Nejdřív potřebujete pštrosí vejce. Je zřejmé, že než budete moci pštrosí vejce uvařit, musíte se k němu dostat, a to není vždy snadné. Co tedy dělat? V České republice působí několik pštrosích farem, odkud je možné vejce získat.

Fakta o pštrosích vejcích

Jelikož se jedná o největšího ptáka na světě, i když nelétavého, není divu, že snáší největší ptačí vejce na světě.
Vejce váží až tři kilogramy a má průměr šest centimetrů. Jedno pštrosí vejce odpovídá přibližně 24 slepičím vejcím.

Pštrosi snášejí vejce do společných hnízd, do kterých se vejde až 60 vajec najednou; inkubaci provádějí samci i samice.
Jedno pštrosí vejce obsahuje přibližně 2 000 kalorií, 47 % bílkovin a 45 % tuku. Pštrosí vejce mívá méně vitaminu E a vitaminu A, než vejce slepičí. Pštrosí vejce jsou však bohatší na hořčík a železo.

K rozbití skořápky budete potřebovat dláto a kladivo. A tím se dostáváme k celému smyslu této kulinářské exkurze.

Vaření

Na vaření na měkko si musíte vyhradit hodinu, na vaření na tvrdo 90 minut a mít velký hrnec. Jakmile vršek vejce odříznete motorovou pilou, můžete si s rodinou a přáteli sednout ke stolu a dát si kávu.

Smažení

Smažení je otázka infrastruktury; budete potřebovat obří nádobí. Pokud máte dostatečně velkou pánev, bude vám smažení pštrosího monstra trvat asi 25 minut.

Zdá se, že tento způsob je nejoblíbenější. Pokud si někdy chcete vyzkoušet přípravu pštrosího vejce, nejjednodušší přípravou je míchání. Z malého otvoru můžete vymámit tekutý vnitřek, aniž byste se museli starat o to, aby žloutek zůstal neporušený. Malý otvor také zachová větší část skořápky pro pozdější použití jako servírovací misky.

Příběh o pštrosím vejci

Starý, ginem nasáklý muž v hospodě v Africe vyprávěl příběh o pštrosím vejci. Ten člověk měl na sobě napsáno „odborník na přežití v buši“; pravděpodobně byl encyklopedií znalostí o tom, jak se vyhnout pokousání, otrávení, pošlapání, uštknutí nebo sežrání obyvateli afrických plání.

„Předpokládejme,“ řekl, „že jste sami v buši a máte hlad. Možná narazíte na pštrosí vejce. Než ho seberete, zkontrolujte, zda se v okolí neskrývají rodiče. Pokud pštros uvidí, že unášíte jeho nejbližší příbuzné, bude pravděpodobně nevrlý. To přece nechcete, protože pštros vám může uštědřit kopanec, který se může stát osudným.“

Zdálo se, že si stařík něco přerovnává v levé nosní dírce, objednal si další gin a pokračoval.

„Dále budete potřebovat slona. A ne ledajakého, takového, který se právě vykakal. A myslím právě; čerstvý sloní trus je velmi horký. Chápete, kam to směřuje?“

„Strčíte pštrosí vejce do hromádky zapařeného trusu. Najděte si baobab, pod kterým budete sedět, a čekejte asi 90 minut, přičemž celou dobu hlídejte, že si vás nic neprohlíží jako možný oběd.“

‚Po uplynutí hodiny a půl máte snídani, oběd i večeři zabalené v jednom úhledném balíčku. Stačí ho jen otevřít.‘

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang