S příchodem jara mnozí z nás automaticky odlehčují svůj jídelníček. Zařazujeme do pokrmů více zeleniny a čerstvých bylinek, které začínají být v sezóně. Mezi další časné znaky jarního jídelníčku bývá jejich vegetariánská úprava. Omezením masných výrobků a uzenin našemu tělu jedině prokazujeme drahocenou službu. I přesto, že nejste vegetariáni, zařaďte několikrát do týdne vegetariánská jídla a věřte, že sami poznáte pozitivní změny.

A právě jaro je pro odlehčení jídelníčku tím pravým obdobím. K životu se probouzejí farmářské zeleniny plné čerstvé lokální zeleniny, která našemu tělo prospívá nejvíce.

Ingredience

Na špagety si připravíme:

  • celozrnné špagety
  • 2 vrchovaté lžíce špenátového pesta
  • 4 žampiony
  • 2 rajčata
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián)
  • olivový olej
  • pepř

Na pesto budeme potřebovat:

  • 250 g čerstvého špenátu
  • 20 ml olivového oleje
  • 20 ml oleje z vlašských ořechů
  • 1 stroužek česneku
  • 30 g sýru grana padano
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • 2 lžíce slunečnicových semínek

A jak zní postup?

Postupu přípravy

V první řadě si připravíme špenátové pesto. Z tohoto množství uděláte cca 200 ml skleničku pesta, které můžete uchovávat v lednici.

Špenát propereme a vložíme do mixeru. Přidáme stroužek česneku, olivový i ořechový olej, šťávu z poloviny citronu (po ochutnání můžeme ještě přidat), jemně nastrouhaný sýr a slunečnicová semínka, která jsme si předtím lehce opražili na pánvi. Celou směs necháme mixovat tak dlouho, dokud se nevytvoří krásně jemná konzistence pesta. Dochutíme solí, pepřem, popřípadě další citronovou šťávou a přendáme do uzavíratelné skleničky, ve které budeme pesto skladovat.

Teď už je postup velice jednoduchý. Druh a množství špaget zvolte dle vašich preferencí a chutí, já použila špagety celozrnné, pokud trpíte celiakií použijte samozřejmě bezlepkové, např. kukuřičné. Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody a mezitím si připravíme rajčata a žampiony.

Pro úplnost zde článek o tom, jak uvařit špagety.

Jak rajčata, tak i žampiony nakrájíme na silnější plátky a necháme je lehce opéct na pánvi na troše olivového oleje. Z obou stran je bohatě posypeme čerstvými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.

Když jsou těstoviny uvařené, slijeme vodu a vmícháme do nich špenátové pesto a vše společně promícháme, aby pesto obalilo skutečně všechny špagety. Servírujeme s plátky grilovaných rajčat a žampionů. Místo pesta lze špagety připravit také s žampionovou omáčkou.

Doba přípravy: 30 minut

Počet porcí: 2

Špenát je výborná surovina, nabitá vitamíny a velmi pozitivními účinky na lidské zdraví. Řada slaných receptů se špenátem dominuje české kuchyni. Výbornou alternativou přípravy pokrmu ze špenátu je ovšem i dezert ve formě dortu. Mechový dort je vláčný, lahodný, nádherně zelený a velmi originální. Určitě stojí za to ho vyzkoušet.

Pokud špenát zbyde, výborně chutná také tato nejlepší špenátová polévka.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang