Suroviny

  • 250 g hnědých (barevných) fazolí
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 menší syrové nebo vařené červené řepy
  • rajčatový protlak – 1 lžíce
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky mleté gulášové papriky
  • zeleninový vývar nebo vývar z uvařených fazolí
  • sůl, pepř

Příprava

  • Fazole namočíme přes noc do vody, kterou pokud možno několikrát vyměníme.
  • Druhý den vodu slijeme, fazole propláchneme a v čerstvé vodě vaříme do měkka se špetkou libečku a saturejky nebo mořské řasy.
  • V hrnci orestujeme cibuli nakrájenou na půlměsíčky a nastrouhaný česnek.
  • Přidáme červenou řepu nastrouhanou na jemno, protlak, koření, sůl a pepř a ještě chvilku orestujeme, aby se koření rozvonělo.
  • Potom přidáme vývar a vaříme, než zelenina změkne.
  • K základu omáčky pak přidáme 2/3 uvařených fazolí a vše rozmixujeme.
  • Pokud chceme omáčku obzvlášť jemnou, můžeme ji v této chvíli propasírovat přes sítko – odstraníme tím většinu fazolových slupek.
  • Omáčku případně doředíme vývarem na požadovanou hustotu, přidáme zbytek celých fazolí a ještě necháme chvilku povařit.
  • Dochutíme případně solí a pepřem a podáváme.

Z řepa nepatří jen do guláše. Lze z ní připravit třeba chutné carpaccio z červené řepy. Zde recept, jak připravit carpaccio z řepy.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang