Přinášíme vám jednoduchý recept na lahodné hovězí Stroganoff s kysanou smetanou a žampiony.
Příprava
- Příprava: 10 minut
 - Vaření: 20 minut
 - Ostatní: 20 minut
 - Celkem: 50 minut
 
Ingredience
- 5 lžic másla
 - Sůl podle chuti
 - Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
 - 500 g hovězí svíčkové nakrájené na tenké proužky
 - 1/3 šálku nasekané šalotky nebo cibule
 - 220 g žampionů, nakrájených na plátky
 - 1/8 lžičky muškátového oříšku
 - 1/2 lžičky suchého estragonu nebo 2 lžičky nasekaného čerstvého estragonu
 - 1 šálek zakysané smetany (plnotučné), pokojové teploty
 
Postup
- Na velké pánvi na středním ohni rozpusťte 3 lžíce másla. Zvyšte teplotu na vysokou/středně vysokou. Přidejte proužky hovězího masa v jedné vrstvě s mezerami mezi proužky.
 - Hovězí maso se má rychle opéct a zhnědnout z každé strany, takže teplota musí být dostatečně vysoká, aby hovězí maso zhnědlo, ale ne tak vysoká, aby se máslo připálilo. Možná budete muset pracovat v dávkách.
 - Během vaření hovězí maso vydatně osolte a opepřete. Když jsou obě strany opečené, vyjměte hovězí maso na mísu a dejte stranou
 - V téže pánvi snižte teplotu na střední a přidejte šalotku. Šalotku minutu nebo dvě povařte a nechte ji nasáknout případné kapky z masa. Šalotku vyjměte do stejné mísy jako maso a dejte stranou.
 - V téže pánvi rozpusťte další 2 lžíce másla. Zvyšte teplotu na středně vysokou a přidejte houby. Za občasného míchání vařte asi 4 minuty.
 - Během vaření posypte houby muškátovým oříškem a estragonem.
 - Přidejte zakysanou smetanu, hovězí maso a šalotku.
 - Snižte teplotu na minimum a přidejte zakysanou smetanu k houbám. Možná budete chtít přidat lžíci nebo dvě vody nebo vývaru, abyste omáčku zředili.
 - Zakysanou smetanu důkladně promíchejte. Nenechte omáčku přejít varem, jinak by se mohla srazit. Vmíchejte hovězí maso a šalotku.
 - Podle chuti osolte a opepřete. Všimněte si, že pravděpodobně budete potřebovat více soli, než očekáváte. Ochutnejte, a pokud potřebujete sůl, přidejte 1/2 lžičky nebo více.
 - Podávejte s přílohou.