Pečené topinambury jsou křupavé, karamelizované a tak návykové. Lze je jíst syrové, avšak vaření a zejména pečení zvýrazní jejich přirozenou sladkost a vůni.

Topinambury jsou hlízy, neboli kořeny rostliny. Vypadají trochu jako kořeny zázvoru, ovšem nemohou být odlišnější. Topinambury jsou kořeny úžasných květin! Říká se jim také jeruzalémské artyčoky, avšak nemají vůbec nic společného ani s Jeruzalémem ani s artyčoky.

Při nákupu se ujistěte, že berete kousky, které jsou pevné. Ujistěte se, že nezměkly ani nezplesnivěly. Případnou plíseň hledejte kolem hrbolatých částí topinamburů. Plíseň a měkkost musím zmínit proto, že topinambury nejsou tak běžným nákupem jako jiná zelenina, takže se chcete ujistit, že v obchodě s potravinami neležely příliš dlouho.

Topinambury jsou kořeny krásných žlutých květin.

Topinambury jsou oříškové, lehce nasládlé, komplexní, avšak zároveň jemné. Velmi se liší od brambor. Na první ochutnání mohou připomínat brambory, ovšem za pár vteřin ucítíte rozdíl. Topinambury není třeba loupat! Stačí je pořádně vydrhnout i v okolí hrbolků.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 25 minut

Ingredience

  • 500 g topinamburů nakrájených na centimetrové kousky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/4 lžičky soli
  • mletý černý pepř
  • 1/4 lžičky česnekového prášku
  • 1 polévková lžíce čerstvých petrželových lístků

Postup

Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia. Potřete pekáč olivovým olejem. Artyčoky jeruzalémské omyjte vodou a ponechte na nich slupku. Nakrájejte je na rovnoměrné kousky o velikosti 1 cm.

Ve velké míse smíchejte nakrájené topinambury, olivový olej, sůl, pepř a česnekový prášek. Topinambury položte na velký plech a dbejte na to, aby se netísnily. Pečte je 17-20 minut nebo dokud nejsou měkké. Ozdobte čerstvou petrželkou a pochutnejte si!

Výživové hodnoty na jednu porci

  • Kalorie 291
  • Tuky 14 g
  • Nasycené tuky 1 g
  • Sodík 301 mg
  • Draslík 972 mg
  • Sacharidy 39 g
  • Vláknina 3 g
  • Cukr 21 g
  • Bílkoviny 4 g
  • Vitamin A 215IU
  • Vitamin C 11,7 mg
  • Vápník 32 mg
  • Železo 7,8 mg
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang