Podzimní salát s dýní, quinoou a špenátem

HoubyLuštěninové salátySalátyZeleninové saláty
dynris2-960x600-4092281

Quinoa neboli merlík čilský je přirozeně bezlepková potravina, která se dá využívat podobně jako kuskus nebo bulgur. Můžete ji používat jako zavářku do polévek, jako přílohu či do salátů. Quinoa je zdrojem některých vitaminů, například thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu a vitaminu C.

Já vařím quinou jen občas, protože nejsem úplně nadšencem těchto drobných obilovin či pseudoobilovin. Nicméně quinoa je opravdu velmi zdravá, a tak je určitě moc dobře si ji sem tam do jídelníčku zařadit. Třeba v podobě tohoto podzimního salátu.

Na 4 porce budete potřebovat:

Salát

  • 1/2 menší dýně Hokkaido
  • 250 g cherry rajčátek
  • 250 g žampionů
  • 1 petržel
  • olivový olej
  • sůl
  • hrst čerstvého špenátu
  • hrst čerstvého polníčku
  • 250 g quinoy červené

Postup:

  1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  2. Dýni omyjte, rozkrojte, vydlabejte semínka a půlku nakrájejte na kousky.
  3. Cherry a žampiony nakrájejte na půlky.
  4. Petržel očistěte a nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka.
  5. Všechnu zeleninu dejte do zapékací mísy, osolte ji a přilijte trochu olivového oleje.
  6. Zeleninu dejte péct na 30 minut do trouby.
  7. Quinou uvařte v osolené vodě podle návodu.
  8. Uvařenou quinou smíchejte s upečenou zeleninou.
  9. Podle chuti dosolte či přilijte olivový olej.
  10. Špenát i polníček důkladně operte.

Zálivka

  • 4 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 kávové lžičky hrubozrnné hořčice
  • 2 kávové lžičky medu
  1. Všechny suroviny smíchejte v misce.
  2. Zálivku smíchejte se špenátem i polníčkem.
  3. Servírujte tak, že salát se zálivkou položte na talíř a poté na salát nandejte quinou s pečenou zeleninou.

Co dále zkusit například recept na bulgurové rizoto a nebo výbornou špenátovou polévku.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang