kokosov25c325a12br25c325bd25c525bee-2198274

Nápad na tuhle dobrotu se mi v hlavě zrodil už ve chvíli, kdy mi pod stromečkem přistála flambovací pistole. Realizace maličko uvázla na tom, že jsem neměla plyn ani maliny A protože jsem trochu línej zadek, vždycky, když jsem si vzpomněla, se mi nechtělo oblíkat a táhnout do obchodu. A taky maliny stály za houby. Situace se ale změnila minulý týden (přiznám se, muž měl mé prokrastinace asi už plné zuby a donesl mi plyn i maliny) a zde je výsledek! Dobrou chuť!

Kokosová rýže se sezamem, malinami a karamelovou krustičkou

Ingredience (4 porce):

Malinové pyré:

  • 200 g mražených malin
  • trocha vody
  • stévie (cukr, med nebo sirup) na doslazení

Kokosová rýže:

  • 1 a 1/2 hrnku kulatozrnné rýže
  • 1 a 1/2 hrnku vody
  • 1 a 1/2 hrnku kokosového mléka
  • špetka soli
  • 2 lžíce stévie (cukr, med nebo sirup)
  • 2 lžíce černého sezamu
  • 2 lžíce kokosového krému (nemusí být)
  • 4 lžičky třtinového cukru

Na ozdobu:

maliny 

Postup

Maliny dejte do rendlíku, trochu podlijte vodou, zakryjte pokličkou a lehce poduste. Rozmačkejte je vidličkou a doslaďte podle chuti (nemusíte vůbec). 

Rýži můžete večer předem namočit do vody. Zkrátí to dobu následného vaření, ale rozhodně to není nutné. Pokud jste rýži namočili, druhý den vodu slijte a rýži zalijte polovičním množstvím tekutiny než je v seznamu ingrediencí. Předem nenamočenou rýži zalijte vodou a kokosovým mlékem, přidejte špetku soli a stévii a přiveďte k varu.

Za občasného míchání vařte doměkka a krémova. Pokud je třeba, přilijte ještě další vodu smíchanou s mlékem (v poměru 1:1). K hotové rýži přimíchejte sezam a pro extra krémovost případně i kokosový krém. 

Na dno skleniček rozdělte maliny a na ně navrstvěte rýži. Povrch rýže posypte třtinovým cukrem a pomoc flambovací pistole ho zkaramelizujte. Pokud nemáte flabovací pistoli, můžete cukr zkaramelizovat pod grilem v troubě, ale předem se ujistěte, že nádobky, které používáte žár vydrží. Nakonec ozdobte čerstvými malinami. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang