Spiralizér jsem toužila vyzkoušet od té doby, co jsem se rozhodla začít jíst zdravěji a o zdravou stravu se začala trošku zajímat. Fascinovalo mě, jak z něčeho tak obyčejného, jako je cuketa nebo okurka můžu připravit špagety. Klasické těstoviny to nenahradí, ale jako zpestření a k odlehčení stravy je to úžasný pomocník.

Nechci se tu pouštět do diskuzí, zda je zdravá nebo nebo ne, každý jsme individuální a každému z nás vyhovuje jiná forma stravování, a to je naprosto v pořádku. Zastávám ten názor, že v našich podmínkách není vitariánství tolik přirozené a snadno udržitelné. Ačkoli v létě jím hodně syrové zeleniny a ovoce, nedovedu si představit, že bych si nedala alespoň jedno teplé jídlo denně.

Zdravá strava je ale především o harmonii a vnitřním uspokojení. Když je venku deštivo, dám si talíř horké polévky, pokud je ale horký den, neznám nic lepšího než talíř zeleninových nudlí s avokádovou omáčkou. Avokádo doplní jídlo o zdravé tuky a příjemně vás tak zasytí a dodá tělu potřebné živiny.

Nejraději mám špagety posypané praženými semínky.

Ingredience

Pro přípravu potřebujeme tyto suroviny:

  • 1 okurka
  • 2 velké mrkve
  • 1 zralé avokádo
  • citron
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • hrst čerstvé bazalky
  • sůl, pepř
  • 3 lžíce slunečnicových semínek

Postup přípravy

Mrkev oloupeme, omyjeme a odkrojíme konce. Stejně tak zbavíme konců i okurku. Na spiralizéru vytvoříme ze zeleniny špagety a prozatím je přendáme do mísy.

Avokádo oloupeme, zbavíme pecky a vydlabeme. Společně s citronovou šťávou, čerstvou bazalkou, solí  a pepřem rozmixujeme na hladkou omáčku.

Omáčku nalijeme na špagety, zakápneme sezamovým olejem a vše promícháme. Podáváme s lístky čerstvé bazalky a opraženými slunečnicovými semínky.

A ještě jedno doplnění, z klasických těstovin jsou zdravější těstoviny semolinové. Ty je možné dokonce připravit doma, takové jsou ještě lepší. Není to tak složité, tady je recept na domácí semolinové špagety.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang