Veggie burger

Tyto sladké a pikantní veggie burgery jsou veganské a bezlepkové. Můžete je péct, grilovat nebo vařit na plotně.

Příprava

  • Příprava: 1 hodina
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 1 hodina 20 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 700 g sladkých brambor (2 střední nebo 3 malé)
  • ½ šálku quinoy, propláchnuté v cedníku s jemnými oky
  • 1 šálek vody
  • 1 plechovka černých fazolí, propláchnutá a scezená (nebo 1 ½ šálku vařených černých fazolí)
  • ½ šálku nakrájené červené cibule (asi ½ malé červené cibule)
  • ⅓ šálku nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 2 lžíce omáčky adobo nebo 2 lžičky uzené papriky
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička chilli v prášku
  • ½ lžičky soli
  • 1 a ¼ šálku rychle uvařených ovesných vloček
  • extra panenský olivový olej na potírání
  • 8 celozrnných hamburgerových housek – volitelně
  • přísady do hamburgerů: kečup, pálivá omáčka, hořčice, smažená vejce…

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Velký plech s okrajem vyložte pečicím papírem, aby se snadno čistil.
  3. Sladké brambory podélně rozkrojte uprostřed.
  4. Položte je řeznou stranou dolů na připravený plech.
  5. Pečte, dokud brambory nepodlehnou jemnému stlačení, 30 až 40 minut nebo déle. Zatím je odložte stranou.
  6. Pokud budete péct hamburgery, vyhraďte si plech vyložený pečicím papírem a nechte troubu zapnutou.
  7. Mezitím v malém hrnci smíchejte quinou a vodu.
  8. Směs přiveďte k varu na středně silném ohni a poté podle potřeby snižte teplotu, aby se udržovala v mírném varu.
  9. Vařte odkryté, dokud se nevstřebá všechna voda, 11 až 14 minut.
  10. Odstavte pánev z ohně, přikryjte ji a nechte quinou 10 minut vařit v páře.
  11. Jakmile jsou sladké brambory dostatečně chladné, odstraňte slupku (měla by se snadno oddělit) a vnitřek nahrubo nakrájejte.
  12. Ve velké míse nebo v míse elektrického mixéru smíchejte vychladlé sladké brambory a quinou, černé fazole, cibuli, koriandr, česnek, omáčku adobo, kmín, chilli a sůl.
  13. Pomocí šťouchadla na brambory, nože na těsto, velké lžíce nebo pádlového nástavce mixéru vše opravdu dobře promíchejte. Nevadí, když se černé fazole při mixování rozbijí.
  14. Směs posypte ovesnými vločkami a dobře promíchejte velkou lžící, až směs drží pohromadě, když z ní vytvarujete placičku.
  15. Pokud nebudete hamburgery připravovat ihned, směs přikryjte a uložte do chladničky na později.
  16. Až budete připraveni k přípravě, vytvarujte hamburgery: odměřte ½ šálku směsi pomocí odměrky.
  17. Opatrně z ní vytvarujte placičku o průměru asi 3,5 až 4 palce.
  18. Rukama hamburgery jemně zploštěte a vyhlaďte případné nerovnosti.
  19. Postup opakujte pro každou placičku; nakonec by jich mělo být 8.
  20. Pokud budete hamburgery péct, potřete obě strany každé placičky hojně olivovým olejem a položte je na vyložený plech, přičemž kolem každé nechte několik centimetrů místa.
  21. Pečte na 200 °C, dokud placičky nebudou zvenku sytě zlatavé, asi 35 minut, v polovině pečení je obracejte.
  22. Burgery podávejte podle potřeby.
  23. Zbytky burgerů vydrží v chladu 4 dny nebo je můžete zmrazit v sáčku v mrazničce až na 3 měsíce.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang