jarni-zavitky-2

Ingredience

Jarní závitky

  • Rýžové nudle vermicelli nebo nudle z hnědé rýže
  • 1 lžička sezamového oleje
  • ¼ lžičky jemné mořské soli
  • 1 šálek natrhaného máslového salátu, odstraňte žebra
  • 1 šálek červeného zelí nakrájeného na velmi tenké plátky
  • 2 střední mrkve, oloupané a nakrájené na nudličky nebo nakrájené na proužky škrabkou
  • 2 mini okurky nebo 1 malá okurka, nakrájená na tenké plátky, nebo na proužky škrabkou
  • 2 středně velké papričky jalapeños, zbavené žeber a semínek, nakrájené na tenké plátky
  • ¼ šálku zelené cibule nakrájené na tenké plátky
  • ¼ šálku nahrubo nasekaného čerstvého koriandru
  • ¼ šálku nahrubo nasekané čerstvé máty
  • 8 listů rýžového papíru (obalů na jarní závitky)

Arašídová omáčka

  • ⅓ šálku krémového arašídového másla
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce tamari nebo sójové omáčky se sníženým obsahem sodíku
  • 2 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 1 lžíce opečeného sezamového oleje
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo mleté
  • 2 až 3 lžíce vody, podle potřeby

Postup

KROK 1

Příprava jarních závitků: Uvařte nudle podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Slijte je, propláchněte pod studenou vodou a vraťte je do hrnce. Odstavte nudle z ohně, promíchejte je se sezamovým olejem a solí a dejte stranou.

KROK 2

Naplňte mělkou pánev centimetrem vody (skvěle se hodí koláčová forma). Přeložte utěrku, která nepouští vlákna, na polovinu a položte ji vedle misky. Ujistěte se, že máte připravenou náplň na dosah. V malé misce smíchejte zelenou cibuli, koriandr a mátu a promíchejte.

KROK 3

Vložte jeden rýžový papír do vody a nechte ho asi 20 sekund odpočívat. Zde se naučíte postupovat podle pocitu – počkejte, až bude list poddajný. Opatrně jej položte na utěrku.

KROK 4

Po okrajích nechte asi 1 cm volného rýžového papíru, spodní třetinu papíru pokryjte několika kousky máslového salátu, dále malou hrstí rýžových nudlí, trochou zelí a několika proužky mrkve, okurky a jalapeño. Hojně posypte bylinkovou směsí.

KROK 5

Spodní okraj přeložte přes náplň a srolujte směrem nahoru, dokud není náplň kompaktně uzavřena. Krátké strany přeložte jako při přípravě burrita. Nakonec ho srolujte. Postup opakujte se zbývajícími přísadami.

KROK 6

Příprava arašídové omáčky: V malé misce smíchejte arašídové máslo, rýžový ocet, tamari, med, sezamový olej a česnek. Podle potřeby přilijte 2 až 3 lžíce vody, aby vznikla velmi krémová omáčka, která se dá namáčet.

KROK 7

Jarní závitky podávejte s arašídovou omáčkou. Můžete je podávat vcelku nebo je ostrým kuchařským nožem rozkrojit na polovinu.

IngredienceRecept

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang