Tyto domácí vafle jsou skvělé s jakoukoliv polevou – borůvkami, jahodami, malinami, smaženými jablky, moučkovým cukrem nebo jen se šlehačkou.

Příprava

  • Doba vaření: 30 minut
  • Počet porcí: 10 vaflí

Ingredience

  • 2 šálky hladké mouky
  • 3/4 šálku cukru
  • 3,5 lžičky prášku do pečiva
  • 2 oddělená velká vejce
  • 1,5 šálku plnotučného mléka
  • 1 šálek rozpuštěného másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • nakrájené čerstvé jahody nebo sirup

Postup

  1. V míse smícháme mouku, cukr a prášek do pečiva. V jiné míse lehce vyšleháme žloutky. Přidáme mléko, máslo a vanilku a dobře promícháme. Vmícháme do suchým přísad, dokud se nespojí. Bílky šleháme dokud se nevytvoří tuhé špičky. Bílky vmícháme do těsta.
  2. Pečeme v předehřátém vaflovači dozlatova. Podáváme s jahodami nebo sirupem.

Časté dotazy

  1. Je směs na palačinky a vafle stejná? Směs na palačinky a směs na vafle jsou si velice podobné, ale ne zcela stejné. Směs na vafle obvykle obsahuje více tuku (másla nebo oleje) než směs na palačinky. Někdy jsou vafle také závislé na prášku do pečiva, který je „nadnáší“, aby měly nadýchaný vnitřek, zatímco palačinky obvykle spoléhají na ušlehané bílky zapracované do těsta, které jim pomáhají vykynout.
  2. Proč nejsou moje vafle křupavé? Měkké vafle se obvykle rozmočí, když se vaflovač nezahřeje na dostatečně vysokou teplotu. Před přidáním těsta se vždy ujistěte, že je vaflovač dobře rozpálený. Teplotu vyzkoušejte tak, že na žehličku kápnete malý kousek těsta – mělo by zasyčet a při kontaktu se začít vařit.
  3. Jaký je rozdíl mezi standardní vaflí a belgickou vaflí? Je to především ve vzhledu. Belgická vafle je tlustší a má méně hlubších důlků na velké „kaluže“ sirupu nežli standardní vafle. Belgické vafle obvykle vyžadují jiný vaflovač, který je speciálně vyroben právě pro přípravu belgických vaflí.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang