Mušle svatého Jakuba s krémovým mangoldem a bylinkovou polentou

Hlavní jídlaMořské plodyMušle a ústřiceOmáčkyPřílohySmetanová omáčkaVíno

Mušle svatého Jakuba jsou klenot! A taky se podle toho odvíjí cena. Já tyto mušle koupila asi podruhé v životě a nejprve jsem je chtěla grilovat, nakonec jsem vymyslela úplně jiný recept s dokonalou bylinkovou polentou a krémovým mangoldem.. A musím říct, že jsem si připadala jak v nějaké super restauraci.

A nebojte, není to tak drahé jídlo, jak se na první pohled zdá. Na dvě porce jsem koupila 4 mušle svatého Jakuba cca za 100 korun. Takže, tento recept je fakt super, zvlášť pokud chystáte nějaký slavnostní oběd či večeři.  

Ingredience na 2 porce:

Mušle

  • 4 čerstvé mušle svatého Jakuba
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • 1 dcl bílého suchého vína
  • šťáva z půlky pomeranče
  • 1/2 dcl zeleninového vývaru
  • 1 polévková lžíce kvalitní sójové omáčky

Postup:

  1. Česnek zbavte slupky a nakrájejte jej na plátky.
  2. Do pánve nalijte olivový olej a když je rozpálený, krátce na něm orestujte plátky česneku. Pozor aby nezhnědly.
  3. Nyní přidejte do pánve mušle a opečte je velmi krátce z obou stran, jen tak, aby se zatáhly.
  4. Do pánve nyní nalijte bílé víno a pomerančovou šťávu a obojí nechte odpařit.
  5. Nakonec přidejte sójovou omáčku a vývar a nyní už jen chvíli zahřejte, abyste mušle měli čím polít.

Krémový mangold

  • 200 g čerstvého mangoldu
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • špetka soli
  • 1/2 dcl bílého vína
  • 2 polévkové lžíce rýžové smetany (nebo normální)

Postup:

  1. Stroužky česneku zbavte slupky a nakrájejte jej nadrobno.
  2. Mangold důkladně omyjte.
  3. Do pánve nalijte olivový olej a když je rozpálený orestujte na něm česnek.
  4. Nyní přidejte omytý mangold, přilijte bílé víno a sůl a restujte dokud mangold neztratí objem.
  5. Nakonec přidejte smetanu, prohřejte ji spolu s mangoldem a pánev odstavte z plotny.

Polenta

  • 150 g polenty
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • špetka soli
  • 2 kávové lžičky lahůdkového droždí
  • hrst posekaných čerstvých bylinek – pažitka, oregano, bazalka, petrželky, libeček..
  • 1 polévková lžíce olivového či dýňového oleje

Postup:

  1. Do hrnce vysypejte polentu, přidejte vývar a špetku soli a cca 10 – 15 minut vařte na mírném plameni.
  2. Když se tekutina do polenty vstřebá, odstraňte hrnec z plotny a hrnec přikryjte pokličkou a nechte polentu dojít.
  3. Nyní přidejte pro lepší chuť lahůdkové droždí a olej a promíchejte spolu vše tak, aby polenta získala na krémovosti.
  4. Nakonec přidejte nasekané bylinky – opět spolu promíchejte.
  5. Dle chuti dosolte nebo přidejte olej.

TIP: Polentu i mangold můžete posypat opraženými slunečnicovými semínky.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang