Dvoupatrový dort – svatební i narozeninový – s malinovým krémem a likérem Crème de Cassis

DezertyDezerty, zákusky a poháryDortyKrémové dortyKrémy, polevy a náplněMagazínOvocné dortyPiškotové dortyZákusky
dvoupatrov25c325bd2bmandlov25c325bd2bdort2bs2bamarettem2ba2bmalinov25c325bdm2bkr25c325a9mem2bz2bcr25c325a8me2bde2bcassis-9772740

Nějak teď nestíhám péct, ale napadlo mě, že s blížícím se výročím našeho ANO a začínající svatební sezónou, by se mohl hodit recept na nejlepší svatební dort pod sluncem. Teda, byl to náš svatební dort, takže logicky musí být nejlepší na světě, to dá rozum.

Ale už jsem ho od té doby několikrát pekla a dokonce narozdíl od svého vlastního svatebního dne i jedla, takže o jeho dokonalosti můžu pět ódy donekonečna. Radši to necháme nebo mě budete chtít zabít vy. A to by bylo fakt smutný, když už jsem přežila první rok manželství bez újmy. Jedna rodinná kamarádka, její muž a rodiče dokonce tenhle dort vychvalovali tak vytrvale, že její mladší sestra (švagrová, dcera) v podstatě neměla jinou možnost, než mít na své svatbě stejný. A to je fakt ta největší pochvala. 

I minulý týden, kdy jsme jeli na krásnou svatbu kamarádů do Jižních Čech, jsem pekla dort napůl čokoládový s čokoládovým krémem a malinami a napůl tento mandlový. Ráda bych teda řekla, že převážet dvoupatrový dort přes půl republiky není úplně jednoduchá záležitost. Vlastně je to dost adrenalin. Počítáte každou díru a výmol v silnici – a že jich tu nemáme málo – a naučíte se modlit ke všem božstvům světa.

Navíc, když je venku 35°C a vy musíte mít v autě zhruba -10°C, takže jste nabalení jako cibule, všichni v okolních autech si významně klepou na čelo a mají z vás dost velkou atrakci. Ale i když budete mít nervy nadranc, dort z toho vyjde bez úhony… Neuvěřitelný!  Tenhle dort je zkrátka hit. Přesně tak akorát neobvyklý, aby to nebyla „nuda“, ale zároveň chuťově vyladěný a jemný, takže bude chutnat většině lidí. Samozřejmě je možné připravit ho v bezlepkové verzi.

Pokud se obáváte, že některý ze svatebčanů trpí alergií na ořechy, můžete mandle nahradit polohrubou moukou, mandlový extrakt vanilkovým a Amaretto nějakým jiným oblíbeným likérem nebo rumem. My tyto obavy řešili tak, že jsme měli jeden svatební mandlový dort a pak taky jeden z čokoládové pěny a jeden citronovo-makový s pusinkami

Dvoupatrový mandlový dort s Amarettem a malinovým krémem s likérem Crème de Cassis 

Ingredience na korpusy – toto množství budete potřebovat 3x (výsledkem bude 6 korpusů – 3 velké a 3 malé): 

  • 3 vejce 
  • 200 g krupicového cukru 
  • 190 g másla 
  • 2 lžíce Amaretta 
  • 1/2 lžičky mandlového extraktu 
  • 300 g hladké mouky 
  • 90 g mandlové mouky/strouhaných mandlí 
  • špetka soli 
  • 11 g jedlé sody 
  • 9 g prášku do pečiva 
  • 375 ml podmáslí 

Malinový krém

  • 300 g malin 
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
  • 4 lžíce krupicového cukru 
  • 60 g kukuřičného škrobu 
  • 2 lžíce likéru Crème de Cassis (lze nahradit višňovým likérem nebo vynechat) 
  • 50 g změklého másla 
  • 500 g mascarpone 
  • 500 ml šlehačky 
  • 500 g krémového sýra (Philadelphia) 
  • moučkový cukr podle chuti na doslazení 

Bílý krém na potažení

  • 400 g mascarpone 
  • 250 g krémového sýra (Philadelphia) 
  • 250 ml smetany ke šlehání 
  • moučkový cukr podle chuti 

Na dokončení a ozdobu

  • 1 sklenice malinové marmelády 
  • 2 lžíce Amaretta 
  • čerstvé maliny 

Postup

Troubu zahřejte na 180°C a dortové formy o průměrech 24 a 18 cm vyložte papírem na pečení. 

Vejce vyšlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Poté do ní zašlehejte změklé máslo, Amaretto a mandlový extrakt. Mouku, mleté mandle, sůl, sodu a prášek do pečiva prosejte přes síto, abyste odstranili případné hrudky. Do vaječné pěny po částech zašlehejte podmáslí a mouku s mandlemi. Těsto rozdělte do obou forem tak, aby sahalo do stejné výšky, a pečte 40-45 minut dozlatova.

Pokud je potřeba, v polovině pečení korpus přikryjte alobalem, abyste nespálili povrch. Dokonalé propečení otestujte zapíchnutím špejle do středu dortu. Pokud je po vytažení suchá, máte upečeno. Nechte vychladnout ve formě (pokud formy chcete využít znovu jako já, nechte korpusy ve formě chladnout alespoň 30-45 minut). Seřízněte do roviny. 

Stejně připravte i další 4 korpusy. Výsledkem budou 3 korpusy o průměru 24 cm a 3 korpusy o průměru 18 cm. 

Připravte malinový základ. Maliny rozmixujte a přepasírujte přes jemné sítko. Výsledné malinové pyré nařeďte vodou tak, aby jeho objem byl 350 ml, přidejte vanilková semínka i prázdný lusk a přiveďte k varu. V tuto chvíli oslaďte krupicovým cukrem. V 50 ml vody rozmíchejte kukuřičný škrob a za stálého míchání přilijte k vroucím malinám.

Povařte zhruba 2 minuty (nezapomeňte míchat) a odstavte. Vyndejte prázdné lusky, vmíchejte likér, nechte 5 minut chladnout, poté přidejte máslo a dokonale ho vešlehejte. Nechte za občasného míchaní dokonale vychladnout. Klidně je připravte den předem. 

Připravte malinový krém. Mascarpone lehce prošlehejte robotem a poté při pomalých otáčkách přilévejte smetanu. Šlehejte do nadýchaného krému. Vychlazené maliny prošlehejte, smíchejte s krémovým sýrem a vmíchejte do krému. Krém doslaďte podle chuti moučkovým cukrem a naplňte jím cukrářský sáček se špičkou s hladkým kulatým otvorem. 

Připravte bílý krém na potažení dortu. Mascarpone s krémovým sýrem lehce prošlehejte a poté při pomalých otáčkách přilévejte smetanu. Šlehejte do nadýchaného krému. Krém doslaďte podle chuti a použijte ho později ke zdobení dortu. 

Jeden velký a jeden malý korpus zvolte jako spodní a oba 1x vodorovně prokrojte, promažte marmeládou rozmíchanou s Amarettem a znovu spojte. (Promazávám opravdu pouze spodní korpus, aby dort nebyl zbytečně sladký. Promazávání lze klidně i vynechat.) Takto připravený spodní korpus položte na dortovou podložku. Do středu podložky nejdříve mázněte trochu malinového krému, aby korpusy pevně držely na místě.

Podložka pod spodní patro by měla být o několik centimetrů větší než průměr dortu (může to být i zesílená podložka/podnos), naopak podložka pod horní patro maličko menší než samotné patro. Na spodní díl korpusu poté pomocí cukrářského sáčku naneste malinový krém a přiklopte dalším dílem korpusu. Lehce přitlačte.

Na střední díl korpusu opět naneste malinový krém a přiklopte posledním dílem korpusu. Lehce přitlačte. Horní díl korpusu radím obrátit tak, aby strana, která je díky dnu formy krásně rovná, směřovala nahoru. Hodně vám to usnadní práci. Nechte alespoň hodinu chladit v lednici. Pokud máte stahovací ráfek, můžete dort i uzavřít do ráfku, aby se „srovnal“. 

Vršek a boky obou dortů (budoucího spodního a horního patra) potřete připraveným bílým krémem, uhlaďte a nechte opět hodinu chladit. Výztuhové bambusové tyčky zařízněte tak, aby byly stejně vysoké jako spodní patro a pak jich 5 nebo 6 do něj zapíchejte dokola tak, aby podpíraly horní patro (pozor, ať je nezapícháte příliš blízko nebo příliš daleko od středu, řiďte se velikostí podložky pod horním patrem).

Sestavte patra na sebe a zahlaďte oblast spojení a případně potřete ještě další vrstvou bílého krému. Nechte chladit do druhého dne. Ráno opravte případná porušená místa. Dort ozdobte podle fantazie ovocem a květinami. 

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang