Sladká a pikantní smažená ananasová rýže na thajský způsob s červenou paprikou, kešu oříšky a koriandrem – zdravá a rychlá vegetariánská večeře.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 10 minut
- Celkem: 25 minut
Ingredience
- 2 lžíce kokosového oleje
- 2 vejce rozšlehaná se špetkou soli
- 1 a ½ šálku nakrájeného čerstvého ananasu
- 1 velká červená paprika, nakrájená na kostičky
- ¾ šálku nakrájené zelené cibule (asi ½ svazku)
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
- ½ šálku nasekaných syrových nesolených kešu oříšků
- 2 šálky vařené a vychlazené hnědé rýže
- 1 lžíce tamari nebo sójové omáčky
- 1 až 2 lžičky chilli česnekové omáčky nebo srirachy
- 1 malá limetka, rozpůlená
- Sůl podle chuti
- Hrst čerstvých koriandrových lístků natrhaných na malé kousky na ozdobu
Postup
- Rozpalte velký wok, litinovou pánev nebo pánev s nepřilnavým povrchem na středně vysokou teplotu. Jakmile se pánev rozpálí natolik, že kapka vody při dotyku zasyčí, přidejte 1 lžičku oleje.
- Vlijte vejce a za častého míchání vařte, dokud nejsou vejce míchaná a lehce ztuhlá, asi 30 sekund až 1 minutu. Vejce přendejte do prázdné mísy.
- Do pánve přidejte 1 lžíci oleje a přidejte ananas a červenou papriku. Za stálého míchání vařte, dokud se tekutina neodpaří a ananas na okrajích nezkaramelizuje, asi 3 až 5 minut. Poté přidejte zelenou cibuli a česnek.
- Za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Obsah pánve přendejte do mísy s vejci.
- Snižte teplotu na střední a přidejte do pánve zbývající 2 lžičky oleje. Přisypte kešu oříšky a za stálého míchání vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přidejte na pánev rýži a promíchejte. Za občasného míchání vařte, dokud rýže není horká, asi 3 minuty.
- Obsah misky vlijte zpět do pánve, promíchejte a lžící rozbijte míchaná vejce. Vařte, dokud se obsah pánve nezačne prohřívat, a poté pánev stáhněte z ohně.
- Podle chuti přidejte tamari a chilli česnekovou omáčku. Vymačkejte šťávu z ½ limetky a promíchejte. Podle chuti osolte a odstavte.
- Zbylou ½ limetky nakrájejte na 4 klínky. Přendejte smažený pokrm do jednotlivých misek a každou misku ozdobte plátkem limetky a lehce posypte koriandrem.