buchta

Vánoce nemusejí být jenom o cukroví. Připravte v pár minutách rodině či návštěvě vánoční buchtu, která je sladká i lehce kyselá zároveň. Navíc prozáří svou brusinkovou barvou všechny stoly. Je to láska na první sousto.

Počet porcí: 12 kusů

Doba přípravy: 5 minut

Doba pečení:  35-40 minut

Ingredience

Těsto:

  • 2 hrnky mandlové mouky
  • 1/2 hrnku tapiokového škrobu
  • 4 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce medu

Brusinková náplň:

  • 2 hrnky čerstvých brusinek
  • 1-2 lžíce medu
  • 1 lžíce tapiokového škrobu
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • šťáva z 1/2 pomeranče
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu či vanilkového prášku


lr-003-2690754

Postup:

Předehřejte si troubu na 180°C.  Smíchejte všechny ingredience na těsto a pořádně promíchejte rukama do těsta. Dejte stranou cca 1/4. Zbylé 3/4 vmačkejte do připravené formy, kterou vyložte pečícím papírem.

V misce si promíchejte brusinky se šťávou a kůrou z půlky pomeranče, přimíchejte vanilku, med a lžíci tapiokového škrobu. Takto vzniklou brusinkovou náplň přendejte na připravené těsto ve formě a rovnoměrně rozložte.

Rozdrobte po povrchu zbylou čtvrtinu těsta, kterou jste si dali stranou. Pečte 35-40 minut, dokud buchta z vrchu nezačne lehce hnědnout. Nechte vychladnout a servírujte. Případně skladujte uzavřené ve vzduchotěsné nádobě v lednici. 

Tip: Buchta je skvělá i v jablečné verzi – smíchejte nasekaná jablka se skořicí a pekany, zbytek ingrediencí ponechejte. Vyzkoušejte ji také s rybízem, se směsí z mražených višní. Chutnou letní alternativou je také borůvkový koláč.

Tady zajímavý recept na možná nejlepší linecké cukroví a chutnou buchtu s tvarohem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang