Pro tuto krémovou houbovou polévku můžete použít běžné houby nebo přidat exotičtější druhy, případně si připravit alternativní žampionovou polévku. Experimentujte a bavte se, vše bude chutnat dobře.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba vaření: 30 minut
  • Celkem: 50 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 5 šálků nakrájených čerstvých hub
  • 1,5 šálku kuřecího vývaru
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1/8 lžičky sušeného tymiánu
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1 šálek smetany
  • 1 lžíce sherry

Postup

  1. Ve velkém těžkém hrnci vaříme 10-15 minut houby, vývar, cibuli a tymián, dokud zelenina nezměkne.
  2. Horkou směs opatrně přendáme do mixéru nebo kuchyňského robotu. Přikryjeme a přidržíme víko chňapkou. Mixujeme, dokud nevznikne krémová směs, ale stále zůstávají kousky zeleniny.
  3. Ve stejném hrnci rozpustíme máslo a zašleháme do něj hladkou mouku. Vmícháme sůl a pepř. Pomalu zašleháme smetanu a houbovou směs.
  4. Přivedeme polévku k varu a za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustne.
  5. Vmícháme sherry. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang