rajcatovy-salat-2

Máte rajčata navíc? Udělejte si tento jednoduchý recept na rajčatový salát. Je chutný a snadno se připravuje. Pokud jej zvolíte jako přílohu k hrachovým karbanátkům rozhodně si pochutnáte!

Ingredience

  • ½ šálku nakrájené červené cibule (asi ½ červené cibule)
  • 2 šálky cherry rajčat, rozpůlená na poloviny
  • 2 střední rajčata, nakrájená na kousky
  • ¼ šálku čerstvé bazalky (nebo můžete nahradit petrželkou, koprem či pažitkou)
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce hustého balzamikového octa
  • ½ lžičky mořské soli, podle chuti
  • Čerstvě mletý černý pepř, podle chuti

Nepovinné doplňky:

  • ½ okurky, nakrájená na tenké plátky
  • 1 šálek mini mozzarelly nebo na kostičky nakrájená polotučná mozzarella
  • 1 zralé avokádo, nakrájené na plátky nebo kostičky
  • Hrst baby rukoly

Postup

  1. Nejprve naplňte malou misku ledovou vodou a přidejte do ní nakrájenou červenou cibuli (namočením cibule zkrotíte její intenzivní chuť a bude křupavější). Odložte stranou, zatímco budete připravovat ostatní ingredience.
  2. Salát sestavte tak, že na velký servírovací talíř rozložíte plátky rajčat. Cibuli dobře osušte a navrstvěte na ni asi třetinu cibule. Přidejte polovinu cherry rajčátek, pak vrstvu libovolných doplňků a nakonec další třetinu cibule.
  3. Nakonec položte zbývající cherry rajčata, po nich zbývající cibuli a vše posypte bazalkou.
  4. Salát pokapejte olivovým olejem a poté balzamikovým octem. Povrch posypte solí a několika snítkami černého pepře. Ihned podávejte.
  5. Tento salát je nejlepší zkonzumovat během několika hodin, ale zbytky salátu vydrží v lednici přikryté 3 dny.

TIP – Pro lepší chuť salátu jej můžete ozvláštnit jiným druhem zálivky vinaigrette.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang