Chřest bych mohla jíst pořád. Osobně jsem tedy větší zastánkyní zeleného chřestu, protože se nemusí oškrabávat, nicméně i ten bílý jednou za rok použiju na dokonalý chřestový krém. Kromě klasiky, kterou je chřest s holandskou omáčkou mám taky ráda koláč z listového těsta s chřestem, nebo chřest jen tak na páře, nebo smíchaný s bramborami a máslem či olivovým olejem.

Tentokrát jsem ale připravila vážně dokonalé chřestové ragú, které jsem servírovala na opečených křupavých bagetkách, k tomu jsem si dala bílé víno a bylo mi fakt krásně, doslova božsky. Takže, jestli chcete vařit sezónně a taky nevíte co se starým pečivem, jděte rozhodně do tohoto jarního jídla.

Na 2 porce budete potřebovat:

  • 20 kousků zeleného chřestu
  • 200 g sójové smetany Alpro
  • olivový olej
  • 1,5 dcl kvalitního bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • 1 kávová lžička lahůdkového droždí
  • oblíbené pečivo/bageta

Postup:

  1. Chřest omyjte, odkrojte dřevnaté konce a nakrájejte jen a kousky. Hlavičky nechte vcelku na ozdobu.

2. Do pánve nalijte olej a když je zahřátý, přihoďte k němu nakrájený chřest, ne hlavičky! Přidejte sůl a restujte.

3. Po malé chvilce přilijte víno a nechte ho odpařit.

4. Nakonec přidejte smetanu, lahůdkové droždí a pepř, promíchejte a už jen chvilinku provařte, aby vznikla hustější omáčka.

5. Pečivo nakrájejte na plátky, dejte je na plech, zalijte je olivovým olejem a v troubě pečte asi 5 minut do křupava.

TIP: Ragú servírujte na plátcích pečiva. A pokud máte rádi mátu, ozdobte jí ragú, dodá to na vzhledu i na chuti svěžest.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang