Zvenku jsou mimořádně křupavé, uvnitř vláčné a nadýchané, každý je miluje, ale málokdo ví, jak snadno se připravují. Tento recept na falafel je jednoduchý. Nejlepší je rozlomit zlatohnědé kuličky a odhalit oslnivě zelený vnitřek. Namočte si je do tahini omáčky a rovnou si je dejte do pusy, nebo si z nich udělejte wrapy.
Ingredience
Na falafel:
- Sušený cizrnový hrách (225 g)
- 1 šálek petrželové natě, nahrubo nasekané
- 1 šálek listů koriandru, nahrubo nasekaných
- 6 šalvějových cibulek, pouze bílá a světle zelená část, jemně nasekané
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky koriandru
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 4 lžíce hladké/celozrnné mouky nebo cizrnové mouky
- 5 lžic vody
Na smažení:
- 500 ml rostlinného oleje
Na omáčku tahini:
- 4 lžíce tahini
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce vody
- 1/4 lžičky soli (upravte podle chuti)
K podávání:
- Pita chléb nebo jiné placky
- Tabbouleh
- Hummus (volitelně navíc)
- Strouhaný salát, plátky rajčat, plátky červené nebo bílé cibule
Postup
- Cizrnu vložte do velké mísy a zalijte velkým množstvím studené vody. Nechte ji namočenou 12 hodin, klidně i 2 dny.
- Cizrnu dobře slijte. Vložte ji do kuchyňského robotu a přidejte ostatní ingredience na falafel.
- Cizrnu mixujte 2 až 3 minuty na nejvyšší výkon, podle potřeby seškrabujte po stranách, dokud z ní nebudou velmi malá zrníčka. Směs by měla být hladká.
- Nabírejte vrchovaté lžíce a tvarujte kuličky, které položte na tác. Mělo by jich být asi 20, široké asi 2,5 cm.
- Dejte na 30 minut do chladničky.
- Na pánev nebo do velkého hrnce nalijte olej. Zahřejte na středně vysoké teplotě 180 – 190 °C (nebo do něj trochu kápněte, měl by energicky syčet).F
- Velkou lžící (nebo kleštěmi) vložte kuličku a vsuňte ji dovnitř. Vařte po dávkách asi 4 minuty, dokud nebudou sytě zlatavé a na povrchu super křupavé.
- Osušte na papírových utěrkách. Opakujte se zbývajícími falafely.
- Podávejte čerstvě vytažené z fritézy s omáčkou podle vlastního výběru! Připravte si falafelové závitky nebo talíře s tabbouleh, rajčaty, cibulí a omáčkami podle výběru.
Omáčka tahini:
- Smíchejte tahini a citronovou šťávu a dobře promíchejte. Směs ztuhne.
- Vmíchejte po 1 lžíci vody a směs opět povolí. Podle chuti osolte.
TIP: Ke klasickému falafelu si připravte lahodnou sezamovou pastu nebo vyzkoušejte připravit i další recepty na bezmasá jídla.