Někdy prostě není chuť na složité vyvařování, to určitě všichni známe. Právě pro takové chvíle je dnešní recept. Pečené brambory jsou asi to nejjednodušší jídlo, co znám, a možná zároveň i to nejlepší. Jak je připravit?

Když jsem opravdu hodně líná, hodím brambory do trouby a připravím k nim jen nějaký dip a večeře je na světě. Nedávno jsem je zkusila naplnit hráškovým hummusem a musím se s vámi o ten zázrak podělit.

Hummus miluju snad na všechny způsoby, ale hráškový jsem si poslední dobou opravdu zamilovala. Nejen, že mu hrášek dodá krásnou zelenou barvu, ale hlavně cizrnu krásně odlehčí. Hrášek má teď sezonu a seženete všude i čerstvý, použít ale samozřejmě můžete i mražený.

A pokud se vám nechce péct s bramborami, dejte si hummus jen tak jako dip k zelenině nebo jako omáčku na těstoviny.

Ingredience

Co budeme potřebovat?

  • 6 středně velkých brambor
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • rozmarýn
  • sůl, pepř

Na hummus:

  • 200 g cizrny
  • 100 g hrášku
  • 1 lžička tahini
  • 1 citron
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce olivového oleje

Jak na to?

Postup přípravy

Brambory omyjeme a položíme je na plech s pečícím papírem. Na několika místech je propíchneme vidličkou a pak každou potřeme stroužkem česneku, který jen rozmáčkneme nožem. Nerada dávám na brambory utřený česnek, protože se na něm často speče a zhořkne. Když se ale jen potře, brambora nasákne jen lehce česnekovou vůni, což mám ráda.

Brambory zlehka potřeme olejem, posypeme rozmarýnem, solí a pepřem. Rozmáčklé stroužky česneku poházíme okolo a vše přiklopíme alobalem. Dáme péct na 200 stupňů cca na 30 minut, pak odklopíme alobal a pečeme ještě 15 minut. Doba pečení závisí hodně na velikosti brambor, zkrátka je kontrolujte, dokud nebudou uvnitř měkké a na povrchu opečené.

Na hummus budeme potřebovat uvařenou nebo konzervovanou cizrnu, kterou propláchneme a nasypeme do mixeru. Přidáme k ní zelený hrášek, česnek, tahini pastu, olivový olej, citronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše společně rozmixujeme.

Upečené brambory už jen uprostřed rozřízneme a naplníme hummusem.

A co zkusit také recept na domácí cizrnový hummus.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang