Sladké brambory pečené v troubě

Bramborová jídla

Už vás nebaví stále stejná jídla z brambor? Pokud ano, je načase si život osladit pečenými sladkými bramborami neboli batáty. Tato všestranná kořenová zelenina nejenže dodá každému jídlu extra chuť, ale také přináší na stůl řadu zdraví prospěšných látek.

Pečení batátů v troubě je jednoduchý, ale chutný způsob jejich přípravy. Potřebujete jen čerstvé sladké brambory, olivový olej, sůl a pepř. Pokud si chcete přilepšit, můžete přidat i koření, jako je skořice, kmín nebo paprika, které dodá bramborám chuť.

Nejprve si předehřejte troubu na 200 °C. Zatímco se trouba zahřívá, omyjte a vydrhněte batáty, dokud nebudou čisté. Poté je vidličkou propíchejte po celém obvodu, aby vznikly malé otvory. Díky tomu bude při pečení unikat pára a brambory neprasknou.

Poté můžete sladké brambory zabalit do alobalu nebo je položit přímo na plech vyložený pečícím papírem. Fólie pomůže vytvořit parní prostředí, což povede k jemnější konzistenci, zatímco položením na plech získají batáty křupavou slupku.

Jakmile jsou sladké brambory připravené, lehce je potřete olivovým olejem a posypte solí a pepřem. V tuto chvíli můžete přidat také koření podle vlastního výběru. Potřete brambory olejem a kořením, dokud nebudou rovnoměrně obalené.

Nyní je čas batáty upéct. Vložte je do trouby na 45-60 minut v závislosti na velikosti brambor. Pro kontrolu propečení zapíchněte nůž nebo vidličku do nejsilnější části brambor. Pokud se do nich dostane hladce a snadno, je možné je vyndat z trouby.

Když jsou sladké brambory hotové, vyjměte je z trouby a nechte je několik minut vychladnout. Můžete je podávat celé nebo je uprostřed rozkrojit a naplnit oblíbenou náplní. Mezi oblíbené varianty patří máslo, zakysaná smetana, marshmallows nebo dokonce kopeček vanilkové zmrzliny pro dekadentní dezert.

Přirozená sladkost sladkých brambor z nich navíc dělá skvělou alternativu sladkých dezertů. Jejich zařazením do jídelníčku můžete uspokojit svou chuť na sladké, aniž byste museli dělat kompromisy v oblasti výživy.

Takže až budete mít příště chuť na útěšné jídlo, vynechejte obyčejné brambory a místo nich zvolte lahodné a výživné pečené batáty v troubě. Snadno se připravují, jsou všestranné a každému jídlu dodají zcela novou úroveň chuti. Neváhejte a vyzkoušejte je, vaše chuťové pohárky i tělo vám poděkují!

Připravte si také česnekové pečené brambory, zapečené brambory s mletým masem, francouzské brambory, pečené brambory se slaninou nebo americké brambory.

Sladké brambory pečené v troubě – recept

Pečené batáty v troubě je nejjednodušší způsob přípravy této zdravé zeleniny. Skvěle doplní steak z roštěné.

Čas přípravy

  • Příprava: 15 minut
  • Pečení: 30 minut
  • Celkem: 45 minut
  • Počet porcí: 4

Ingredience sladké brambory pečené v troubě

  • 4 nakrájené oloupané sladké brambory (batáty)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 špetka soli a mletého černého pepře

Postup sladké brambory pečené v troubě

  1. Předehřejte troubu na 220 °C.
  2. V míse smíchejte batáty, cibuli a česnek. Směs pokapejte olivovým olejem a promíchejte.
  3. Přesypte je do mělkého pekáče.
  4. Směs sladkých brambor pečte v předehřáté troubě za častého otáčení, dokud zelenina nezměkne a nezíská zlatohnědou barvu, 30 až 35 minut.
  5. Zeleninu pokapejte balzamikovým octem a dochuťte solí a pepřem.
Pečení batátů v troubě je jednoduchý, ale chutný způsob jejich přípravy.

Sladké brambory – batáty

Sladké brambory jsou velmi podceňovanou a všestrannou kořenovou zeleninou, která si zaslouží mnohem větší uznání, než se jí v současnosti dostává. Tato skromná zelenina má co nabídnout – od sladké a krémové chuti až po četné zdraví prospěšné látky.

Chcete-li si připravit zdravější alternativu hranolků, zkuste si připravit hranolky ze sladkých brambor. Stačí nakrájet batátové brambory na tenké proužky, hodit je do olivového oleje a upéct v troubě do křupava.

Pro zvýraznění chuti je můžete ochutit solí, pepřem nebo bylinkami. Chcete-li sladší variantu, zkuste si připravit sladký bramborový nákyp, kde se brambory rozmačkají, smíchají s hnědým cukrem, skořicí a posypou křupavou ořechovou krustou.

V některých kulturách se sladké brambory používají do dezertů, například do sladkého bramborového koláče nebo kandovaných sladkých brambor. Důvodem je jejich přirozená sladkost, díky které jsou skvělou alternativou cukru v pečivu. Chuť sladkých brambor si můžete vychutnat také v teplé polévce, kde se smíchají s kořením a kokosovým mlékem a vytvoří lahodné a uklidňující jídlo.

Jako by nestačila jejich všestrannost a zdraví prospěšné vlastnosti, sladké brambory jsou také cenově dostupnou a snadno dostupnou zeleninou. Lze je pěstovat v různých klimatických podmínkách, takže jsou základní potravinou pro mnoho komunit po celém světě.

Sladké brambory jsou chutnou, výživnou a všestrannou zeleninou, které by se mělo věnovat více pozornosti a uznání. Díky jejich zářivé barvě, zdravotním přínosům a kulinářskému potenciálu není divu, že jsou již po staletí základní potravinou.

Až tedy budete příště v uličce s produkty, určitě si vezměte několik batát a prozkoumejte nekonečné možnosti této úžasné kořenové zeleniny. Vaše chuťové pohárky i tělo vám poděkují.

Jak uvařit batáty

Batátové brambory jsou chutnou a všestrannou kořenovou zeleninou, kterou lze připravit různými způsoby – pečenou, rozmačkanou, vařenou nebo třeba na hranolky. Jednou z nejčastěji kladených otázek při vaření sladkých brambor však je, jak dlouho vařit batáty?

Odpověď závisí na způsobu vaření a velikosti sladkých brambor. Zde se budeme zabývat různými způsoby vaření sladkých brambor a tím, jak dlouho trvá, než jsou dokonale uvařené. Jak připravit batáty?

  1. Vaření – Vaření je pravděpodobně nejjednodušší a nejrychlejší způsob vaření batát. Chcete-li je uvařit, začněte tím, že sladké brambory oloupete a nakrájíte na stejně velké kostky. Vložte je do hrnce s vroucí vodou a nechte je vařit 10-15 minut, dokud nejsou měkké po propíchnutí vidličkou. Doba vaření závisí také na velikosti batát – menší kostky se uvaří rychleji než větší. Po uvaření slijte vodu a vychutnejte si dokonale uvařené sladké brambory.
  2. Pečení – Pečení je dalším oblíbeným způsobem přípravy sladkých brambor, který zvýrazní jejich přirozenou sladkost a zvýrazní jejich chuť. Chcete-li batátové brambory upéct, začněte předehřátím trouby na 200 °C. Oloupejte a nakrájejte sladké brambory na kostičky nebo plátky a položte je na plech. Pokapejte je olivovým olejem, osolte a přidejte koření podle vlastního výběru. Pečte je 20-25 minut, dokud nejsou měkké a zkaramelizované. Doba pečení se může lišit v závislosti na velikosti a tloušťce batát, proto je hlídejte, abyste je nepřepekli.
  3. Rozmačkání – Sladké brambory jsou vynikající přílohou, která se dobře hodí k pečenému kuřeti, steaku nebo jiným bílkovinám. Chcete-li připravit kaši ze sladkých brambor, oloupejte je, nakrájejte na kostičky a vařte 10-15 minut, dokud nejsou vidličkou změklé. Slijte vodu a přendejte batáty do mísy. Pomocí šťouchadla na brambory nebo vidličky je rozmačkejte, dokud nedosáhnou požadované konzistence. Pro zvýraznění chuti můžete přidat máslo, mléko nebo koření podle vlastního výběru.
  4. Pečení – Pečení sladkých brambor je zdravější alternativou ke smažení a je poměrně snadné. Začněte předehřátím trouby na 200 °C. Batátové brambory omyjte, osušte a několikrát do nich píchněte vidličkou. Položte je na plech a pečte 45 minut až hodinu, v závislosti na jejich velikosti. Hotovost zkontrolujete tak, že do nejtlustší části sladké brambory zapíchnete nůž – pokud do ní snadno zajede, je hotová. Můžete je podávat vcelku nebo je rozkrojit na poloviny a přidat k nim požadovanou zálivku.
  5. Smažení – Smažené batáty jsou oblíbenou svačinou nebo přílohou a jejich příprava je překvapivě snadná. Chcete-li je usmažit, začněte tím, že je oloupete a nakrájíte na tenké plátky. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte plátky sladkých brambor v jedné vrstvě. Smažte 5-7 minut, občas je obraťte, dokud nebudou křupavé a zlatohnědé. Vyjměte je z pánve a položte na papírovou utěrku, aby se do nich vsákl přebytečný olej. Na závěr můžete brambory posypat solí nebo kořením podle vlastního výběru.

Batáty příprava – doba vaření sladkých brambor se liší v závislosti na způsobu vaření a velikosti brambor. Obecně však platí, že je vaříme, dokud nejsou měkké na propíchnutí. Během vaření je nutné je hlídat, aby nedošlo k převaření, které by mohlo mít za následek kašovitou strukturu.

Až budete příště v kuchyni, připravte si lahodné batáty některým z těchto způsobů vaření a vychutnejte si tuto výživnou a chutnou zeleninu.

Sladké brambory jsou chutnou, výživnou a všestrannou zeleninou.

Batáty zdraví

Batáty, známé také jako superpotravina, si získávají oblibu mezi zdravě smýšlejícími lidmi pro své četné zdravotní účinky. Nejenže jsou chutné, ale obsahují také základní živiny, díky nimž jsou nezbytnou součástí každého zdravého jídelníčku.

Tato kořenová zelenina má nejen všestranné využití, ale může také pomoci při prevenci chronických onemocnění. Pojďme prozkoumat, proč jsou sladké brambory zdravou volbou a měly by být zařazeny do vašeho jídelníčku.

Bohaté na živiny

Zářivě oranžová barva sladkých brambor je důsledkem vysokého obsahu betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Vitamin A je prospěšný pro zdraví očí, imunitní systém a zdraví pokožky.

Kromě toho sladké brambory obsahují také vitaminy C, B6 a E a minerální látky, jako je draslík, hořčík a mangan. Jsou také dobrým zdrojem vlákniny, která pomáhá při trávení a udržuje vás déle syté.

Podporuje zdravé srdce

Díky vysokému obsahu draslíku jsou batátové brambory ideální volbou pro udržení zdravého srdce. Draslík pomáhá regulovat krevní tlak tím, že vyrovnává účinky sodíku, a snižuje tak riziko srdečních onemocnění a mrtvice.

Vláknina ve sladkých bramborách hraje také významnou roli při podpoře zdraví srdce tím, že snižuje hladinu cholesterolu.

Bohaté na antioxidanty

Sladké brambory obsahují antioxidanty, jako je betakaroten, antokyany a vitamin C, které pomáhají v boji proti volným radikálům a zabraňují poškození buněk. Výzkum ukázal, že batáty mají nejvyšší obsah antioxidantů ve srovnání s ostatními druhy kořenové zeleniny, což z nich činí účinnou zbraň proti chronickým onemocněním, jako je rakovina, cukrovka a srdeční choroby.

Zlepšuje funkci mozku

Vysoký obsah beta-karotenu ve sladkých bramborách hraje významnou roli také ve funkci mozku, protože podporuje paměť a kognitivní funkce. Vitamin B6, který je v batátech také obsažen, pomáhá při tvorbě neurotransmiterů, které regulují náladu a pomáhají zvládat stres.

Pomáhá při hubnutí

Navzdory své sladké chuti mají sladké brambory ve srovnání s jinou škrobnatou zeleninou, jako jsou bílé brambory, relativně nízký obsah kalorií. Mají také nízký glykemický index, což znamená, že se tráví pomalu, takže vás zasytí na delší dobu a zabrání prudkému zvýšení hladiny cukru v krvi. Vysoký obsah vlákniny a vody v batátech také pomáhá při regulaci hmotnosti tím, že podporuje pocit sytosti.

Batáty jsou kořenovou zeleninou s vysokým obsahem živin a mnoha zdraví prospěšnými látkami. Nejenže podporují zdravé srdce, mozek a střeva, ale pomáhají také při regulaci hmotnosti a celkové pohodě. Díky své všestrannosti v kuchyni jsou chutnou a zdravou volbou pro jedince všech věkových kategorií.

Až tedy příště půjdete do obchodu s potravinami, nezapomeňte si vzít několik batát a vyzkoušet několik nových receptů, jak tuto superpotravinu zařadit do svého jídelníčku. Vaše tělo vám za to poděkuje.

Batáty – recept

Sladké brambory, známé také jako batáty, jsou všestrannou a chutnou kořenovou zeleninou, která se vyskytuje v různých kulturách a kuchyních po celém světě. Sladké brambory si získaly oblibu díky své sladké a oříškové chuti i četným zdraví prospěšným vlastnostem – od základní potraviny v tradičních pokrmech na Den díkůvzdání až po sladké brambory používané při přípravě indických dezertů. Teď se blíže podíváme na jeden recept, který jistě uspokojí váš mlsný jazýček – sladký bramborový koláč.

Ingredience na batáty

  • 2 velké sladké brambory
  • 1/2 šálku nesoleného másla
  • 3/4 šálku krystalového cukru
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku odpařeného mléka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 nepečená 23 cm koláčová kůrka

Postup na batáty

  1. Začněte předehřátím trouby na 190 °C.
  2. Oloupejte a nakrájejte sladké brambory na kostičky a vložte je do hrnce s vroucí vodou.
  3. Vařte je asi 15 minut nebo dokud nezměknou.
  4. Brambory slijte a rozmačkejte je, dokud v nich nezůstanou žádné hrudky.
  5. Odstavte je stranou.
  6. V samostatné míse utřete máslo, krystalový cukr a hnědý cukr do světlé a nadýchané pěny.
  7. Přidejte rozmačkané sladké brambory a dobře promíchejte, dokud se úplně nespojí.
  8. Po jednom zašlehejte vejce a poté vanilkový extrakt.
  9. Za stálého míchání těsta pomalu přilévejte odpařené mléko.
  10. Přidejte mletou skořici, muškátový oříšek, zázvor a sůl a míchejte, dokud se dobře nespojí.
  11. Směs nalijte do nepečeného koláčového těsta a rovnoměrně ji rozetřete.
  12. Pečte přibližně 50-60 minut, nebo dokud náplň neztuhne a koláčová kůrka nezíská zlatohnědou barvu.
  13. Před podáváním nechte sladký bramborový koláč alespoň 30 minut vychladnout.
  14. Pro zpestření posypte šlehačkou nebo nasekanými ořechy.

TIPY

Sladký bramborový koláč lze navíc snadno upravit podle vlastních preferencí.

  • Můžete do něj přidat nasekané pekanové nebo vlašské ořechy, které mu dodají oříškovou křupavost, nebo ho dokonce doplnit šlehačkou pro lehčí a krémovější verzi.
  • Navíc je to skvělá varianta dezertu pro ty, kteří mají dietní omezení, protože ho lze snadno připravit bez lepku nebo bez mléka.
Batáty jsou všestrannou surovinou, kterou lze použít do různých pokrmů, od sladkých až po slané.

Recepty batáty

Batáty, jsou všestrannou a výživnou kořenovou zeleninou, kterou lze použít do různých pokrmů. Nejenže jsou chutným doplňkem každého jídla, ale jsou také plné důležitých vitamínů a minerálů, které z nich dělají zdravou volbu pro každý jídelníček. Zde si probereme některé z nejchutnějších a nejsnadnějších receptů na sladké brambory, které jistě uspokojí vaše chuťové pohárky a vyživí vaše tělo.

Pečené sladké brambory

Pečené klíny ze sladkých brambor jsou dokonalou přílohou ke každému hlavnímu chodu. Přirozená sladkost brambor se skvěle snoubí se slanými chutěmi, takže si je oblíbí dospělí i děti. Sladké brambory jednoduše nakrájejte na klínky, promíchejte je s trochou olivového oleje, solí a oblíbenými bylinkami a kořením.

Pečte je v troubě 25-30 minut, nebo dokud nejsou zvenku křupavé a uvnitř měkké. Tyto pečené klínky jsou vynikající podávané s domácí omáčkou nebo hummusem.

Sladký bramborový nákyp

Sladký bramborový nákyp je klasickým pokrmem, který nikdy nezklame. Je to dokonalá směs krémových sladkých brambor, másla, hnědého cukru a křupavé ořechové polevy. Tento pokrm připravíte tak, že nejprve uvaříte nebo upečete batáty, dokud nejsou měkké.

Po uvaření je rozmačkejte s máslem, hnědým cukrem a skořicí. Přendejte je do zapékací misky a posypte směsí nasekaných ořechů, hnědého cukru a rozpuštěného másla. Pečte, dokud není poleva zlatohnědá a nákyp prohřátý. Po této sladké i slané příloze si každý řekne o další.

Sladké bramborové hranolky

Sladké bramborové hranolky, které jsou zdravější alternativou běžných hranolků, jsou chutnou svačinkou nebo přílohou bez pocitu viny. Připravíte je tak, že batáty jednoduše nakrájíte na tenké, rovnoměrné proužky a promícháte je s trochou olivového oleje, soli a pepře.

Rozložte je v jedné vrstvě na plech a pečte 20-25 minut, v polovině pečení je obraťte. Výsledkem jsou křupavé a chutné hranolky, které uspokojí vaše chutě bez přidaných kalorií.

Sladká bramborová mísa

Sladká bramborová mísa je vydatné a syté jídlo, které je ideální pro náročný všední večer. Batáty usmažte na pánvi s olivovým olejem a kořením podle vlastního výběru (skvěle se hodí paprika, česnekový prášek a kmín). Přidejte na pánev černé fazole, kukuřici a nakrájenou zeleninu podle vlastního výběru a vařte, dokud se neohřejí.

Podávejte na lůžku z rýže nebo quinoy a posypte avokádem, koriandrem a pokapejte limetkovou šťávou. Tento pokrm je nejen chutný, ale také plný bílkovin a vlákniny.

Sladké brambory jsou všestrannou surovinou, kterou lze použít do různých pokrmů, od sladkých až po slané. Až tedy budete příště hledat chutnou a zdravou variantu, kterou byste mohli přidat do svého jídla, vyzkoušejte některý z těchto receptů na sladké brambory. Vaše chuťové pohárky i tělo vám poděkují.

Brambory dieta

Brambory jsou základní potravinou v mnoha kulturách po celém světě, a to z dobrého důvodu. Nejenže jsou všestranně využitelné a chutné, ale mají také celou řadu zdraví prospěšných účinků. Ve skutečnosti mohou být brambory dokonce součástí zdravé a vyvážené stravy.

Především jsou brambory plné důležitých vitaminů a minerálních látek. Jsou skvělým zdrojem vitaminu C, který hraje zásadní roli při budování silného imunitního systému. Brambory obsahují také významné množství vitaminů skupiny B, draslíku a železa. Tyto živiny jsou nezbytné pro udržení celkového zdraví a vitality.

Brambory jsou navíc komplexní sacharid, což znamená, že poskytují stálý a trvalý zdroj energie. Díky tomu jsou vynikající volbou pro sportovce a všechny, kteří si chtějí udržet vysokou hladinu energie po celý den. Výzkumy totiž prokázaly, že brambory jsou při doplňování energie sportovcům během vytrvalostního tréninku stejně účinné jako energetické gely.

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení brambory neobsahují velké množství kalorií. Jedna středně velká brambora obsahuje jen asi 160 kalorií, takže je skvělou volbou pro ty, kteří si hlídají váhu.

Brambory mají navíc nízký glykemický index, což znamená, že nezpůsobují zvýšení hladiny cukru v krvi. Díky tomu jsou vhodnou volbou pro osoby s cukrovkou nebo pro všechny, kteří chtějí regulovat hladinu cukru v krvi.

Brambory jsou také bohaté na vlákninu, která je nezbytná pro udržení zdravého trávicího systému. Vláknina pomáhá udržovat pravidelnou stolici a může také pomáhat při regulaci hmotnosti tím, že podporuje pocit sytosti. Rezistentní škrob obsažený v bramborách může navíc působit jako prebiotikum a podporovat růst zdravých bakterií ve střevech.

Zdravotní účinky brambor se neomezují pouze na dužinu. Slupka brambor je významným zdrojem antioxidantů, zejména pokud je uvařená. Tyto antioxidanty pomáhají chránit organismus před poškozením volnými radikály a snižují riziko chronických onemocnění, jako je rakovina a srdeční choroby.

Je třeba poznamenat, že způsob přípravy brambor může ovlivnit jejich výživovou hodnotu. Zatímco brambory samy o sobě jsou zdravé, jejich smažení v nezdravých olejích může přidat nadbytečné kalorie a tuk. Základem je připravovat brambory zdravým způsobem, například pečením, smažením nebo vařením, a kombinovat je s dalšími výživnými potravinami, jako je zelenina a libové bílkoviny.

Brambory jsou výživným a prospěšným doplňkem každého jídelníčku. Poskytují řadu nezbytných vitaminů a minerálních látek, jsou trvalým zdrojem energie a mají řadu potenciálních zdravotních výhod.

Ať už si je vychutnáte rozmačkané, zapečené nebo v polévce, zařazení brambor do jídelníčku vám může pomoci udržet si zdravý a vyvážený životní styl. Přijměte tedy tuto všestrannou a chutnou zeleninu a využijte mnoha výhod, které nabízí.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang