 a 1/4 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky cukru
  • 1/4 lžičky mletého chilli
  • 2 dlouhé zelené chilli papričky, podélně rozříznuté na polovinu a zbavené slupky, nepovinné
  • 1 rajče, nakrájené na 8 klínků a poté na kousky
  • 600 g bílé ryby s pevným masem, nakrájené na kostky

Servírování:

  • 1/4 šálku čerstvého koriandru
  • jemně nakrájené zelené chilli papričky, nepovinně
  • Rýže Basmati

Postup

Kari pasta:

  1. Vložte ingredience na kari pastu do vysoké nádoby a mixujte na nejvyšší výkon po dobu 5 až 10 sekund, dokud se cibule nerozmixuje na pyré.
  2. V případě potřeby přidejte více vody, aby vzniklo pyré.

Kari:

  1. Na středním plameni rozehřejte olej ve velkém hrnci. Přidejte černá hořčičná semínka a nechte je 30 sekund syčet – pozor, mohla by prasknout!
  2. Přidejte červenou cibuli a smažte ji 3 minuty, dokud se okraje nezačnou zbarvovat do zlatova.
  3. Přidejte kari pastu a vařte 3 minuty – aby se odpařila voda, rozvonělo koření a uvařil se česnek a zázvor.
  4. Zvyšte teplotu na středně vysokou. Přidejte rajčatový protlak a rajčatovou dužinu a vařte 2 minuty.
  5. Přidejte vodu, kokosové mléko, cukr, sůl a chilli, pokud používáte. Promíchejte a na mírném ohni přiveďte k varu, aby vše jemně bublalo.
  6. Vařte 2 minuty, přidejte rajčata a zelené chilli.
  7. Vařte 3 minuty. Omáčka by měla být zahuštěná (ne vodnatá), po přidání ryby opět povolí (protože ryba pustí trochu šťávy = ještě více chuti).
  8. Přidejte rybu, promíchejte a vařte 3 až 4 minuty.
  9. Odstavte z plotny a přendejte do servírovací mísy. Podle potřeby ozdobte koriandrem a čerstvými zelenými chilli papričkami.
  10. Podávejte s rýží basmati.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang