Jednoduchý recept na pečené kuřecí paličky

Drůbeží masoHlavní jídlaKuřecí masoMarinádyMaso
pecene-kure-5

Pečené kuřecí paličky jsou klasickým oblíbeným americkým pokrmem, který si oblíbily celé generace. Jsou chutné, šťavnaté a skvěle doplňují každé jídlo, ať už je podáváme jako hlavní chod, přílohu nebo dokonce jako svačinu.

Pečená kuřecí stehna mají vydatnou a aromatickou chuť, díky které si je oblíbí celá rodina. Kromě toho, že je toto jídlo vynikající, je také neuvěřitelně snadné na přípravu.

Začněte tím, že kuřecí stehna vydatně osolíte, opepříte a okořeníte dalším kořením, které preferujete. Po ochucení je položte na plech a pečte v troubě při teplotě 190 °C po dobu 20-30 minut.

Jednou z nejlepších věcí na pečených kuřecích stehnech je, že můžete pokrm nekonečně dlouho chuťově obměňovat. Chutná marináda z bylinek a olivového oleje dodá kuřeti výraznou chuť.

Případně zkuste kuře před pečením obalit v kombinaci koření, například v kajenském pepři, sušeném česneku a uzené paprice. Experimentujte s různými přísadami, abyste získali tu správnou kombinaci chutí.

Pro ty, kteří hledají zdravější variantu, jsou ideální volbou pečená kuřecí stehna. Díky nižšímu obsahu tuku je tento pokrm mnohem zdravější než smažené kuře. Také je třeba uklízet mnohem méně nepořádku, protože kuře není mastné.

Zeleninový salát se hodí ke každému pečenému masu, kuřecí nevyjímaje.

Přemýšlíte, co dalšího připravit z kuřecího masa? Zde jsou tipy:

Recept na snadné kuřecí paličky

K těmto snadným kuřecím paličkám se skvěle hodí bramborová kaše, ale výborně bude fungovat i batátové nebo topinamburové pyré. Když je doplníte čerstvým zeleninovým salátem, nedělní oběd máte vymyšlený.

Ingredience na snadné kuřecí paličky

  • 8 kuřecích paliček s kůží (900 g)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 lžička česnekového prášku
  • 1 lžička cibulového koření
  • 1 lžička koření uzené papriky
  • ¼ lžičky kajenského pepře

Postup na snadné kuřecí paličky

  1. Předehřejte troubu na 200 °C. Vyložte plech pečicím papírem a na něj rozložte paličky v jedné vrstvě.
  2. Připravte si kořenící směs, kdy ve středně velké misce smíchejte olivový olej, sůl, pepř a zbytek koření.
  3. Obalte kousky kuřete připravenou marinádou.
  4. Stehna pečte odkrytá, dokud jejich vnitřní teplota nedosáhne 73 °C, tedy asi 40 minut.
    Potřete paličky šťávou z pánve. Ihned podávejte.

TIP: Před pečením můžete kuřecí paličky předsmažit na pánvi.

Pečené kuřecí paličky můžete podávat s oblíbeným dipem.

Jak dlouho péct kuřecí stehna a kuřecí špalíčky

Pečená kuřecí stehna by se měla péct při teplotě 180 °C asi 45 minut. Vnitřní teplota masa by měla dosáhnout 74 °C.

Snadno to poznáte, pokud zapíchnete nožem ke kosti, vytékající šťáva by měla být průhledná. Tento tip můžete samozřejmě využít i u pečení celého kuřete.

Recept na kuřecí paličky na medu

Podle tohoto receptu na medové pečené paličky připravíte neodolatelně lepkavé a sladké kuře, které se určitě bude líbit celému davu! Příprava marinády je tak jednoduchá a zabere pouhých 10 minut. Místo kuřecích paliček můžete použít i kuřecí špalíčky.

Ingredience na kuřecí paličky na medu

  • 6 kuřecích paliček (s kostí a kůží)
  • 1/4 hrnku medu
  • 1 lžička sójové omáčky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička bílého nebo jablečného octa
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • Pepř podle chuti
  • 1 špetka kajenského pepře (nepovinné)

Postup na kuřecí paličky na medu

  1. Smíchejte ingredience na omáčku ve středně velké míse.
  2. Přidejte kuřecí paličky a promíchejte, až se obalí. Přeneste kuře (a případnou marinádu) do velkého sáčku na zip.
  3. Uložte do chladničky na 8 hodin (nebo přes noc až na 24 hodin).
  4. Předehřejte troubu na 190 °C a přesuňte rošt do střední polohy. Plech na pečení vyložte fólií nebo pergamenovým papírem pro snadnější čištění.
  5. Kousky kuřete rozložte na plech. Pečte 40 minut, v polovině pečení kuře obraťte (je to velmi důležité, aby se omáčka na kuře skutečně přichytila).
  6. Chcete-li mít kůži opravdu křupavou, několik minut ji grilujte (pozorně sledujte a buďte opatrní, pokud používáte pergamenový papír.
  7. Před podáváním nechte kuře 4-5 minut odpočívat, aby se šťáva znovu rozdělila. Zbytky glazury z plechu přelijte lžící zpět na kuře.

Recept na kuřecí paličky v troubě

Kuřecí paličky si můžete ochutit podle libosti – my jsme zvolili cajunské koření, ale hodí se i kari, nebo jen černý pepř.

Ingredience na kuřecí paličky v troubě

  • 1 kg kuřecích paliček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička mletého černého pepře

Postup na kuřecí paličky v troubě

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Kuřecí paličky vyklopte do velké mísy a zalijte olejem. Hodně je osolte, přidejte všechny zbývající přísady a dobře promíchejte.
  2. Vložte paličky do velkého pekáče spolu s olejem a kořením z mísy a dbejte na to, aby kolem každé paličky bylo dost místa.
  3. Pečte v troubě 20 minut, pak každou paličku obraťte a pečte dalších 20-25 minut, dokud nebudou propečené a zkaramelizované.
Chilli a limetka se k paličkám skvěle hodí a dodají zase jinou chuť.

Kuřecí paličky s limetkou a kokosem – recept

Tato lepkavá kuřecí stehna se skvěle hodí na letní piknik nebo večírek. Můžete je podávat teplé nebo je nechat vychladnout, než je zabalíte do nádoby.

Ingredience na kuřecí paličky s limetkou a kokosem

  • 400 g plechovky kokosového krému
  • 1-2 lžíce thajské zelené kari pasty (podle toho, jak ostrou ji máte rádi)
  • 1 limetka, zbavená kůry, šťáva vymačkaná
  • 3 lžíce medu
  • 6 kuřecích paliček

Postup na kuřecí paličky s limetkou a kokosem

  1. Ve velké míse smíchejte kokosovou smetanu, kari pastu, limetkovou kůru a šťávu a 1 lžíci medu, pak lžící přelijte čtvrtinu marinády do druhé menší misky a dejte stranou.
  2. Do velké mísy přidejte kuřecí maso a nechte ho marinovat alespoň 2 hodiny nebo v chladu až 24 hodin.
  3. Troubu předehřejte na 200 °C a plech vyložte alobalem. Kuře na něj položte a pečte 30 minut, přičemž v polovině pečení kuře obraťte.
  4. Do vyhrazené malé misky s marinádou vmíchejte zbývající med. Polovinou z ní potřete kuře a vraťte ho na dalších 10 minut do trouby.
  5. Kuře otočte, potřete zbytkem marinády a pečte dalších 10 minut. Podávejte teplé nebo ho nechte zcela vychladnout a pak ho zabalte do nádoby na piknik.

Pikantní marináda na kuřecí paličky – recept

Vyzkoušejte pikantní úpravu kuřecího masa – tento pokrm se hodí teplý i studený – je také dobrým zdrojem železa.

Ingredience na pikantní marinádu na kuřecí paličky

  • 8 kuřecích paliček bez kůže
  • 140 ml bílého jogurtu
  • 1 lžička chilli
  • 1 lžíce mletého římského kmínu
  • 1 lžíce mletého koriandru
  • 2 lžičky mleté kurkumy

Postup na pikantní marinádu na kuřecí paličky

  1. Do každé paličky udělejte ostrým nožem několik zářezů.
  2. V míse smíchejte zbývající přísady a podle chuti je okořeňte. Přidejte paličky a směs dobře vetřete do masa. Pokud máte čas, přikryjte je a nechte 30 minut chladit.
  3. Vyjměte paličky z marinády a oklepejte z nich přebytečné množství. Pečte je na grilu 20-25 minut, občas je otočte, dokud nejsou propečené.

Medová marináda na kuřecí maso – recept

Tento recept na kuřecí stehna pečená v medové hořčici je dokonalým způsobem, jak si bez námahy připravit kuřecí stehna pečená v troubě. Díky kouzelné omáčce ze 4 ingrediencí, bez nutnosti marinování, jsou tato kuřecí stehna zlatavá, lepkavá a všichni je milují.

Ingredience na medovou marinádu na kuřecí maso

  • 8 kuřecích stehen (asi 1 kg)
  • 2 lžíce olivového oleje

Omáčka

  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice (nebo použijte více dijonské)
  • 1/4 hrnku medu
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1 lžička kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu
  • špetka soli a pepře

K podávání

  • Čerstvé tymiánové lístky nebo nasekaná petrželová nať
  • Brokolice vařená v páře
  • Bramborové pyré nebo šťouchané brambory

Postup na medovou marinádu na kuřecí maso

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Smíchejte ingredience na omáčku s pořádnou špetkou soli a pepře.
  3. Plech vyložte alobalem a na něj položte pergamenový papír.
  4. Na papír položte paličky. Lžící přelijte omáčku přes paličky. Kuře pokapejte olivovým olejem.
  5. Pečte 30 minut. Otočte paličky a polijte je šťávou.
  6. Pečte dalších 20 minut, otočte a přelijte šťávou. Pečte 10 až 15 minut, dokud se omáčka nezredukuje a paličky nebudou zlatavé a lepkavé.
  7. Vyjměte z trouby. Paličky potřete sirupovitou omáčkou. Podávejte paličky s omáčkou, bramborovou přílohou a dušenou brokolicí.
Sladké, lepkavé a neodolatelně dobré. To jsou paličky v medové marinádě.

Smažené kuřecí paličky – recept

Tuto pochoutku není třeba příliš představovat, protože ji většina z nás zná, ale tento recept bude pravděpodobně tím nejjednodušším a nejlepším receptem na křupavá smažená kuřecí stehna vůbec, protože je ve srovnání s většinou receptů na smažená kuřata méně děsivý.

Používá několik jednoduchých ingrediencí a výsledkem je extrémně křupavá a křupavá kůže se šťavnatým a jemným masem.

Ingredience na smažené kuřecí paličky

  • 900 g kuřecích stehen
  • 1 hrnek mouky
  • 2 lžičky sušené cibule
  • 2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžíce papriky
  • 1 lžička černého pepře
  • 1/2 lžičky chilli nebo podle chuti
  • 1 a ½ až 2 lžičky soli nebo přidejte podle chuti
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • Dostatečné množství oleje na smažení

Postup na smažené kuřecí paličky

  1. Ve velké míse smíchejte mouku, sušený česnek a cibuli, papriku, černý pepř, chilli a sůl a dejte stranou.
  2. V samostatné míse rozšlehejte mléko, vejce, sůl a pepř a dejte stranou.
  3. Každý kousek kuřete namočte nejprve do ochucené mouky, přeneste ho do mléka a vaječné směsi a nakonec zpět do mouky.
  4. Rozehřejte olej na 180 °C a opatrně do něj vložte obalená kuřecí stehna. Smažte na středním ohni, dokud nebudou zvenku zlatohnědé a křupavé a uvnitř zcela propečené. Mezi jednotlivými fritovacími cykly paličky obraťte.
  5. Odstavte z ohně a nechte je okapat na papírové utěrce, aby se odstranil přebytečný olej.

Pečené kuřecí paličky jsou snadnou a chutnou variantou večeře. Snadno je ochutíte česnekem, solí a pepřem, potřete olivovým olejem a upečte v troubě, dokud nejsou šťavnaté a dokonale propečené. Skvěle se hodí k pečeným bramborám nebo zelenině a lehkému salátu.

Pečená kuřecí stehna jsou dostatečně univerzální na to, abyste si je mohli připravit jako rychlou večeři na všední den nebo jako náročnější nedělní jídlo. A protože jsou tak chutná a jednoduchá, mohou se snadno stát oblíbenými v rodině.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang