veganske sushi

Tento snadný recept na veganské sushi je tak svěží a chutný. Podávejte s veganskou sriracha majonézou na namáčení a miskou miso polévky.

Ingredience

Na řepu:

  • 2 červené řepy
  • Extra panenský olivový olej na pokapání
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • ½ lžíce sezamového oleje
  • ½ lžičky strouhaného zázvoru
  • Mořská sůl

Na rýži:

  • 1 šálek nevařené krátkozrnné bílé rýže
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička mořské soli

Na závitky:

  • 4 listy nori
  • 1 okurka nakrájená na proužky
  • 1 avokádo, zbavené pecky a nakrájené na dlouhé proužky
  • Sezamová semínka na posypání
  • Sójová omáčka, na podávání
  • Nakládaný zázvor, na podávání
  • Veganská majonéza a sriracha, volitelně, k podávání

Postup

  1. Připravte řepu: Předehřejte troubu na 200 °C. Celou řepu položte na kus fólie a pokapejte olivovým olejem a posolte. Řepu zabalte do fólie a pečte na plechu 45 až 60 minut nebo dokud není měkká. Doba pečení závisí na velikosti a čerstvosti řepy.
  2. Vyjměte řepu z trouby a odstraňte fólii. Když je řepa na dotek chladná, oloupejte z ní slupku. Řepu nakrájejte podélně na proužky široké ½ cm .
  3. Na dně malé zapékací misky smíchejte rýžový ocet, sójovou omáčku, sezamový olej a zázvor. Přidejte řepu, promíchejte a nechte marinovat. Po 15 minutách znovu promíchejte, aby se řepy rovnoměrně obalily.
  4. Připravte rýži: Uvařte rýži podle návodu. Uvařenou rýži smíchejte s octem, cukrem a solí.
  5. Sestavte závitky: V blízkosti pracovní plochy si postavte malou misku s vodou a kuchyňskou utěrku, protože se vám budou lepit ruce.
  6. Položte jeden list nori lesklou stranou dolů na bambusovou podložku a na spodní dvě třetiny listu přitiskněte hrst rýže. Na spodní část rýže položte řadu řepy, okurky a avokáda. Rýži nepřeplňujte, jinak se bude hůře rolovat.
  7. Pomocí bambusové podložky srolujte nori. Po srolování bambusovou rohožku jemně přitlačte a vytvarujte roládu. Rolku položte na stranu řeznou stranou dolů. Postup opakujte se zbývajícími roličkami.
  8. Sushi nakrájejte ostrým nožem. Mezi jednotlivými řezy otřete nůž vlhkou utěrkou.
  9. Posypte sezamovými semínky. Podávejte se sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a veganskou majonézou smíchanou s trochou srirachy, pokud chcete.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang