falafel-2

Zvenku jsou mimořádně křupavé, uvnitř vláčné a nadýchané, každý je miluje, ale málokdo ví, jak snadno se připravují. Tento recept na falafel je jednoduchý. Nejlepší je rozlomit zlatohnědé kuličky a odhalit oslnivě zelený vnitřek. Namočte si je do tahini omáčky a rovnou si je dejte do pusy, nebo si z nich udělejte wrapy.

Ingredience

Na falafel:

  • Sušený cizrnový hrách (225 g)
  • 1 šálek petrželové natě, nahrubo nasekané
  • 1 šálek listů koriandru, nahrubo nasekaných
  • 6 šalvějových cibulek, pouze bílá a světle zelená část, jemně nasekané
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky koriandru
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce hladké/celozrnné mouky nebo cizrnové mouky
  • 5 lžic vody

Na smažení:

  • 500 ml rostlinného oleje

Na omáčku tahini:

  • 4 lžíce tahini
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 4 lžíce vody
  • 1/4 lžičky soli (upravte podle chuti)

K podávání:

  • Pita chléb nebo jiné placky
  • Tabbouleh
  • Hummus (volitelně navíc)
  • Strouhaný salát, plátky rajčat, plátky červené nebo bílé cibule

Postup

  1. Cizrnu vložte do velké mísy a zalijte velkým množstvím studené vody. Nechte ji namočenou 12 hodin, klidně i 2 dny.
  2. Cizrnu dobře slijte. Vložte ji do kuchyňského robotu a přidejte ostatní ingredience na falafel.
  3. Cizrnu mixujte 2 až 3 minuty na nejvyšší výkon, podle potřeby seškrabujte po stranách, dokud z ní nebudou velmi malá zrníčka. Směs by měla být hladká.
  4. Nabírejte vrchovaté lžíce a tvarujte kuličky, které položte na tác. Mělo by jich být asi 20, široké asi 2,5 cm.
  5. Dejte na 30 minut do chladničky.
  6. Na pánev nebo do velkého hrnce nalijte olej. Zahřejte na středně vysoké teplotě 180 – 190 °C (nebo do něj trochu kápněte, měl by energicky syčet).F
  7. Velkou lžící (nebo kleštěmi) vložte kuličku a vsuňte ji dovnitř. Vařte po dávkách asi 4 minuty, dokud nebudou sytě zlatavé a na povrchu super křupavé.
  8. Osušte na papírových utěrkách. Opakujte se zbývajícími falafely.
  9. Podávejte čerstvě vytažené z fritézy s omáčkou podle vlastního výběru! Připravte si falafelové závitky nebo talíře s tabbouleh, rajčaty, cibulí a omáčkami podle výběru.

Omáčka tahini:

  1. Smíchejte tahini a citronovou šťávu a dobře promíchejte. Směs ztuhne.
  2. Vmíchejte po 1 lžíci vody a směs opět povolí. Podle chuti osolte.

TIP: Ke klasickému falafelu si připravte lahodnou sezamovou pastu nebo vyzkoušejte připravit i další recepty na bezmasá jídla.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang