Pečený losos se slunečnicovými semínky s vařeným bramborem a salátkem

Hlavní jídlaLososMinutkyPřílohové salátyRybyZeleninové saláty
salmon-201017_1920-300x225-6819485

Ingredience na pečenou rybu

  • filet z divokého lososa 100 g
  • lžička medu
  • slunečnicová semínka 10 g
  • pepř a sůl

Postup – filety

Omyté a osušené filety dáme na pekáč vyložený pečícím papírem, potřeme medem, posypeme slunečnicovými semínky a dochutíme solí a pepřem. Pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 15 minut.

Ingredience na salátek

  • salátová srdíčka 100 g (nebo jakýkoliv salátový mix)
  • 1-2 malé mandarinky
  • červená řepa 100g
  • lžička balzamikového octa
  • olivový olej 5-10 ml
  • sůl a pepř

Postup – salátek

Mandarinky oloupeme, rozdělíme na dílky a zbavíme zbylé slupky (tak aby se šťáva uchovala). Salátová srdíčka nebo salátový mix smícháme s nakrájenou červenou řepou a dílky mandarinek. Dochutíme olivovým olejem, balzamikovým octem a podle chuti osolíme a opepříme.

Podáváme s vařeným bramborem (cca 200 g). K rybám se také hodí zelené fazolové lusky. Kromě příloh lze fazolky připravit i jako fazolky na kyselo – vznikne tak samostatný hlavní chod.

Ryby jsou zdravé a používat v receptu na lososa není úplně nutné. Může se hodit vědět, že v receptu lze nahradit lososa za pstruha lososovitého, chuť je velmi podobná jako u klasického lososa pečeného v troubě.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang