Hlíva ústřičná se zasazuje o posílení imunity a celkové kondice. Chrání také před nejrozšířenějšími civilizačními chorobami, jelikož příznivě ovlivňuje stav cévního systému a hladinu cholesterolu v krvi.

Nejvýznamnější složku představují beta glukany. Navíc je však hlíva ústřičná zásobárnou vitamínů skupiny B, vitamínu K, D a C, dále pak nenasycených mastných aminokyselin a také stopových prvků (selen, železo, chróm, jód, měď, sodík, zinek). V neposlední řadě také sterolů, proteinů a vlákniny.

Suroviny:

  • 300 g hlívy ústřičné
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule, sůl
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 1 hrst tymiánu
  • 1 hrst rozmarýnu nebo majoránky

Příprava: 

  • Hlívu očistíme a natrháme na kousky. 
  • Do pekáčku dáme hlívu, celé stroužky česneku a cibuli nakrájenou na kolečka.
  • Přidáme olej, máslo a koření. 
  • Zapečte v troubě na 200 stupňů, cca 30 minut.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang