Ingredience

  • 1 kuře nebo 4 stehýnka
  • 150 g žampiónů
  • 1 velký pórek
  • lžička zázvoru
  • lžička mletého kmínu
  • na špičku nože Glutasolu
  • sůl
  • 2 lžíce bílého vína nebo destilátu (vodka, slivovice)

Postup

Kuře s kůží rozdělíme na menší porce. Nejprve oddělíme stehna a křídla a rozdělíme je v kloubech. Pak vyjmeme prsa a rozdělíme je napříč na několik menších kousků. Z žampiónů dokrojíme nožičky. Do mísy naskládáme porce kuřete, špalíčky pórku a žampióny. Navrch nasypeme koření, trochu soli, zbytek přidáme až v polovině vaření a Glutasol až ke konci. Vše zakápneme alkoholem.

Mísu dáme na pařák do většího hrnce s vařící vodou a zakryjeme pokličkou. Vaříme asi 15 minut na silnějším plameni, aby se vytvořilo hodně páry. Pak oheň ztlumíme, a kuře zvolna vaříme v páře 2 až 3 hodiny (voda v hrnci by již neměla vřít). Po dovaření bude kuře po nořeno do šťávy plné chuti z koření a masa. Šťávou přelijeme buď porce kuřete nebo ji podáváme samostatně jako polévku.

Varianta: místo žampiónů můžeme použít jiné houby i sušené. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat celé ředkvičky, nebo kousky jiné čerstvé zeleniny a plátek uzeného masa.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang