Portobello burger se sýrem halumi, batátové hranolky s rozmarýnem

Hlavní jídla

Na portobello burger už jsem se chystala strašně dlouho a ani nevím, proč jsem tak dlouho koupi těchto obřích žampionů odkládala. Díky jejich velikosti a pevné struktuře se s nimi dají vykouzlit hotové kulinářské poklady. Třeba burgery, kde naprosto s přehledem zastoupí úlohu pšeničných bulek. Blíží se sezona venkovního grilování a tenhle skvost by na něm rozhodně neměl chybět.

Ať už jste vegetariáni, vyznavači low carb receptů či paleo stravování, držíte redukční dietu nebo pouze žijete zdravě a toužíte vyzkoušet něco nového a nevšedního, pak je tento recept právě pro vás.

Ingredience

Budeme potřebovat:

  • 4 žampiony portobello
  • 1 červená paprika
  • 100 g sýru halumi
  • 50 g (hrst) černých oliv
  • 1 rajče
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvá bazalka
  • hrst baby špenátu
  • sůl, pepř
  • olivový olej/ghí
  • 2 velké batáty
  • 2 snítky rozmarýnu

A jak postupujeme?

Postup přípravy

Paradoxně začneme přípravou hranolků, protože ty zaberou nejvíce času. Batáty pořádně omyjeme a nakrájíme na hranolky. V míse je smícháme s posekaným rozmarýnem, osolíme, lehce zakápneme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 180 stupňů. Budou se péct cca 30 – 40 minut (podle tloušťky). Na plech společně s hranolky dáme péct i rozpůlené rajče.

A teď už se vrhneme do samotných burgerů. Žampiony zbavíme nožiček, očistíme klobouky a lehce z obou stran osolíme. Lehce je potřeme rozpuštěným ghí (pokud nemáme, tak olivovým olejem) a vnitřní část posypeme plátky česneku. Stejně tak zpracujeme i papriku. Rozpůlíme ji, zbavíme semínek, posypeme česnekem a můžeme lehce zakápnout ghí nebo olejem.

Nejprve dáme péct papriky, protože jim to trvá déme. Když začnou měknout (cca po 5 – 10 minutách), přidáme do trouby i žampiony a pečeme cca 10 minut do změknutí. Dávejte ale pozor, aby příliš nezměkly, měli byste z nich pak bláto.

Těsně před upečením hranolek, žampionů i paprik už si jen na pánvi na troše ghí opečeme halumi.

Jsme ve finále, teď už stačí domácí burger jen poskládat. Na jeden žampion rozetřeme olivovou salsu, poklademe lístky špenátu, polovinu grilované papriky, sýr a nakonec přiklopíme druhým žampionem.

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang