vegansky_pastyrsky_kolac

Kdo by neznal proslulý Shepherd´s pie neboli pastýřský koláč? Vyzkoušejte ten nejlepší recept na jeho veganskou verzi. Vydatná zeleninová a čočková náplň kontrastuje s nadýchanými bramborami v tomto úžasném receptu na veganskou večeři.

Ingredience

  • 600 g brambor na veganskou bramborovou kaši
  • ¼ šálku olivového oleje
  • 240 g žampionů portobello
  • 1 středně velká žlutá cibule
  • 2 velké mrkve
  • 1 lžička soli
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky (nebo kukuřičného škrobu)
  • 1 lžička celých semínek fenyklu
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžíce sušené šalvěje
  • 2 šálky zeleninového vývaru
  • 1 šálek mraženého hrášku
  • 1,5 šálku vařené čočky
  • 1 polévková lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu na ozdobu

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Připravte si bramborovou kaši – mléko vyměňte na rostlinný nápoj.
  3. Mezitím nakrájejte houby na kousky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká půlkolečka. Cibuli nakrájejte podélně na tenké plátky.
  4. Na středně vysoké teplotě rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Houby smažte 5 minut, dokud nezezlátnou a nezměknou. Snižte teplotu na střední a přidejte 2 lžíce olivového oleje a nakrájenou cibuli a mrkev. Posypte trochou soli a duste 5 až 7 minut, dokud cibule nezměkne.
  5. Snižte teplotu. Vmíchejte mouku (nebo kukuřičný škrob), fenykl, uzenou papriku, česnekový prášek a sušenou šalvěj a smažte 1 minutu.
  6. Přilijte zeleninový vývar, hrášek, čočku (scezenou, pokud je z konzervy), sójovou omáčku a zbývající ½ lžičky soli. Vařte asi 5 minut, dokud směs nezhoustne.
  7. Vložte čočkovou směs do zapékací misky. Na ni rozprostřete vrstvu bramborové kaše.
  8. Pečte 18 až 20 minut, dokud brambory lehce nezhnědnou. Ozdobte nasekaným rozmarýnem a podávejte teplé.
IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang