Musaka je lehce složitější na přípravu, ale výsledek za to úsilí stojí.

Suroviny:

  • 3 lilky pokrájené na tenká kolečka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 hrnky nakrájené cibule
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • 1/2 hrnku bulguru
  • špetka mleté skořice
  • 2 hrnky zeleninového vývaru
  • 2 lžičky oregana
  • 1 plechovka loupaných rajčat nebo protlaku

Bešamel:

  • 1 lžíce másla,
  • 2 lžíce pšeničné hladké mouky
  • 1 hrnek mléka
  • nastrouhaný parmazán – cca 3 lžíce
  • sůl
  • 1 ušlehané domácí vejce

Příprava:

  • Na větší pánvi lehce osmahnout kolečka lilku.
  • Na jiné pánvi na oleji zpěnit cibulku, přidat česnek, pět minut opékat na mírném ohni.
  • K cibulce přidat nevařený bulgur, rajčata a sůl, promíchat.
  • Ke směsi přilít zeleninový vývar a vařit asi 20 minut na mírném ohni, občas zamíchat.

Příprava bešamelu: 

  • V hrnci rozpustit máslo, za stálého míchání přisypat mouku.
  • Přilít mléko a stále míchat.
  • Vařit do zhoustnutí cca 5 minut.
  • Přidat sůl, sýr a je možné přidat i vejce. Promíchat.
  • Polovinu lilku vložit na dno vymazaného pekáče, na něj směs bulguru a pak zbytek lilku.
  • Nakonec přelit bešamelem a péct asi 40 min při 180 stupních dokud není povrch zlatavý.

Tady v článku více informací o tom, jak uvařit bulgur.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang