Zdravé obložené bagety/pečivo – kolik a jaké náplně si dopřát?

Pečivo

Na otázku, zda dotyčný snídá, svačí či večeří, je častá odpověď ve stylu: „Ano, většinou chleba (nebo pečivo) s něčím.“ Jistě, říkáte si, to je přece jasné, asi se sýrem, salámem, se šunkou. Každý si představí něco, čím by si pečivo namazal sám.

Možností je nepřeberně. Od lehké tvarohové pomazánky s pažitkou po sádlo se škvarky a cibulí. Každý podle svého gusta. Chuť je velmi důležitým prvkem, který hraje roli při výběru potravin, ale moderní člověk snad zapojí i rozum, aby splnil alespoň základní požadavky na správnou výživu a ochránil tak své zdraví.

Mezi obecné zásady zdravé výživy patří požadavek na pestrost jídelníčku. Pokud bychom se snažili vytvořit správnou, pestrou a vyváženou svačinu nebo večeři z obloženého či naplněného pečiva, tzn. zdroje sacharidů, vlákniny (u celozrnného pečiva) a menšího množství rostlinných bílkovin, je potřeba doplnit další živiny:

Zdroje tuku

Zdroj tuku – máslo nebo kvalitní margarín. Zde se odborná i neodborná veřejnost dlouhodobě přou o vhodnosti jednoho či druhého. Jak už to bývá, realita není černobílá a máslo i margarín mají svá pozitiva a negativa. 

Stručně by se dalo říci, že zdravý člověk bez onemocnění srdce a cév a bez vážné rodinné anamnézy (uvedená onemocnění u rodičů či sourozenců) může máslo bez starostí používat, ovšem za podmínky, že celkový obsah živočišných tuků v jeho jídelníčku není příliš vysoký a že jídelníček splňuje další požadavky na pestrost a vyváženost. Neexistuje totiž nezdravá potravina, ale pouze nezdravý jídelníček.

Margaríny (což je nesprávný, leč zažitý název pro dnešní pomazánkové tuky ztužené většinou mechanicky bez hydrogenace) mají velké množství odpůrců. Nejhlasitěji je však kritizují ti, kterým nechutnají.

Pomineme-li tedy specifickou chuť těchto tuků, musíme ocenit dobrou roztíratelnost a především vyšší obsah nenasycených mastných kyselin a nižší obsah nasycených, než je tomu u másla.

Tzn., tyto tuky patří mezi ty, které nezvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění a jsou-li konzumovány spolu s ostatními zdravými tuky jako součást vyváženého jídelníčku, pomáhají nám zůstat zdraví.

Zdroje bílkovin

Zdroj bílkovin – v případě náplní do pečiva jde hlavně o masné výrobky, mléčné výrobky, luštěniny a vejce. Jak již bylo řečeno, pečivo samo o sobě je zdrojem bílkovin, ovšem těch rostlinného původu. Existuje i tzv. zdravé pečivo.

To není vůbec na závadu, pokud k nim sníme další bílkoviny buď živočišného původu, nebo bílkoviny rostlinné, ale z luštěnin. Tím zvýšíme i využitelnost bílkovin v pečivu.  Z klasických náplní do pečiva je důležité vybírat především pestře.

Nezůstávat u obligátního plátkového sýru a šunky, ale vyzkoušet různé druhy sýrů z různých mlék (ovčí, kozí), vyzkoušet rozmanité recepty na pomazánky z tvarohu, čerstvých sýrů, z luštěnin, zeleniny apod. Velmi obezřetní buďme při používání různých paštik a dalších masových náplní.

Obsahují vysoké množství tuku a soli a například pro děti jsou zcela nevhodné. Pro ně se hodí lépe sice tučnější, ale ne tolik slané pomazánky ze sýrů typu žervé z tučného tvarohu atd. U těchto výživnějších náplní již není potřeba mazat bagetu či housku tukem.

Zelenina a ovoce jako zdroj vlákniny

Zdroj vlákninyzelenina, ovoce. Ano, i ovoce do pečiva patří, zapomněli jste snad na oblíbený dětský pokrm – rohlík s máslem a s marmeládou? V marmeládách a džemech ale není vlákniny oproti cukru nijak zvláště vysoké množství, doporučit je proto jako její vhodný zdroj bohužel nelze.

Naopak u zeleniny je tomu přesně opačně – vysoké množství vlákniny a nízké množství cukru činí ze šťavnatých salátů, paprik, rajčat a mnohých dalších dobrot ideální doplněk k namazanému pečivu. Chuťově i nutričně je pak jídlo mnohem lépe vyvážené.

Zelenina díky svému většímu objemu a obsahu vlákniny zpomaluje trávení celého jídla a tím snižuje jeho glykemický index. Nakonec je potřeba zmínit i oblíbená dochucovadla – dresinky, kečupy atd.

Ať již doma připravené či zakoupené v obchodě, většinou kromě chuti ovlivní i výsledné nutriční hodnoty celého jídla. Berme toto na zřetel hlavně u dětí, které si například kečup rády přidají téměř na cokoliv.

Množství navíc přijatého cukru a soli je mnohdy překvapivé. U kupovaných dresinků dávejte pozor na etikety a hledejte chemické konzervanty, barviva, palmový a palmojádrový tuk.

To jsou látky, které si doma například do tatarské omáčky zcela jistě nedáte. Je-li to tedy nezbytné, připravte si tu domácí, méně slanou, čerstvou a používejte ji s rozumem.

Kategorie:

Pečivo

© 2022 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang