pecena-brambora-v-mikrovlnce

Můžete strávit 15 minut předehříváním trouby a pak další hodinu pečením brambor, ale proč byste to dělali, když můžete brambory ohřát v mikrovlnné troubě za pouhých 7 minut? Zvláště v létě, kdy jsou dny už tak dost horké, je mikrovlnná trouba ideální alternativou k pečení bez intenzivního žáru trouby.

Mikrovlnná trouba nemusí sloužit zdaleka jen k rozmrazování a ohřevu jídla. Využít ji můžete například k přípravě skvěle chutné pečené brambory, která vás překvapí svou jednoduchostí.

Brambory

Brambory jsou dobrým zdrojem několika vitaminů a minerálních látek, včetně draslíku, kyseliny listové a vitaminů C a B6. Mohou však obsahovat řadu nezdravých sloučenin – zejména pokud jsou smažené. Omezte konzumaci hranolků a chipsů a při přípravě brambor odstraňte bramborové klíčky.

Hlavní složkou brambor jsou sacharidy. Chlazení brambor po uvaření může zvýšit množství rezistentního škrobu, který může zlepšit zdraví střev. Brambory obsahují také malé množství kvalitních bílkovin.

Způsob přípravy brambor ovlivňuje jejich nutriční složení. Pečením, pražením nebo mikrovlnným ohřevem brambor se slupkou se zachová většina živin. Vařené brambory obsahují méně živin rozpustných ve vodě. Smažení zvyšuje tvorbu potenciálně škodlivých chemických látek.

Doba vaření brambor

Oloupané brambory nakrájené na kostičky a nakrájené na malé 2,5 cm kousky by se měly uvařit za 10 až 12 minut, jakmile voda dosáhne varu. Větší kousky (o průměru asi 5 cm) mohou potřebovat více času, přibližně 15 minut. Středně velké celé brambory by se měly vařit 20 minut, než budou měkké.

Příprava brambor v mikrovlnce patří mezi zdravější úpravy brambor.

Jak uvařit brambory v mikrovlnce – recept

Pokud toužíte po lahodné chuti pomalu pečených brambor, ale nejste dostatečně trpěliví nebo nemáte know-how, jak je péct v troubě, je to pro vás to pravé. Vaření brambor v mikrovlnce není nijak náročné – dejte mu 12 minut a získáte lahodnou pochoutku, která potěší vaše chuťové pohárky.

Ingredience na brambory v mikrovlnce

  • 1 velká brambora Russet
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 1 lžíce másla
  • 2 polévkové lžíce strouhaného sýra čedar
  • 1 lžíce zakysané smetany

Postup, jak uvařit brambory v mikrovlnce

  1. Brambory vydrhněte a propíchněte vidličkou. Položte je na talíř vhodný do mikrovlnné trouby.
  2. V mikrovlnné troubě ohřívejte na plný výkon po dobu 5 minut. Brambory otočte a ohřívejte v mikrovlnné troubě, dokud nezměknou, přibližně dalších 5 minut.
  3. Vyjměte bramboru z mikrovlnné trouby a podélně ji rozkrojte na polovinu. Osolte a opepřete a vnitřek trochu rozmačkejte vidličkou.
  4. Přidejte máslo a sýr čedar. V mikrovlnné troubě ohřívejte do roztavení ještě asi 1 minutu.
  5. Doplňte zakysanou smetanou a podávejte.

TIP: Vyzkoušejte recepty na pečené brambory v troubě, zapečené brambory s mletým masem nebo pečené brambory se slaninou.

Pečená brambora v mikrovlnce – recept

Ať už si vyberete obyčejné brambory, nebo je obložíte oblíbenými přílohami, pečené brambory se hodí téměř ke každému jídlu. Můžete je kombinovat se steaky, které vás klasicky zasytí, nebo je použít jako přílohu ke sváteční večeři.

Ingredience na pečenou bramboru v mikrovlnce

  • 1 brambora Russet
  • kuchyňská sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
  • máslo na podávání

Postup na pečenou bramboru v mikrovlnce

  1. Brambory důkladně omyjte a zcela osušte. Třikrát až čtyřikrát je propíchněte vidličkou.
  2. Brambory položte na talíř vhodný do mikrovlnné trouby a ohřívejte 7 minut v mikrovlnné troubě, v polovině vaření je otočte. Pokud brambory nejsou po 7 minutách vidličkou změklé, pokračujte v mikrovlnném ohřevu po 1 minutě, dokud nebudou zcela uvařené. Nechte 2 minuty odstát.
  3. Rozdělte bramboru uprostřed a dávejte pozor na páru. Osolte a opepřete je a před podáváním je polijte máslem.
Brambory z mikrovlnky se hodí k masu, zelenině nebo samotné s máslem a pažitkou.

Recept na brambůrky v mikrovlnce

Naučte se ohřívat brambory v mikrovlnné troubě! Výsledek je stejně nadýchaný jako pečené brambory, ale s menší námahou a kratší dobou přípravy. Je ideální pro rušné všední večery.

Ingredience na brambůrky v mikrovlnce

  • 1 velká brambora Russet
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce strouhaného sýra čedar
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • nakrájená zelená cibulka

Postup na brambůrky v mikrovlnce

  1. Brambory dobře vydrhněte a omyjte, několikrát propíchněte vidličkou. Položte je na talíř.
  2. Vařte na plný výkon v mikrovlnné troubě po dobu 5 minut. Otočte je a vařte dalších 5 minut.
  3. Když jsou brambory měkké, vyjměte je z mikrovlnné trouby a podélně je rozkrojte na polovinu.
  4. Osolte a opepřete, vnitřek rozmačkejte vidličkou. Navrch dejte máslo a sýr. Vraťte do mikrovlnné trouby a vařte 1 minutu, aby se sýr rozpustil.
  5. Doplňte zakysanou smetanou a zelenou cibulkou, podávejte.

