Nejlepší cizrnové burgery

Tyto cizrnové burgery jsou nesmírně sytou večeří! Jsou natřené BBQ a doplněné veganskou slaninou a speciální omáčkou.

Příprava

  • Příprava: 14 minut
  • Vaření: 26 minut
  • Celkem: 40 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience na burgery

  • 425 g plechovka cizrny (1 a ½ šálku vařené)
  • 1 velká mrkev
  • ½ červené cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ¼ šálku celozrnné, pšeničné nebo bezlepkové mouky
  • 2 lžíce tahini
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička košer soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • ¼ šálku hroznového nebo rostlinného oleje na smažení

Na podávání

  • vaše oblíbená barbecue omáčka – volitelně
  • hlávkový salát, rajčata a červená cibule
  • slanina, shiitake – volitelně
  • pikantní majonéza nebo speciální burgerová omáčka
  • 4 hamburgerové housky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Cizrnu slijte a propláchněte. V misce ji rozmačkejte šťouchadlem na brambory nebo vidličkou, dokud nebude z větší části rozmačkaná s kousky.
  3. Pomocí velkého struhadla nastrouhejte cibuli a mrkev a poté najemno nastrouhejte česnek nebo je všechny vložte do kuchyňského robotu a zpracujte na jemno.
  4. Přidejte je do mísy s cizrnou. Vmíchejte tahini, mouku a koření.
  5. Míchejte lžící a poté prsty, dokud nevznikne lepkavé těsto.
  6. Vytvořte 4 kulaté placičky a položte je na prkénko široké asi 8 cm a tlusté asi 2 cm.
  7. Na středně velké pánvi rozehřejte ¼ šálku oleje na středním plameni.
  8. Na pánev opatrně přidejte placičky. Pokud máte, přikryjte je sítkem proti rozstřikování.
  9. Smažte asi 3 až 4 minuty, dokud z jedné strany nezezlátnou.
  10. Obraťte a smažte další 3 až 4 minuty dozlatova, přičemž podle potřeby snižte teplotu.
  11. Přeneste placičky na plech vyložený pečicím papírem.
  12. Pečte 20 minut dozlatova a dopečte.
  13. Vyjměte placičky z trouby a nechte je alespoň 15 minut vychladnout, aby ztuhly.
  14. Hojně je potřete barbecue omáčkou.
  15. Doplňte je polevou (pro zvýraznění chutí a textury se ujistěte, že mají bohatou krémovou polevu, jako je pikantní majonéza nebo speciální burgerová omáčka).
  16. Burgery se dobře uchovávají v chladničce, takže je skvělé připravit si je dopředu a jíst je po celý týden. Dají se také dobře zmrazit.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang