
Pokud z jakéhokoliv důvodu nepijete klasické kravské mléko, určitě se sháníte po náhradách. Těch existuje spousta v podobě lahodných oříškových mlécích. Ty však vyjdou vcelku draho. Vhodnou alternativou je mléko makové či kokosové.
Mák je výjimečný svým vysokým obsahem vápníku, který je dokonce až 12x vyšší než u kravského mléka. Dále obsahuje fosfor, sodík, draslík a hořčík, z vitamínů pak B1, B2 a E. Navíc je mák skvělou zásadotvornou potravinou – například právě ve formě makového mléka.
Pro výrobu 1l:
- 1 hrnek nemletého máku (mák všeobecně si vždy kupujte nemletý a raději si ho umelte sami doma) – cca 100-150g
- 1l vody – nejlépe filtrované
- 3 datle (volitelně) – díky datlím se mléko lehce dosladí – ale použít můžete také med, či sirupy
- 1/2 lžičky vanilky
- 1/2 lžičky skořice
- jemné sítko/plátýnko/mlékovač
- skleněnou nádobu, ve které budeme mléko uchovávat
Postup:
Nemletý mák zalijte vodou a nechte alespoň 3-4 hodiny (nebo přes noc) při pokojové teplotě stát. Pak mák sceďte, vyperte a přendejte do mixéru spolu s 1l čisté vody, datlemi, skořicí a vanilkou. Mixujte 2-3 minuty.
Makový nápoj se napění a získá krásně světlou barvu. Takto namixované mléko přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko. A je to hotové. Doporučuji k rychlé spotřebě, chutná totiž nejlépe v den přípravy. Skladujte v ledničce maximálně 3 dny, jinak vám mléko zkysne.
Pokud vlastníte mlékovač, přípravu jakéhokoliv rostlinného mléka si dost ulehčíte. Ušpiníte daleko méně nádobí a dokonce pro vás bude daleko jednodušší vyměnit ráno vodu, ve které se přes noc mák namáčí, za čistou. Navíc si zde vystačíte pouze s tyčovým mixérem.