Tento recept na thajské kari panang je tak snadné připravit doma a chutná lépe než jídlo s sebou! Recept je plný zeleniny a čerstvé chuti a tofu je volitelné.
Příprava
- Příprava: 15 minut
 - Vaření: 30 minut
 - Celkem: 45 minut
 - Počet porcí: 4
 
Ingredience
- volitelně: 1 dávka křupavého pečeného tofu
 - volitelně: 1 a ¼ šálku hnědé jasmínové rýže nebo dlouhozrnné hnědé rýže, propláchnuté
 - 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje
 - 1 malá bílá nebo žlutá cibule, nakrájená (asi 1 šálek)
 - špetka soli, více podle chuti
 - 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
 - 1 žlutá, oranžová nebo zelená paprika, nakrájená na tenké proužky
 - 3 mrkve, oloupané a nakrájené na úhlopříčku na 0,6 cm silná kolečka
 - 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
 - 1 až 2 lžíce panangské kari pasty (použijte 1 pro jemné nebo 2 pro ostré)
 - 1 plechovka běžného kokosového mléka
 - ½ šálku vody
 - 2 lžíce arašídového másla
 - 1 lžíce tamari nebo sójové omáčky
 - 1 a ½ lžičky kokosového cukru nebo hnědého cukru
 - 2 lžičky čerstvé limetkové šťávy, podle chuti
 - volitelné ozdoby: čerstvá thajská bazalka nebo obyčejná bazalka, sriracha nebo chilli česneková omáčka pro větší pikantnost
 
Postup
- Pokud chcete ke kari podávat rýži (volitelně): přiveďte k varu velký hrnec vody.
 - Přidejte propláchnutou rýži a vařte ji 30 minut, přičemž podle potřeby snižujte teplotu, aby se nepřelévala.
 - Odstavte z ohně, rýži slijte a vraťte ji do hrnce.
 - Přikryjte a nechte rýži odpočívat 10 minut nebo déle, dokud nebudete připraveni k podávání.
 - Těsně před podáváním rýži podle chuti osolte a načechrejte ji vidličkou.
 - K přípravě kari rozehřejte velkou pánev s hlubokými boky na středním plameni.
 - Jakmile se rozpálí, přidejte olej.
 - Přidejte cibuli a posypte ji solí a za častého míchání vařte, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, asi 5 minut.
 - Přidejte papriku a mrkev.
 - Za občasného míchání vařte, dokud papriky nepropíchnete vidličkou, tedy dalších 3 až 5 minut.
 - Přidejte česnek a kari pastu a za stálého míchání vařte 1 minutu.
 - Přidejte kokosové mléko a vodu a promíchejte.
 - Směs přiveďte na mírném ohni k varu.
 - Podle potřeby snižte teplotu, aby se udržel mírný var, a vařte, dokud papriky a mrkev nezměknou podle vašich představ, asi 5 až 10 minut, a občas promíchejte.
 - Pokud přidáváte křupavé tofu, vmíchejte ho nyní.
 - Odstavte hrnec z ohně.
 - Vmíchejte arašídové máslo, tamari, cukr a limetkovou šťávu.
 - Podle chuti osolte.
 - Pokud kari potřebuje trochu větší říz, přidejte ještě ½ lžičky tamari nebo pro větší kyselost přidejte ještě ½ lžičky limetkové šťávy.
 - Rozdělte rýži a kari do misek a ozdobte čerstvou bazalkou, pokud ji používáte.
 - Pokud máte rádi ostré kari, podávejte je se sriracha nebo chilli česnekovou omáčkou jako přílohou.