TIP: K zapečeným bramborám se hodí např. salát coleslaw a okurkový salát s jogurtem.

Recept na pečené brambory z mikrovlnky

Brambory zapečené v mikrovlnné troubě, které připravíte během několika minut a doplníte je všemi svými oblíbenými přílohami. Hotovo za méně než 4 minuty. Tento způsob je tak snadný a pokaždé se vám podaří dokonale nadýchané brambory.

Ingredience na pečené brambory z mikrovlnky

  • 1 středně velká brambora Russet (střední až velká brambora na pečení)
  • 1 lžíce másla (nepovinné)
  • sůl a pepř (podle chuti)

Postup na pečené brambory z mikrovlnky

  1. Připravte si brambory tak, že je důkladně očistíte, abyste odstranili zbytky, a poté je ze všech stran propíchněte vidličkou. Připravenou bramboru položte doprostřed mikrovlnné trouby.
  2. Připravujete-li více brambor, dbejte na to, aby byly umístěny s odstupem, aby se vařily rovnoměrně.
  3. Bramboru vařte 3-4 minuty na vysoký výkon, poté ji otočte a pokračujte ve vaření další 3-4 minuty.
  4. Bramboru zkontrolujte tak, že ji propíchnete nožem. Dobře uvařená brambora by měla být měkká, ne příliš tvrdá, ale také ne kašovitá.
  5. Pokud je brambora hotová, nechte ji 1 minutu odstát v mikrovlnné troubě. Podávejte s máslem, solí a pepřem.

Nejlepší brambory v mikrovlnce – recept

Brambory uvařené v mikrovlnné troubě jsou hotové za zlomek času a přesto jsou měkké a nadýchané a skvěle se hodí jako příloha.

Ingredience na nejlepší brambory v mikrovlnce

  • středně velké až velké brambory na pečení, omyté a osušené

Postup na nejlepší brambory v mikrovlnce

  1. Před vložením přímo do mikrovlnné trouby propíchněte brambory po celém povrchu vidličkou. Pokud vaříte více brambor najednou, dbejte na to, aby byly v jedné vrstvě a nedotýkaly se.
  2. Brambory vařte 3 až 4 minuty a poté je opatrně obraťte a vařte další 3 až 4 minuty. Za každou další vařenou bramboru přidejte 1 minutu na každou stranu.
  3. Brambory propíchněte nožem a zkontrolujte jejich propečení. Brambory by měly být po celé délce měkké (ale ne kašovité).
  4. Pokud jsou brambory hotové, nechte je před vyjmutím z mikrovlnné trouby 1 minutu mírně vychladnout. Pokud je brambora stále tvrdá, pokračujte ve vaření po 1 minutě, dokud nebude měkká.
Příprava brambor v mikrovlnce je jednoduchá a rychlá.

Recept na brambory pečené v mikrovlnce

Pečené brambory se dají jen těžko vylepšit, až na jeden faktor: čas. Tento recept na brambory pečené v mikrovlnné troubě zabere jen zlomek času a je stejně chutný.

Ingredience na brambory pečené v mikrovlnce

  • 1 velká brambora Russet
  • 1 lžička olivového oleje, volitelně
  • špetka soli, nepovinně

Volitelné přísady

  • 1 lžíce másla
  • 1/4 šálku strouhaného sýra čedar
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička mleté pažitky
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na brambory pečené v mikrovlnce

  1. Pokud chcete mít na pečených bramborách křupavou slupku, předehřejte troubu na 230 °C.
  2. Brambory dobře vydrhněte. Osušte ji a několikrát do ní ze všech stran píchněte vidličkou.
  3. Bramboru položte na talíř vhodný do mikrovlnné trouby a ohřívejte ji v mikrovlnné troubě 8 až 12 minut, přičemž ji v polovině doby ohřevu jednou otočte.
  4. U středně velkých brambor vařených v mikrovlnné troubě o výkonu 1 000 W bude doba vaření přibližně 10 minut.
  5. Po dokončení bude brambora horká jako pára. Trochu na ni zatlačte palcem a měla by se snadno poddat tlaku. Mělo by být možné ji propíchnout vidličkou nebo příborovým nožem bez většího odporu.
  6. Pokud se vám zdá, že je pevná, vložte ji zpět do mikrovlnné trouby na 1-2 minuty.
  7. Pokud chcete mít na bramborách křupavou a slanou slupku, potřete brambory ohřáté v mikrovlnné troubě ze všech stran olivovým olejem a posypte je solí. Pečte, dokud slupka nepraskne a není křupavá, asi 10 minut.
  8. Horký brambor rozřízněte v polovině délky, abyste odkryli jeho vnitřek. Ještě horké brambory posypte libovolnou přílohou, například máslem, sýrem, zakysanou smetanou a/nebo pažitkou. Podle chuti osolte a opepřete.
Pečené brambory lze podávat okamžitě nebo skladovat v lednici až 3 dny.

TIP: Zbytky brambor skladujte ve vzduchotěsné nádobě v lednici až 3 dny. Brambory můžete ohřát v mikrovlnné troubě, ale lepší je ohřát brambory 10 minut v troubě při teplotě 200 °C, aby byly zvenku křupavé.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang