Recept na nejlepší smaženou rýži

Hlavní jídlaOmáčkyPřílohyRýžeUzeniny
Smažená rýže

Tento recept na smaženou rýži je velmi rychlý, připravený z vajec, zeleniny a hrsti slaniny. Pokud máte raději klasické nudle vyzkoušejte osvědčený recept na čínské nudle s kuřecím masem.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Celkem: 15 minut
  • Počet porcí: 2

Ingredience

  • 2 lžíce oleje
  • 1/2 cibule nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 120 g slaniny, nakrájené na kousky (volitelně)
  • 135 g zeleniny nakrájené na kostičky, mražené nebo čerstvé
  • 300 g vařené jednodenní bílé rýže (chlazené nebo mražené rozmrazené)
  • 3 vejce, rozšlehaná
  • 3/4 šálku zelené cibulky (šalotky), nakrájené na plátky

Na omáčku

  • 1 lžíce čínského vína na vaření (náhradou za mirin, saké na vaření nebo suché sherry)
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce lehké sójové omáčky
  • 1 lžička sezamového oleje – volitelně
  • 1/4 lžičky bílého pepře

Postup

  1. Rozehřejte asi 1 a půl lžíce oleje ve woku nebo 2 lžíce oleje v pánvi na prudkém ohni, dokud se z nich nezačne kouřit.
  2. Přidejte cibuli, česnek a slaninu.
  3. Smažte, dokud slanina nezezlátne – asi 1 a půl minuty.
  4. Přidejte zeleninu (může být i mražená).
  5. Vařte 2 minuty, aby se rozmrazila a odpařila se voda.
  6. Přidejte rýži a přísady na omáčku. Vařte 1 a půl minuty, dokud se neodpaří tekutina.
  7. Vejce – rýži odsuňte na stranu pánve wok. Do uvolněného prostoru přidejte 1/2 lžíce oleje a posunujte wok tak, aby se žár soustředil na uvolněný prostor.
  8. Vlijte vejce a pak je zamíchejte – pořádně je provařte, ne „naměkko“.
  9. Přidejte zelenou cibulku a poté vmíchejte vejce do rýže.
  10. Odstavte z ohně a ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang