Kokosová panna cotta s kardamomem a letním ovocem naloženým v likéru Crème de Cassis

DezertyDezerty, zákusky a poháryDia a bezlepkové moučníkyMagazínVeganskéVegetariánskéZdobení z ovoce a zeleniny
panna-cotta-karamel-1064718

Sedím tu v posteli ve své noční košili a v dost umatlaných brýlích, když o tom přemítám, co všechno napsat. Jo, čtete dobře, mám na sobě noční košili. A jo, vím, že je asi 5 odpoledne a hlavně že mi není 90. Ale ta košile není zas tak hrozná, fakt ne! Je pruhovaná! Ani prababička by se za ní nemusela stydět. I když vlastně asi musela, jsou mi vidět kotníky. A dokonce kolena, ale pššt, to už je čirá nestoudnost.

Věřte mi, že je to posun kupředu. Celý minulý týden jsem strávila ve svém oblíbeném pyžamu, které ovšem už v pondělí utrpělo újmu a bylo notně potřísněno ovesnou kaší. Můj milý se mi ho očividně pokusil převléknout, ale tvrdí, že jsem hodně vrčela a navrch se ho pokusila kousnout. Což je podle mého názoru maličko přehnané, pokud to chcete vědět Možná jsem byla maličko neoblomnější, ale kousání? Nikdy Navíc mu chybí důkazní materiál. 

Ale zase je hodný, že když viděl, jak jsem na to pyžamo citově fixovaná, nesebral mi ho, když jsem byla zrovna mimo. Což by bylo dost snadný! Jak se totiž ukázalo, všechna antibiotika na mě teď mají stejný účinek – závratě a omdlévání (a jestli chcete i pár nechutných detailů, tak i zvracení). Celý svět se se mnou točí, ať už ležím, stojím, sedím nebo se, nedejbože, pokusím někam dojít.

Třeba do kuchyně pro jídlo. Špatný nápad! Moc špatný! Matějská zadarmo řeknete si… Na co si zase stěžuje, fňukna přecitlivělá? Na nic. Jen bych se chtěla strefit lžící do pusy (vzhledem k tomu, že jí vidím 4x, je dost těžké určit, kterou z nich mám strčit do pusy) a taky si dojít po svých třeba na záchod (nejlépe bez osobního asistenta či nosiče).

A tahle antibiotika by prý měla být úplně super a dávají se i miminkům. To by mě teda zajímalo jak… Ta tableta je tak obří, že moje máma by si ji musela rozsekat na osminy a polykala by ji i tak dobrou hodinu. T. přišla se zajímavou myšlenkou, jestli to náhodou nejsou čípky. Nejsou! Jsem mimo, ale ne úplně pitomá.

Každopádně jsem zjistila, že mi není zle asi tak hodinu před požití další dávky a zhruba 24 minut (+- 3 minuty podle toho, čím je zajím) trvá, než se opět projeví kolotočový efekt. A protože by bylo maličko komplikované za ten omezený čas něco přichystat, nafotit, upravit a vybrat fotky a sepsat text, musela jsem zaimprovizovat a zahrabat v mém značně omezeném archivu.

A vyhrabala jsem poklady. Na skladu jsou jedny zdravé lívance, jedny dokonalé profiteroly (já vím, já vím, s obojím počkám, až pomine vaše momentální předávkování) a – fanfáru prosím – kokosová panna cotta s kardamomem a letním ovocem naloženým v likéru Crème de Cassis

Kokosová panna cotta s kardamomem a letním ovocem naloženým v likéru Crème de Cassis

Ingredience:

  • 500 ml kokosového mléka (žádnou light verzi prosím) 
  • 3 lžíce kokosového cukru (klidně i víc, záleží na vás)
  • 1 balení želatiny v plátcích
  • 1 – 2 lžičky kardamomu (klidně víc nebo méně, opět se řiďte svou chutí)

Na dokončení:

  • červené letní ovoce (červený rybíz, červený angrešt, třešně, maliny, jahody, granátové jablíčko,…)
  • Crème de Cassis

Postup

Nejdříve vyleštěte vhodné skleničky nebo nádobky. Pokud chce hotovou panna cottu vyklápět, nemusíte leštit, ale vytřete je lehce olejem. 

Želatinu namočte do studené vody a nechte 5 minut bobtnat. Namáčejte list po listu, aby se k nim voda dostala ze všech stran a byly pěkně ponořené. 

V rendlíku svařte kokosové mléku s cukrem a kardamomem. Poté lehce vyždímejte želatinu a přidejte jí ke vřící smetaně. Za stálého míchání nechte želatinu rozpustit a povařte ještě asi 2 minuty. Připravenou směs naplňte do skleniček. Mně se osvědčilo použít trychtýř, aby nebyly skleničky zbytečně opatlané. Skleničky s náplní nechte vychladnout a poté je dejte na zhruba 6 hodin do lednice (nejlépe přes noc). 

Ovoce omyjte, vypeckujte, odstopkujte a případně přepulte (jahody a třešně) a zalijte likérem. Dejte do lednice odstát na stejně dlouhou dobu jakou se bude chladit panna cotta.

Pokud panna cottu vyklápíte, nejdříve jí opatrně „odkrojte“ nožem od stěn nádoby a poté s ní klepněte o talířek. Kdyby se dezertu stále nechtělo ven, trochu zvenku nahřejte dno nádobky pod proudem tekoucí vody a pokus o vyklepnutí opakujte. Buďte trpěliví, však ona se vyklopí!

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang