Lehká, ale zároveň vydatná jídla by měla být základem zdravého a vyváženého stravování. Zvláště teď, v období, kdy se regály obchodů a stánky farmářských tržišť začínají pomalu ale jistě zaplňovat zeleninou a bylinkami, by byl hřích nezařadit do jídelníčku více takovýchto zeleninových pokrmů.

Určitě jste už nesčetněkrát slyšeli, že zelenina a ovoce by se měli jíst převážně syrové, abychom nepřišli o drahocené vitamíny, které obsahují. Ne všechno je ale tak jednoduché! Věděli jste, že některým druhům naopak tepelná úprava prospívá?

Jedním z takových jsou právě rajčata, obsahují velké množství lykopenu, který se mnohem lépe uvolní při tepelném zpracování. Jeho využitelnost pak můžete ještě podpořit přidáním kvalitního oleje.

Mezi nejjednodušší, a podle mého i nejlepší, recept patří rajčatová omáčka s těstovinami. Pojďte si jí uvařit k obědu i vy.

Ingredience

Přichystáme si:

  • 1 menší cuketa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plechovka loupaných rajčat
  • šálek vařené cizrny (lze nahradit cizrnou z konzervy)
  • ghí/olivový olej
  • směs sušených italských bylinek
  • čerstvá bazalka na ozdobení
  • těstoviny k podávání (v receptu jsou použita rýžová vřetena)

Postupujeme následovně.

Postup přípravy

V hrnci necháme rozehřát ghí nebo olivový olej (pokud chcete mít recept čistě veganský) a lehce na něm necháme orestovat cibulku pokrájenou na drobné kostičky. Po chvíli restování přidáme k cibulce cuketu, kterou jsme nakrájely asi na centimetrové kostičky a ještě několik minut necháme společně opékat.

Na poslední minutu přidáme k cuketě ještě posekaný česnek a necháme ho rozvonět. K cuketovému základu přisypeme cizrnu a zalijeme konzervovanými rajčaty. Ochutíme bylinkami, výborně zde chutnají italské bylinky, které jsem použila v receptu já.

Takto necháme omáčku pod pokličkou cca 10 – 15 minut dusit, dokud se rajčata nerozvaří a cuketa nezměkne. Pozor ale, abyste cuketu nerozvařili.

Hotovou omáčku můžeme dochutit solí a čerstvě mletým pepřem. Podáváme s oblíbenými těstovinami. Já použila rýžová vřetena, skvělou volbou jsou ale také např. žitné či celozrnné druhy těstovin.

Doba přípravy: 25 minut

Počet porcí: 2

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang