Nechte se nachytat na krásný lesklý a orosený fialový lilek. Baklažánová barva s temně zeleným stonkem je dokonalá barevná kombinace. Inspiraci na přípravu je možné hledat v zemích, kde ho používají často. Chutná je třeba blízkovýchodní kombinace s pastou tahini v receptu na pomazánku baba ganuš.

Tohle léto ale vede variace na sicilskou caponatu. Klasický recept obsahuje řapíkatý celer a rozinky.

lilkova_caponata_s_multicerealnim_croissantem-1024x707-2979044

Budete potřebovat:

Multicereální croissant z plundrového těsta se semínky lnu a slunečnice, pšeničnými otrubami, špaldovými a pšeničnými vločkami. Zdobený bohatou směsí křupavých semínek lnu, sezamu a slunečnice.

  • 3–4 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velký lilek
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 4 zralá oloupaná rajčata
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • snítku oregana
  • lžíci kaparů
  • hrst zelených oliv
  • 3–4 lžíce dobrého vinného octa
  • 1–2 lžíce najemno nasekané petrželové natě
  • multicereální croissant k podávání

Lilek omyjte a i se slupkou nakrájejte na kostičky cca 1,5 x 1,5 cm. Na velké pánvi rozpalte olivový olej a lilek opékejte dozlatova, cca 5 minut. Poté přidejte cibuli nakrájenou na kostičky, rozmačkaný česnek a ještě chvíli opékejte.

Osolte, opepřete a přidejte oregano. Přihoďte okapané kapary a olivy a přilijte vinný ocet. Počkejte, až se ocet odpaří a přidejte nakrájená rajčata. Pomalu duste asi 15 minut, až rajčata změknou. Podávejte bohatě posypané petrželovou natí s multicereálním croissantem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang