Pečená vepřová panenka – recept

Hlavní jídlaMasoOmáčkyVepřové maso

Recept na šťavnatou vepřovou panenku s voňavým česnekem, rozmarýnem a vínem.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba vaření: 90 minut
  • Počet porcí: 8

Ingredience

  • 3 mleté stroužky česneku
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu
  • sůl a pepř dle chuti
  • 1 kg vepřové panenky bez kosti
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 1/2 šálku bílého vína

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 175 °C.
  2. V hmoždíři rozdrtíme česnek s rozmarýnem, solí a pepřem tak, aby vznikla pasta. Maso na několik místech propíchneme ostrým nožem a do otvorů vtlačíme česnekovou pastu. Vepřovou panenku potřeme zbylou česnekovou směsí a olivovým olejem. Vložíme do pekáče vhodného do trouby.
  3. Vepřovou panenku vložíme do předehřáté trouby. Každých 30 minut ji otáčíme a potíráme tekutinou z pekáče. Pečeme 1,5-2 hodiny dokud vepřové maso není uprostřed nadále růžové.
  4. Teploměr pro okamžité měření teploty vložený do středu by měl ukazovat 63 °C. Panenku vyjmeme na talíř a udržujeme ji teplou.
  5. Na sporák na středně vysokou teplotu postavíme pekáč a nalijeme do něj víno. Víno zahřejeme a mícháme, aby se ze dna pekáče uvolnily připečené kousky. Vaříme 3-5 minut.
  6. Vepřovou panenku nakrájíme na plátky a podáváme se šťávou z pekáče.

Tipy

  1. Vepřovou panenku můžete před pečením v troubě nejprve rychle orestovat na pánvi, aby byla na povrchu lehce křupavá. Nebo vepřovou panenku vyndejte ven a grilujte ji na středním žáru.
  2. Vepřovou panenku nechte před podáváním alespoň 3 minuty odpočívat. Pokud však můžete počkat déle, odpočinek po dobu 10-15 minut zajistí ještě šťavnatější pečeni.
  3. Teploty pro různé stupně propečenosti – medium-rare (63-66 °C), medium (66-69 °C), medium-well (69-72 °C), well (72 °C).
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang