zeleninovy-pastyrsky-kolac

Připravte si tento chutný koláč ve velkém a zmrazte ho v oddělených porcích, abyste mohli rozmrazit jen to, co potřebujete.

Ingredience

Na čočkovou směs:

  • 50 g másla
  • 2 nakrájené cibule
  • 4 mrkve nakrájené na kostičky
  • 1 hlavička celeru, nakrájená na kousky
  • 4 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 200 g hub, nakrájených na plátky
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 500 g balení sušené zelené čočky
  • 100 ml červeného vína (nepovinné)
  • 1,7 litru zeleninového vývaru
  • 3 lžíce rajčatového protlaku

Navrch koláče:

  • 2 kg moučných brambor
  • 85 g másla
  • 100 ml mléka
  • 50 g nastrouhaného čedaru

Postup

  1. Pro přípravu směsi rozehřejte na pánvi 50 g másla a poté na něm 15 minut jemně smažte 2 nakrájené cibule, 4 mrkve nakrájené na kostičky, 1 nakrájenou hlavičku celeru a 4 jemně nasekané stroužky česneku, dokud nezměknou a nezezlátnou.
  2. Zvyšte teplotu, přidejte 200 g nakrájených hub a vařte další 4 minuty.
  3. Vmíchejte 2 bobkové listy a 1 lžíci sušeného tymiánu, poté přidejte 500 g zelené čočky. Zalijte 100 ml červeného vína a 1,7 litru zeleninového vývaru – je důležité, abyste v této fázi nesolili.
  4. Vařte 40-50 minut, dokud čočka nebude velmi měkká.
  5. Podle chuti okořeňte, odstavte z ohně a vmíchejte 3 lžíce rajčatového protlaku.
  6. Zatímco se čočka vaří, vyklopte 2 kg moučných brambor do hrnce s vodou a vařte je asi 15 minut doměkka. Dobře je slijte, rozmačkejte s 85 g másla a 100 ml mléka a dochuťte solí a pepřem.
  7. Při sestavování koláčů rozdělte čočkovou směs do všech nádob, které používáte, a navrch dejte kaši.
  8. Posypte 50 g strouhaného čedaru a dejte zmrazit až na dva měsíce, nebo pokud budete jíst ještě ten den, rozehřejte troubu na 190 °C/ventilátor 170 °C a pečte 30 minut, dokud vršek nezezlátne.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang