Kulajda – recept na nejlepší tradiční a českou

Houbové polévkyHoubyKrémové polévkyPolévkySlané receptyZeleninové polévky
kulajda

Smetanová hutná polévka plná voňavých hub, brambor a vajec. Sladká i kyselá zároveň. Kdo by neznal kulajdu, stálici českých podzimních kuchyní. Je to sice polévka, avšak dost vydatná na to, aby byla i hlavním chodem. Jak připravit tradiční českou kulajdu? A jaký je nejlepší recept na kulajdu s houbami?

Na kulajdu univerzální recept neexistuje. Co kuchař, to jiná verze. Základní suroviny jsou však vždy stejné a nesmějí chybět. Polévka kulajda si žádá jen minimum ingrediencí. Brambory, houby, smetanu, kopr a vejce.

Kulajda s čerstvými houbami je vždy lepší, protože ji houby krásně provoní a dodají lepší chuť. V kulajdě jsou skvělé lišky nebo hříbky.

Do kulajdy lze použít i houby sušené či mražené. Díky nim je možné si pravou českou kulajdu vychutnat i v zimě. Pro dokyselení polévky kulajdy se používá ocet nebo zakysaná smetana

Po tradiční české kulajdě s houbami, vejcem a koprem připravené podle staročeského receptu se určitě jen zapráší. Milovat ji boudou jak masožravci, tak vegetariáni.

V dobré houbové sezóně a přebytku hub stojí za vyzkoušení i houbový krém nebo houby na kyselo.

Staročeská kulajda s houbami a vejcem

Polévka kulajda pochází původně z jižních Čech. A co vlastně znamená slovo kulajda? Původ tohoto slova není dodnes zcela jednoznačný. Dle jazykovědců slovo kulajda vychází ze slova zakulat nebo zakudlit nebo-li zahustit (moukou, jíškou) a také zamíchat (zakvedlat).

Slovo kulajda tak pravděpodobně vyjadřuje, že se jedná o hustou polévku.

Verze Víta Korce z Trutnova o kulajdě vypráví, že se jedná o zkomoleninu jména vynikající jihočeské kuchařky, která byla původem Němka. Jmenovala se Adelajde Kuhlová. Její jméno se zrychleně vyslovovalo jako Kulajde a polévka kulajda byla na světě.

TIP: Výborně vás zasytí také hrachová polévka.

Základem kulajdy jsou brambory, houby, smetana, kopr a vejce.

Ať už to bylo jakkoliv, kulajdu všichni milují již dlouhé roky a osvědčené rodinné recepty na kulajdu jsou předávány z generace na generaci.

Kulajdu dnes nejčastěji známe s houbami, avšak v minulosti houby v kulajdě chyběly.

Tradiční česká kulajda je nesmírně chutná a velmi jednoduchá na přípravu.

Recept na kulajdu s houbami

Jaké je tajemství receptu na nejlepší kulajdu? Je dobré ji připravovat hodně koncentrovanou a hustou. Hodně hub, brambor a másla. A silně dochutit.

Hustou a vydatnou polévkou je také třeba polévka z kapusty, rajská polévka s rýží, mrkvový krém, čočková polévka nebo květáková polévka. Stejně jako kulajda s houbami nabízí nespočet variací a způsobů, jak ji dochucovat, vylepšovat a servírovat. 

Na přípravu kulajdy s houbami a vejcem, která zasytí každého strávníka, je třeba zhruba 30-40 minut a následující ingredience.

Suroviny na kulajdu s houbami:

  • 1 l zeleninového vývaru
  • 500 g brambor
  • 300 g čerstvých hříbků (nebo hrst sušených)
  • 3 vejce
  • 150 ml tučné smetany ke šlehání (30 %)
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky
  • 1 svazek čerstvého kopru
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • sůl
  • cukr
  • ocet
  • pepř
  • kmín

Postup:

Pokud připravujeme kulajdu ze sušených hub, dáme je do hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme je takhle tak 20 minut, pak vyjmeme, vyždímáme a pokrájíme na drobné kousky.

Pokud kulajdu připravujeme z čerstvých hub, očistíme je a nakrájíme na kostky.

staroceska kulajda
Recept na poctivou kulajdu s houbami je jednoduchý a rychlý. Důležité je kulajdu dobře ochutit octem nebo zakysanou smetanou.

Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky.

V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme čerstvé či sušené houby a pomalu restujeme. Čerstvé houby nejprve pustí vodu a teprve po chvíli začnou chytat barvu. Přidáme mouku, promícháme a krátce orestujeme.

Houby s jíškou zalijeme vývarem nebo vodou, ve které se louhovaly sušené houby. Přidáme brambory, trochu kmínu, bobkový list, nové koření a osolíme. Přivedeme k varu a povaříme alespoň 25 minut.

Do houbové kulajdy vmícháme smetanu a necháme chvíli probublat. Dochutíme cukrem a octem. Možná bude potřeba přidat i trochu soli.

Někdo má rád kulajdu s houbami a vejcem kyselejší, někdo sladší. Záleží pouze na vaší chuti. Proto radši ze začátku ochutíme méně a případně ještě poupravíme.

Nezbytnou součástí kulajdy je i vejce. Někdo do kulajdy až těsně před podáváním klepne a rychle vajíčko rozmíchá. Jiný zas do kulajdy nakrájí vajíčka vařená natvrdo. Obě varianty jsou možné.

tradicni kulajda
Mushroom cream soup with boiled eggs on black background. Overhead shot.

Zkušenější kuchaři dokonce můžou kulajdu zpestřit zastřeným vejcem. Příprava zastřených vajec může být poněkud složitější, kulajdě však dodají ten správný šmrnc, a proto se vyplatí ji zkusit. 

Na závěr do kulajdy přidáme nasekaný kopr. Už nevaříme a jen promícháme.

TIP: Co uvařit zítra? Lze se inspirovat receptem na nejlepší hrachovou polévku, indickou polévku nebo gulášovou polévku s hlívou ústřičnou.

Tradiční kulajda – recept

Komu by nechutnala bohatá, výživná tradiční kulajda? Houbová sezóna přímo láká k uvaření domácí tradiční kulajdy. Jak ji připravit?

Ingredience na tradiční kulajdu

  • 4 středně velké brambory
  • 70 g sušených hub dle chuti
  • 150 g másla
  • 2 uvařená vejce
  • Sůl a pepř
  • Bobkový list a nové koření dle chuti
  • 250 ml zakysané smetany
  • 250 ml smetany
  • Svazek čerstvého kopru
  • 50 g hladké mouky
  • Ocet dle chuti

Postup na tradiční kulajdu ze sušených hub – recept

  1. V rendlíku si připravte vývar z nového koření, bobkového listu a špetky soli.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte máslo a osmahněte na něm sušené houby. Přendejte do hrnce, zalijte vodou, osolte, přidejte brambory nakrájené na kousky a přiveďte k varu. Vařte, dokud brambory nezměknou.
  3. Přidejte vývar z koření a najemno nasekaný svazek kopru. Smíchejte smetanu s moukou a po troškách opatrně vsypávejte do polévky za stálého prošlehávání.
  4. Stáhněte plamen a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Domácí kulajdu podávejte ozdobenou nakrájenými vejci a nasekaným koprem či petrželkou.

Smetanová kulajda

Smetanová kulajda se vám bude doslova rozplývat na jazyku. Připravte sobě i vaší rodině lahodnou smetanovou kulajdu s houbami.

Ingredience na smetanovou kulajdu s houbami

  • 800 ml vody
  • 4 střední brambory, oloupané a nakrájené na kousky
  • 30 gramů sušených hub
  • 200 ml husté smetany
  • 1 snítka čerstvého kopru nasekaná a další na ozdobu
  • 5-7 lžic jíšky
  • 50 g másla
  • 4 vejce
  • Kmín
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Bílý ocet

Smetanová kulajda ze sušených hub – postup

  1. Sušené houby předem namočte alespoň na hodinu, nejlépe však přes noc.
  2. Brambory vložte do hrnce a zalijte vodou, přidejte houby a vodu, ve které byly namočeny.
  3. Přidejte špetku soli, pepře a kmínu.
  4. Vařte asi 20 minut, dokud houby a brambory nezměknou.
  5. Přidejte smetanu a zahustěte jíškou.
  6. Dochutíme octem, přidáme máslo na zjemnění chuti a přidáme nasekaný kopr.
  7. Na samostatnou pánev dejte trochu soli a kapku octa a přiveďte téměř k varu. Vezměte naběračku a rozbijte do ní vejce.
  8. Vejce v naběračce pošírujte tak, aby žloutek zůstal měkký a byl obalený bílkem.
  9. Každou porci podávejte jako kulajdu se zastřeným vejcem a snítkou kopru nahoře.
  10. Tato polévka je velmi vydatná a může se klidně podávat jako samostatné jídlo s oblíbeným chlebem.
smetanova kulajda
Smetanová kulajda je chutnou a vydatnou polévkou.

Nejlepší kulajda se zakysanou smetanou – recept

Chcete si doma připravit tu nejlepší kulajdu se zakysanou smetanou? Právě zakysaná smetana dodá vaší kulajdě ten správný šmrnc. Jak připravit tu nejlepší kulajdu se zakysanou smetanou?

Ingredience

  • 500 g brambor
  • 1 hrst sušených hub
  • 150 g másla
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1/4 šálku cukru
  • 3/4 šálku husté smetany
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžíce nasekaného čerstvého kopru
  • 3 šálky hovězího vývaru
  • 2 šálky vody
  • Sůl a pepř
  • 4 vejce uvařená natvrdo

Rychlá kulajda se zakysanou smetanou – postup

  1. Vhoďte sušené houby do hrnce se 2 šálky vody a přiveďte je k varu. Snižte teplotu a vařte 15 minut. Odstavte.
  2. Na středním plameni rozpusťte nesolené máslo. Přidejte hladkou mouku a 1 minutu míchejte.
  3. Začněte po částech přidávat hovězí vývar: přidejte ½ šálku hovězího vývaru a dobře promíchejte. Pokračujte až do vyčerpání vývaru.
  4. Do polévky přidejte houbový vývar a sceďte uvařené houby.
  5. Přidejte trochu soli a promíchejte. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na minimum. Přikryjte pokličkou a nechte 10 minut vařit.
  6. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na půlcentimetrové kostky. Přidejte je do polévky spolu s uvařenými houbami a vařte dalších 15 minut, dokud kostky brambor nezměknou.
  7. Odstavte hotovou rychlou kulajdu ze sporáku, přilijte smetanu a zamíchejte. Přidejte ocet, cukr, mletý pepř a nasekaný kopr. Dále již nevařte.
  8. Promíchejte vařečkou, podle potřeby dochuťte solí nebo cukrem.
  9. Hotovou smetanovou kulajdu nechte 5 minut odstát a poté podávejte.

Pravá krkonošská kulajda

Kdo by si občas nechtěl dopřát pravou krkonošskou kulajdu? Pravá krkonošská kulajda s houbami a vejcem vás dokonale zasytí. Tuto poctivou kulajdu s vejcem si připravíte z tradičních ingrediencí včetně hub a brambor.

Ingredience na pravou krkonošskou kulajdu

  • Máslo
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1 litr vývaru
  • 1 šálek zakysané smetany
  • Miska hub (čerstvých nebo sušených, podle toho, co u poctivé kulajdy preferujete)
  • 5 brambor
  • Kopr
  • Vejce
  • Sůl
  • Ocet podle chuti
  • Několik kousků nového koření
  • Pár lístků bobkového listu

Postup na pravou krkonošskou kulajdu

  1. V hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku.
  2. Zalijte vývarem, důkladně promíchejte a odstavte.
  3. Na pánvi opečte na másle houby, přidejte pepř, nové koření, bobkový list a sůl, a nakrájejte kopr.
  4. Směs přidejte do vývaru, zalijte zakysanou smetanou a přidejte uvařené brambory nakrájené na kostičky.
  5. Těsně před podáváním ozdobte hotovou poctivou kulajdu vejcem a malou snítkou kopru nebo můžete doplnit kulajdu se zastřeným vejcem.

Rychlá kulajda

Smetanovou kulajdu si můžete připravit doma i tehdy, když vás tlačí čas. Příkladem je tento recept na nejlepší rychlou kulajdu z hub.

Ingredience na rychlou kulajdu

  • Hrnek sušených hub
  • Sůl, kmín a pepř dle chuti
  • 3 brambory, uvařené a nakrájené na kostičky
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 250-300 ml zakysané smetany
  • 1 vejce natvrdo
  • 1 litr vývaru

Postup na rychlou kulajdu

  1. Sušené houby důkladně povařte ve vývaru.
  2. Přidejte koření a sůl.
  3. Důkladně smíchejte kysanou smetanu s moukou a postupně za neustálého míchání vlévejte do polévky.
  4. Nechte přejít varem, stáhněte z plotny. Rychlou kulajdu podávejte s vařeným vejcem a posypané sekaným koprem.

Kulajda bez hub – recept

Láká vás chuť kulajdy, ale neholdujete houbám nebo je zrovna nemáte doma? Můžete si připravit vynikající kulajdu bez hub.

kulajda-bez-hub-recept-2806302
Doma si můžete uvařit i kulajdu bez hub

Ingredience na kulajdu bez hub

  • 1 litr vývaru
  • Šálek mléka nebo smetany
  • 250 ml kysané smetany
  • 2 vejce, uvařená natvrdo
  • Kopr, nasekaný nadrobno
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 5 syrových brambor nakrájených na kousky

Postup na kulajdu bez hub

  1. Ve vývaru uvařte brambory a přidejte trošku kopru.
  2. Přidejte 1/2 hrnku smetany nebo mléka, promíchejte a snižte plamen.
  3. Zbylé mléko se smetanou smíchejte s moukou, po troškách přilévejte do vývaru a neustále prošlehávejte.
  4. Odstraňte z plotny, přendejte do misek a ozdobte nakrájenými vejci a zbytkem nasekaného kopru.

Kulajda bez kopru – recept

Není nutné vždy vařit kulajdu s koprem. Poctivou kulajdu můžete připravit také ve verzi pro strávníky, kteří nemají rádi kopr. Recept na kulajdu bez kopru je snadný, a i tato varianta vám bude zaručeně chutnat.

Ingredience na kulajdu bez kopru

  • 4 brambory
  • Miska sušených hub dle chuti
  • 150 ml smetany
  • 50 g másla
  • Směs nového koření, bobkového listu a pepře
  • Ocet dle chuti
  • Sůl a kmín dle chuti
  • 1,25 l vývaru

Poatup na kulajdu bez kopru

  1. Ve vhodném hrnci rozpusťte máslo a osmahněte na něm houby se směsí koření.
  2. Zalijte vývarem, přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory, osolte a vařte do změknutí brambor.
  3. Přidejte smetanu, důkladně promíchejte, stáhněte a nechte takzvaně „dojít“.
  4. Kulajdu bez kopru můžete podávat posypanou nasekanou petrželkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang