Cibulová polévka dle Zdeňka Pohlreicha

PečivoPolévkySlané receptySýryZeleninové polévky

Cibulová polévka je klasika, která by neměla chybět v repertoáru žádné správné kuchařky, či kuchaře. Jak na přípravu cibulové polévky podle známého českého kuchaře Zdeňka Pohlreicha?

Francouzská cibulová polévka má hluboké kořeny v tradiční kuchyni. Historie tohoto pokrmu sahá do středověku, kdy byla cibule považována za levné a hojně dostupné suroviny. Postupem času se recepty vyvíjely, až se zrodila jedinečná kombinace cibule, vývaru, bílého vína a sýra, která dnes charakterizuje tuto slavnou polévku.

Polévka cibulačka je jedním z těch klasických jídel, které pohladí duši i chuťové buňky. Její jednoduchost a bohatá chuť lákají k různým variacím, které mohou obohatit tuto tradiční pochoutku. Zde je několik nápadů na variace klasické cibulačky:

  1. Francouzská variace se sýrem a bagetkou: Přidejte do cibulové polévky plátky gruyère nebo ementálu. Před podáváním dejte polévku do pekáče, na vrch položte plátky bagety a posypte ještě více sýrem. Zapečte v troubě dozlatova.
  2. Italská variace s tymiánem a parmezánem: Do cibulové polévky přidejte čerstvý tymián a při servírování posypte každou porci čerstvě nastrouhaným parmezánem. Tím získá polévka cibulačka výraznou a bylinkovou chuť.
  3. Orientální variace s kořením a kokosovým mlékem: Přidejte do polévky čerstvý zázvor, česnek a trochu chilli. Zakončete polévku přidáním kokosového mléka a trochou limetkové šťávy.
  4. Zeleninová variace s bramborami a mrkví: Přidejte do cibulové polévky nakrájené brambory a mrkev. Vařte, dokud zelenina nezměkne, a následně polévku rozmixujte. Tím získáte krémovou konzistenci s bohatou chutí.
  5. Variace s houbami a sójovým masem: Přidejte do polévky nakrájené houby a kousky sójového masa. Díky tomu získáte plné a syté jídlo.
  6. Rustikální variace s tmavým pivem: Přidejte do cibulové polévky tmavé pivo. Tmavé pivo dodá polévce hlubokou barvu a bohatou chuť.
Recept na cibulačku může být různě obměňován dle vašich chutí.

Cibulová polévka Pohlreich (klasická cibulačka)

Polévka cibulačka není pouze jídlem, je to gastronomický zážitek. Její hluboká chuť a jedinečná kombinace ingrediencí ji činí jedním z oblíbených pokrmů nejen ve Francii, ale po celém světě. Vyzkoušejte si připravit tuto lahodnou polévku podle kuchaře Pohlreicha sami a dopřejte si okamžik radosti ve stylu francouzské kuchyně.

Cibulová polévka Pohlreich – ingredience

  • 1 pórek
  • 1 lžíce másla
  • 1 litr vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
  • 2 velké cibule
  • tymián
  • bobkový list
  • petrželka
  • sůl
  • pepř na dochucení
  • bageta, veka nebo jiné bílé pečivo
  • sýr gruyere nebo dobrý ementál

Cibulová polévka Pohlreich – postup

  1. Na rozehřáté máslo do kastrolu dáme cibuli a pórek nakrájené na tenké plátky. Přikryjeme poklicí a necháme dohněda zasmahnout, až se cibule začne přichytávat. Odkryjeme poklici a necháme odpařit tekutinu.
  2. Zalijeme vývarem, vložíme bylinky, opepříme a povaříme asi 20 minut. Polévku dochutíme solí a pepřem.
  3. Plátky pečiva posypeme strouhaným sýrem a zapečeme krátce v troubě, před podáváním položíme na povrch polévky. Můžeme je také vložit na polévku v kastrolu a zapéci v troubě.
Klasická cibulačka se neobejde bez kvalitního sýru navrchu každé porce.

Staročeská cibulačka – recept

Staročeská kuchyně je plná skvostů, které zůstávají často opomíjené v moderním gastronomickém světě. Jedním z takových pokladů je staročeská cibulačka, jednoduchá, ale chutná pochoutka, která vás okamžitě přenese do doby, kdy se vařilo s láskou a pozorností k tradici.

Staročeská cibulačka – ingredience

  • 4 středně velké cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 kousky bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 plátky tmavého chleba

Staročeská cibulačka – postup

  1. Oloupejte a nakrájejte cibule na tenké plátky. Ve velké pánvi rozehřejte sádlo na středním ohni.
  2. Přidejte cibuli, přisypte cukr a nechte ji restovat, občas míchejte, dokud cibule nezezlátne.
  3. Přidejte sůl, pepř a ocet. Míchejte a restujte dalších pět minut, než cibule začne karamelizovat.
  4. Cibuli posypte hladkou moukou a za stálého míchání nechte zhnědnout.
  5. Postupně přilijte hovězí vývar, abyste vytvořili hustou polévku. Přidejte bobkový list a nové koření. Vařte na mírném ohni asi 20 minut, aby se chutě propojily.
  6. Hotovou cibulačku podávejte s opečenými plátky tmavého chleba.

TIP: Pokud máte rádi recepty staročeské kuchyně, vyzkoušejte tyto bramborové placky.

Francouzská cibulová polévka se sýrem – recept na cibulačku

Tato jednoduchá, avšak výrazná polévka cibulačka má schopnost hřát nejen tělo, ale i srdce svým bohatým aroma a delikátním spojením chutí. Pojďme se společně ponořit do světa francouzské kuchyně a objevit tajemství přípravy této lahodné pochoutky.

Francouzská cibulová polévka se sýrem – ingredience

  • 4 velké cibule (nasekané na tenká kolečka)
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/2 šálku suchého bílého vína
  • 6 šálků hovězího vývaru
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu (nasekaného)
  • Bageta na podávání
  • 1 šálek strouhaného sýra Gruyère nebo Emmental

Francouzská cibulová polévka se sýrem – postup

  1. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte cibule, cukr, sůl a pepř. Smažte na středním plameni asi 15-20 minut, dokud cibule nezezlátnou.
  2. Přidejte nasekaný česnek a smažte další 2-3 minuty.
  3. Posypte hladkou mouku a míchejte, dokud se vytvoří jemná pasta.
  4. Přidejte bílé víno a vařte asi 5 minut, aby se alkohol odpařil.
  5. Postupně přilijte hovězí vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a nechte polévku vařit asi 30-40 minut.
  6. Přidejte nasekaný tymián a ochutnejte podle potřeby solí a pepřem.
  7. Před podáváním nahřejte troubu na gril. Bagetu nakrájejte na plátky a ugrilujte je ze všech stran.
  8. Polévku rozdělte do ohnivzdorných misek. Na každou misku položte plátek ugrilované bagety a posypte ho strouhaným sýrem.
  9. Přeneste misky do trouby a grilujte, dokud sýr neztuhne a nezačne se zlatě hnědit.
  10. Vyjměte z trouby a podávejte okamžitě.

Pravá francouzská cibulačka Pohlreich – recept

Toto je lahůdka přímo z Paříže – cibulová polévka, Pohlreich známý šéfkuchař ji rád připravuje a toto je jeho recept na cibulačku, francouzskou klasiku.

Pravá francouzská cibulačka Pohlreich – ingredience

  • 3 lžíce másla
  • 8 cibulí
  • sůl a pepř
  • 2 snítky tymiánu
  • 200 ml šampaňského
  • 400 ml drůbežího vývaru
  • 100 g tvrdého sýru (např. comté)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • bageta
  • 2 lžíce nasekané pažitky

Pravá francouzská cibulačka Pohlreich – postup

  1. V hrnci rozpusťte máslo a osmažte na něm jemně nakrájenou cibuli. Jakmile cibule začne mít zlatavou barvu, odstavte hrnec a přikryjte ho pokličkou. Nechte odpočívat.
  2. Poté přidejte šampaňské a vývar, nechte směs probublat asi 15 minut.
  3. Rozehřejte troubu a na pánvi osmažte plátky nakrájené bagety.
  4. Polovinu sýra nakrájejte na plátky a zbytek nastrouhejte. Opečené plátky bagety umístěte na vrchol každé porce polévky a posypte je plátky sýra.
  5. Přenesete do trouby a necháte péct asi 3 minuty. Na závěr posypte jídlo nasekanou pažitkou a podávejte.
Polévka cibulačka je tedy nejen výtečnou volbou pro chladné dny, ale také lahodným způsobem, jak si pochutnat na tradičním receptu, který spojuje výbornou chuť a vůni.

Francouzská cibulačka – recept se smetanou (polévka cibulačka se smetanou)

Tento recept na cibulačku se smetanou je jednoduchý, ale plný bohatých chutí. Je ideální pro zimní období nebo chladné večery, kdy si chcete dopřát něco hřejivého a lahodného.

Francouzská cibulačka – recept se smetanou – ingredience

  • 4 středně velké cibule, nakrájené na tenké plátky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1/2 šálku bílého vína
  • 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1/2 šálku smetany ke šlehání
  • 1/2 šálku strouhaného parmazánu
  • Čerstvá petržel na ozdobu
  • Křupavý chléb nebo bageta na podávání

Francouzská cibulačka – recept se smetanou – postup

  1. Rozehřejte máslo a olivový olej ve velkém hrnci na středním plameni. Přidejte nakrájené cibule a posypte cukrem. Vařte cibuli za občasného míchání asi 15-20 minut, nebo dokud nejsou krásně zlatohnědé a karamelizované.
  2. Přidejte nasekaný česnek a sušený tymián. Smažte asi minutu, dokud česnek nezačne vonět.
  3. Přilijte bílé víno a vařte, dokud se většina tekutiny neodpaří. Tímto procesem, nazývaným „deglační“, získáte bohatší chuť.
  4. Postupně přidávejte kuřecí nebo zeleninový vývar, přivádějte směs k varu a snižte plamen na minimum. Přidejte také bay list pro další vrstvu chuti.
  5. Vařte polévku asi 20-30 minut na nízkém plameni, aby se všechny chutě dobře spojily.
  6. Odeberte bay list a pomalu vmíchejte smetanu ke šlehání. Přidejte sůl a pepř podle chuti.
  7. Při servírování posypte každou porci strouhaným parmazánem a čerstvě nasekanou petrželkou. Podávejte s křupavým chlebem nebo bagetou.

Polévka cibulačka, s jejíž bohatou historií se setkáváme v kuchyních po celém světě, není pouze lahodným pokrmem, ale i zrcadlem tradic a kreativity.

Její příprava si vyžaduje trpělivost a lásku k detailům, ale výsledek stojí za to. Vůně, která se šíří domem během vaření, a lahodná chuť, kterou nabízí každá lžíce, jsou nezaměnitelnými zážitky pro naše smysly.

Cibulová polévka, Pohlreich, Punčochář, Paulus či Vaněk, každý známý šéfkuchař má svůj oblíbený recept na cibulačku, který používá při přípravě této oblíbené polévky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang