Po vyzkoušení červeného fazolového guláše bude doma o dalším rodinném favoritu rozhodnuto. Recept je přitom jednoduchý – nenáročný na suroviny i na přípravu.

Fazolový guláš je o poznání lehčí pokrm než hovězí nebo vepřový guláš, navíc je vhodný i pro vegetariány.

Suroviny:

  • 500 g bílých fazolí
  • 1 cibule
  • 2-3 mrkve
  • 1 větší petržel
  • 150 – 200 g rajčatového protlaku
  • olivový olej
  • zeleninový vývar (nebo vývar z uvařených fazolí)
  • bobkový list
  • nové koření (celé)
  • sůl
  • lžička cukru, medu nebo sirupu
  • saturejka
  • libeček
  • umeocet

Příprava:

  • Fazole namočíme přes noc a pokud možno, vodu několikrát vyměníme. 
  • Druhý den fazole propláchneme a v nové vodě vaříme doměkka se špetkou saturejky a libečku.
  • Cibuli, mrkev a petržel nakrájíme na větší kousky a orestujeme na olivovém oleji. 
  • Přidáme sůl, bobkový list, nové koření a ještě chvilku orestujeme. 
  • Poté přidáme vývar (domácí zeleninový nebo vývar z uvařených fazolí), rajčatový protlak a vaříme, až zelenina změkne. 
  • Potom vše rozmixujeme ponorným mixérem spolu se 2/3 z uvařených fazolí.
  • Omáčku přivedeme opět k varu a případně přidáním dalšího vývaru naředíme na požadovanou hustotu. 
  • Přidáme zbytek celých fazolí, dochutíme lžičkou cukru nebo sirupu a popřípadě dochutíme umeoctem. 
  • Kdo má rád výraznější chuť, může přidat malou špetku skořice a muškátového oříšku.

TIP: Guláš je výborný s jáhlovým knedlíkem. Je možné ho také podávat s těstovinami – dobré jsou například celozrnná žitná vřetena.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang