Recept na jednoduchá hovězí žebra

Hlavní jídlaHovězí masoMaso
jednoducha-hovezi-zebra

Naučte se připravovat hovězí žebra podle těchto receptů a už nebudete chtít jinak. Mezi nimi můžete vybírat na pomalu pečené hovězí, pečená žebírka, hovězí na česneku i na medu a samozřejmě grilovaná žebírka.

Hovězí maso lze připravit mnoha způsoby: dušené, pečené, hovězí na kořenové zelenině nebo grilované. V tomto článku se kromě receptů na hovězí žebírka dozvíte o samotném hovězím masu nebo jak připravit marinádu nejen na žebírka.

Hovězí maso

Hovězí maso je jedním z nejoblíbenějších druhů masa. Je mimořádně bohaté na kvalitní bílkoviny, vitaminy a minerální látky. Proto může zlepšovat růst a udržování svalové hmoty a také výkon při cvičení. Jako bohatý zdroj železa může také snížit riziko anémie.

Vysoká spotřeba zpracovaného a tepelně upraveného masa je spojována se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění a rakoviny. Naopak nezpracované a mírně tepelně upravené hovězí maso je zdravé s mírou – zejména v kontextu zdravého životního stylu a vyvážené stravy.

Při umírněné konzumaci může hovězí maso zlepšit růst a udržení svalové hmoty. Je také bohaté na železo a zinek.

Hovězí maso je oblíbené pro svou aromatickou a šťavnatou chuť a obsah bílkovin.

Hovězí žebra

V posledních několika letech si hovězí žebra získala ve světě grilování stále větší oblibu. Možná jste je dokonce slyšeli označovat jako „bůček na špejli“. Některé kusy hovězích žeber mají na každé kosti obrovské množství masa.

V porovnání s vepřovými žebry mají některé jedinečné vlastnosti, což způsobuje, že mnoho lidí má nyní problém vybrat si, kterým žebrům dávají přednost. S výjimkou mnoha puristů texaského stylu grilování, kteří se obvykle vždy přikloní k hovězímu masu.

Pečená hovězí žebra – recept

Extrémně jednoduchý a spolehlivý způsob přípravy hovězích žeber v troubě – pomalé pečení v domácí barbecue omáčce, dokud se maso nerozpadne a není uvnitř směšně šťavnaté a zvenku bronzové a lepkavé. Celková doba přípravy receptu je 4 hodiny 15 minut.

Ingredience na pečená hovězí žebra

Hovězí maso

  • 6 x 300-350 g hovězích žeber (také známá jako hovězí krátká žebra), osušená

Potírání

  • 1 lžíce hnědého cukru (místo bílého)
  • 2 lžičky papriky
  • 1 lžička česnekového prášku (místo 1 lžičky čerstvého česneku)
  • 1 lžička cibulového prášku (náhradní česnekový prášek)
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 3/4 lžičky hořčičného prášku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře

Barbecue omáčka

  • 2 stroužky česneku, mleté (nebo 2 lžiček prášku)
  • 1/2 šálku jablečného octa
  • 1 a 1/2 šálku kečupu
  • 1/2 šálku hnědého cukru,
  • 2 lžičky černého pepře, cibulového prášku, hořčičného prášku
  • 1 lžička kajenského pepře (upravte podle chuti: pálivost)
  • 1 lžíce worcestrové omáčky (místo sójové omáčky)
  • 2 šálky vody

Ozdoba

  • petrželka nebo pažitka, nasekaná

Postup na pečená hovězí žebra

  1. Předehřejte troubu na 160 °C (všechny typy trub).
  2. V malé míse velké tak, aby se do ní vešlo jedno žebro, smíchejte potírání.
  3. Hovězí žebra do směsi vtlačte, aby byla pokryta ze všech stran. Přebytečné množství oklepejte.
  4. V pekáči smíchejte ingredience na barbecue omáčku kromě vody. Poté přimíchejte vodu.
  5. Vložte žebra do omáčky a otočte je, aby se obalily. Žebírka položte do omáčky masovou stranou dolů, stranou s kostmi nahoru (omáčka je nepokryje úplně, to nevadí).
  6. Přikryjte těsně alobalem nebo pokličkou a pečte 3,5 hodiny.
  7. Vyjměte z trouby a odstraňte alobal. Žebra otočte (některá se mohou převrátit, to nevadí, jen je otočte). Přelijte je omáčkou.
  8. Pečte 30 minut odkryté, v polovině pečení znovu přelévejte omáčkou, dokud povrch nezkaramelizuje a nelepí se. Zkontrolujte, zda jsou žebra měkká – trochu je od sebe oddělte dvěma vidličkami. (Pokud ne, přikryjte je a vraťte do trouby, ale po 4 hodinách by určitě měla být.)
  9. Žebra vyjměte na talíř (použijte lžíci, protože maso bude sotva přiléhat ke kosti, pokud vůbec). Omáčku promíchejte, aby se spojila. Podávejte s žebírky.
Hovězí žebra lze je připravovat mnoha způsoby, včetně pečení v troubě a grilování.

Recept na pečená žebra v troubě

Snadná pečená hovězí žebra, která jsou dobře propečená až ke kosti, pomalu pečená, křehká, šťavnatá a perfektně vypadávají od kosti. Recept je pro 4 porce a připravíte ho za 6 hodin a 10 minut.

Ingredience na pečená žebra v troubě

  • 1,3 kg masitých hovězích žeber
  • tekutý kouř, volitelně
  • 2-4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce česnekového prášku
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžíce cajunského koření
  • 2 lžíce tmavého hnědého cukru, balené
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžička soli, lze použít i uzenou sůl (1,5 lžičky pro hodně slaná žebra)
  • 1 lžička papriky
  • 2 lžičky oregana
  • oblíbená barbecue omáčka

Postup na pečená žebra v troubě

  1. Žebra opláchněte a zcela osušte papírovými utěrkami.
  2. Osušená žebra zalijte tekutým kouřem, pokud jej používáte, a vetřete jej do nich.
  3. Žebra lehce potřete olivovým olejem.
  4. Smíchejte koření a hojně jím posypte žebra zepředu i zezadu. Nemusíte použít všechno koření.
  5. Vmasírujte koření do žeber a v případě potřeby přidejte více olivového oleje, aby se koření dobře rozprostřelo.
  6. Žebra vložte do velkého zipového sáčku nebo zakryté mísy a nechte je 1-2 hodiny marinovat v chladničce.
  7. Předehřejte troubu na 120 °C.
  8. Žebra položte na alobalem vyložený plech v jedné vrstvě.
  9. Navrch přidejte další kus alobalu, abyste vytvořili kapsu, ve které se žebra budou péct. Nezapomeňte utěsnit okraje fólie, aby byla těsná a neprosakovala z ní pára.
  10. Pečte na prostřední příčce 3,5 až 4 hodiny. Po uplynutí 3,5 hodiny je zkontrolujte. Teplota v troubě je velmi nízká, takže si můžete dovolit péct o něco déle bez obav.
  11. Když jsou žebírka hotová podle vašich představ, slijte přebytečný tuk.
  12. Žebra potřete požadovaným množstvím barbecue omáčky.
  13. Pečte na nízkém stupni, dokud se omáčka nelepí (nebude to trvat dlouho, takže na to dávejte pozor).
  14. Podávejte horká a pochutnejte si.
Ačkoli hovězí maso může být skvělou součástí jídelníčku, je důležité si ho dopřávat s mírou.

Pomalu pečená žebra v troubě – recept

Klíčem k hovězím žebírkám v troubě je jejich pomalé pečení při teplotě 135 °C, díky čemuž jsou velmi křehká a šťavnatá. Přesně tak, jak je máme rádi.

Ingredience na pomalu pečená žebra v troubě

  • 1 kg hovězího masa (krátká žebra – short ribs)
  • 1/2 lžíce soli
  • 1/2 lžíce pepře
  • 1 lžička mletého česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • barbecue omáčka na potírání, podle chuti

Postup na pomalu pečená žebra v troubě

  1. Hovězí žebra uveďte do pokojové teploty. Hovězí maso opláchněte a osušte papírovými utěrkami.
  2. Předehřejte troubu na 135 °C.
  3. Smíchejte sůl, pepř, česnek a olivový olej a potřete žebra z obou stran.
  4. Plech na pečení vyložte alobalem.
  5. Žebra položte na alobalem vyložený plech, přikryjte je alobalem a pevně utěsněte.
  6. Přikrytá pečte 3,5 hodiny a zkontrolujte, zda jsou žebra křehká. Pokud jsou podle vašich představ, vyjměte je z trouby. V pečení můžete pokračovat až dalších 30 minut nebo hodinu.
  7. Vyjměte je z trouby a nechte okapat přebytečný tuk.
  8. Nastavte teplotu trouby na vyšší stupeň.
  9. Potřete je oblíbenou barbecue omáčkou a opékejte 2-3 minuty nebo dokud omáčka nezkaramelizuje. Pozorně sledujte, děje se to rychle.
  10. Vyjměte žebra z trouby a nechte je 5 minut odpočívat.
Pečení hovězích žeber v troubě je jednoduchý způsob, jak zajistit, aby byla šťavnatá a plná chuti.

TIP: Pokud chcete vyzkoušet jiné chuťové prvky, potřete je omáčkou Teriyaki nebo Kung Pao.

Hovězí na česneku v troubě – recept

Připravte si hovězí žebra v troubě při teplotě 200 °C podle tohoto receptu na ta nejúžasnější a nejsnadněji připravitelná hovězí žebra vůbec. Recept pro 3 porce připravíte za 1 hodinu.

Ingredience na hovězí na česneku v troubě

  • 1 kg hovězích krátkých žeber
  • ¾ šálku červeného vína
  • ½ šálku olivového oleje
  • ⅓ šálku sójové omáčky
  • ¼ šálku hnědého cukru
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 stroužky česneku, mleté
  • 1 špetka kari

Postup na hovězí na česneku v troubě

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. Žebra vložte do velkého hrnce a naplňte dostatečným množstvím vody, aby byla pokryta. Přiveďte k varu a vařte, dokud maso nezrůžoví, asi 20 minut. Nechte je okapat.
  3. Ve střední misce smíchejte červené víno, olivový olej, sójovou omáčku, hnědý cukr, mouku, česnek a kari.
  4. Žebra bohatě potřete omáčkou a položte na plech.
  5. Pečte v předehřáté troubě, dokud nejsou vidličkou změkčená, asi 30 minut. Přibližně v polovině pečení přelijte žebra zbylou omáčkou.
Intenzivní chuť česneku zvýrazní přirozenou chuť hovězího masa.

Recept na pečená žebra na medu

Tento jednoduchý recept obsahuje pokyny pro pečení v troubě i na grilu. Vychutnejte si oblíbené grilování kdykoli během roku. Lepkavá, sladká a slaná, karamelizovaná, kouřová dobrota v každém soustu. Přivítejte svůj nový recept na žebírka.

Ingredience na pečená žebra na medu

  • 2 lžíce medu
  • 2 lžičky hnědého cukru
  • ⅓ šálek olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy (čerstvě vymačkané)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička pepře
  • 4 stroužky česneku (drceného)
  • 2 lžičky papriky
  • 2 lžíce oregana
  • 1 lžíce žluté hořčice
  • 2 lžičky omáčky Sriracha
  • 1 lžička tekutého kouře
  • 2 vepřová/hovězí žebra (cca 1,5 kg)

Postup na pečená žebra na medu

  1. Připravte žebra: ze spodní strany žeber odstraňte blánu nebo stříbrnou kůži. Obraťte žebra tak, abyste se dívali na spodní stranu (stranu bez masa). Přistupte k jednomu konci žeber, nožem jej zasuňte pod stříbrnou kůži a vytáhněte. Měla by se odloupnout jedním tahem. Odložte stranou.
  2. Glazura: předehřejte troubu na 190 °C. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience na polevu. Žebra položte na velký pekáč s roštem a poté je z obou stran důkladně potřete glazurou. Pokud vám nějaká glazura zbyla, přelijte jí žebírka.
  3. Vaření: přidejte na dno pekáče 1 cm vody a přeneste pekáč do trouby. Pečte v troubě asi hodinu a půl. Každých zhruba 20 minut žebra polévejte výpekem z pánve. Pokud začnou žebra příliš hnědnout, přikryjte je alobalem a dopečte je.
  4. Před podáváním nechte žebírka 5 až 10 minut odpočívat.
  5. Zbytky přendejte do vzduchotěsné nádoby nebo velkého sáčku do mrazničky. Možná budete muset žebírka naříznout, aby se tam dobře vešla. Žebra vydrží v lednici 3-4 dny.
  6. Žebírka se dají zmrazit: po úplném vychladnutí na pokojovou teplotu přendejte žebra do vzduchotěsné nádoby nebo uzavíratelného sáčku do mrazničky. Zmražená vydrží 2-3 měsíce.

Hovězí žebra na grilu – recept

Tato grilovaná žebírka jsou díky alobalu, který udrží veškerou pikantní chuť uvnitř, křehká a vynikající. Recept na 4 porce zabere 2 hodiny 20 minut.

Ingredience na hovězí žebra na grilu

  • 1 lžíce baleného hnědého cukru
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžíce chilli
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 2 kg hovězích krátkých žeber (s kostí), zbavených tuku
  • hliníková fólie (alobal)
  • ½ šálku barbecue omáčky a další na podávání

Postup na hovězí žebra na grilu

  1. Ve střední misce smíchejte hnědý cukr, papriku, chilli, sůl a česnekový prášek.
  2. Žebra nakrájejte na stejné porce. Směs koření hojně vetřete na všechny povrchy žeber, žebra položte v jedné vrstvě do skleněné zapékací misky. Přikryjte a dejte na 30 minut až 1 hodinu do chladničky.
  3. Gril předehřejte na střední nepřímý žár (190 až 200 °C).
  4. Jednu porci žeber vycentrujte na 30 x 45 cm silný alobal. Strany alobalu vyhrňte nahoru, pak dvakrát přehněte horní část a konce, aby se balíček uzavřel a uvnitř zůstal prostor pro cirkulaci tepla. Zopakujte postup a vytvořte další 3 balíčky.
  5. Balíčky rozložte na nepřímý žár na předehřátém grilu. Přikryjte a pečte do změknutí 1,5 až 2 hodiny.
  6. Odkryjte gril. Balíčky z alobalu nechte ležet na grilu a opatrně je otevřete tak, že ostrým nožem naříznete horní záhyby, aby mohla unikat pára; poté balíčky otevřete úplně.
  7. Žebra potřete asi 1/2 šálku barbecue omáčky.
  8. Přesuňte balíčky na přímý žár, přikryjte je a pokračujte v grilování, přičemž je jednou otočte, dokud žebra nezhnědnou a nebudou křupavá, přibližně dalších 5 minut.
  9. Podávejte s další barbecue omáčkou podle potřeby.
Grilovaná hovězí žebra jsou oblíbeným pokrmem po celém světě.

Marináda na žebra – recept

Tato jednoduchá marináda na žebra ve venkovském stylu se snadno připravuje ze základních surovin ze spíže. Určitě se stane oblíbenou rodinnou marinádou, kterou připravíte za 25 minut a použijete na vepřová žebra, hovězí žebra nebo dokonce kuřecí maso.

Ingredience na marinádu na žebra

Marináda

  • 3 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 3/4 lžičky papriky
  • sůl a mletý černý pepř (podle chuti)

Maso

  • 1 kg vykostěných vepřových žeber

Postup na marinádu na žebra

  1. Všechny ingredience marinády prošlehejte.
  2. Žebra a marinádu vložte do uzavřeného plastového sáčku a nechte marinovat až do doby, než budou připravena k použití.
  3. Grilujte na grilu předehřátém na střední teplotu (zhruba 175 °C). Pečte, jednou otočte, dokud žebírka nezaznamenají vnitřní teplotu 70 °C na teploměru.

Vyzkoušejte další recepty s hovězím masem: hovězí na česneku, trhané hovězí, znojemská omáčka s hovězím masem a hovězí na paprice. Ke grilovaným žebírkům se hodí např. americké brambory nebo salát Coleslaw nebo salát z červené řepy.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang