makarony se syrem

Zapečené makarony se sýrem jsou oblíbeným receptem, který milují děti i dospělí. Používá kombinaci sýrů, které jsou v pokrmu vrstvené a rozpuštěné v bohaté a krémové sýrové omáčce, což je dokonalá sýrová pochoutka!

Sýrové makarony jsou skvělou volbou jako samostatné jídlo nebo příloha k svátečnímu jídlu jako je např. pečená vepřová panenka. Pokud máte rádi těstoviny jistě si také vyzkoušejte připravit námi vybrané omáčky na špagety. Skvělým pohoštění pro přátele mohou být tyto makarony s kuličky z mletého masa. A pokud byste chtěli zkusit nějaký předkrm se sýrem vyzkoušejte listové těsto se sýrem.

Jak připravit makarony se sýrem?

Pokud jste nikdy předtím nevyráběli makarony se sýrem americké, může se to zdát trochu skličující. Nebojte se, rozebereme vám to a provedeme vás krok za krokem:

  1. Připravte si domácí těstoviny, popřípadě kupte již připravené. Těstoviny uvařte a slijte je.
  2. Sýrovou omáčku připravíte tak, že smícháte tuk (máslo) a škrob (mouku) a poté zašleháte mléčné výrobky.
  3. Omáčku vařte, dokud nebude pěkně hustá.
  4. Přidejte rozdrobené sýry, dobře promíchejte.
  5. Sýrovou omáčku spojte s uvařenými těstovinami.
  6. Polovinu mac and cheese přendejte do zapékací misky a posypte dalším strouhaným sýrem.
  7. Navrch dejte zbytek makaronů se sýrem a posypte dalším strouhaným sýrem.
  8. Zapečte a připravte se na důkladné vychutnání!

Tipy na přípravu amerických makaronů se sýrem

  • Vaření těstovin – Těstoviny vařte méně než obvykle. Těstoviny se budou vařit i v troubě a vy nechcete, aby byly kašovité.
  • Používejte ingredience pokojové teploty – Pokud můžete rozhodně si suroviny přichystejte předem, studené tekutiny obecně houstnou déle než teplejší.
  • Sýry – Použijte své oblíbené! Naším osobním favoritem je čedar, ale při výběru sýrů můžete být velmi kreativní. Mozzarella, gouda, uzená gouda, cokoliv máte rádi.
  • Nastrouhejte si vlastní – Víme, že je to otrava, a je lákavé použít předem nastrouhaný sýr v sáčcích. Ale tyto sáčky obsahují škrobovou látku, která brání sýru v hrudkování, což mu také brání v tom, aby se roztavil tak dobře, jak by měl.
Makarony se sýrem
Makarony se sýrem je skvělé jídlo pro každý Váš den – rychlé a jednoduché.

Americké makarony se sýrem recept jinak

Použijte slaninu, můžete ji přidat do rovnou do omáčky, nebo ji nakrájejte na malé kousky a posypte nejsvrchnější vrstvu.

Připravte si křupavou vrstvu. Smíchejte 1 hrnek strouhanky se 2 lžícemi rozpuštěného másla a připravené makarony posypte směsí, než je dáte do trouby.

TIP: Milovníci italské kuchyně mohou vyzkoušet i italskou tomatovou polévku.

Skladování sýrových makaronů

Zbytky je třeba uchovávat v chladničce a pevně je přikrýt. Makarony lze takto skladovat 3-4 dny.

Chcete-li sýr znovu ohřát, vmíchejte do něj trochu mléka nebo smetany a ohřejte v mikrovlnné troubě částečně přikrytý plastovou fólií. Při ohřívání často míchejte.

Jednoduché makarony se sýrem – recept

Rychlé, snadné a chutné americké makarony se sýrem. Tento jednoduchý recept je chutný a plný oblíbeného čedaru.

Ingredience na jednoduché makarony se sýrem

  • 1 krabice makaronů
  • ¼ šálku másla
  • ¼ hrnku hladké mouky
  • ½ lžičky soli
  • mletý černý pepř podle chuti
  • 2 šálky mléka
  • 2 šálky strouhaného sýra Cheddar

Postup na jednoduché makarony se sýrem

  1. Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Ve vroucí vodě vařte za občasného míchání makarony, dokud nejsou uvařené, ale pevné na skus, asi 8 minut.
  2. Současně v hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo. Přidejte mouku, sůl a pepř a míchejte, dokud nevznikne hladká hmota, asi 5 minut. Za stálého míchání pomalu přilévejte mléko.
  3. Pokračujte ve vaření a míchání, dokud směs nebude hladká a nebude bublat, asi 5 minut, a dávejte pozor, aby se mléko nepřipálilo.
  4. Přidejte sýr čedar a míchejte, dokud se nerozpustí, 2 až 4 minuty.
  5. Sceďte makarony a vmíchejte je do sýrové omáčky, dokud se neobalí.

Zapečené krémové makarony se sýrem – recept

Zapečené makarony se sýrem jsou oblíbeným receptem každé rodiny. Dokonalá kombinace těstovin a krémovo-sýrové omáčky nadchne každého.

Ingredience na zapečené krémové makarony se sýrem

  • 1 balení sušených kolínkových těstovin
  • 1/2 šálku nesoleného másla
  • 1/2 šálku hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku plnotučného mléka
  • 4 šálky rozdrobeného středně ostrého sýra čedar rozděleného (odměřte po rozdrobení)
  • 2 šálky rozdrobeného sýra Gruyere
  • 1/2 lžíce soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky papriky

Postup na zapečené krémové makarony se sýrem

  1. Předehřejte troubu na 162 °C a vymažte připravenou formu.
  2. Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody. Po dosažení varu přidejte sušené těstoviny a vařte je o 1 minutu méně, než je uvedeno na obalu, aby byly al dente. Scedíme je a pokapeme trochou olivového oleje, aby se nelepily.
  3. Zatímco se voda vaří, rozdrobte sýry, promíchejte je a rozdělte na tři hromádky. Přibližně 3 šálky na omáčku, 1 a 1/2 šálku na vnitřní vrstvu a 1 a 1/2 šálku na polevu.
  4. Ve velkém hrnci na středním ohni rozpusťte máslo.
  5. Přisypte mouku a prošlehejte ji. Směs bude vypadat jako velmi mokrý písek.
  6. Za častého šlehání vařte přibližně 1 minutu. Za stálého šlehání pomalu přilévejte asi 2 šálky mléka/půl na půl, dokud nebude hladké.
  7. Za stálého šlehání pomalu přilévejte zbývající mléko, dokud se nespojí.
  8. Za častého šlehání pokračujte v zahřívání na středním ohni, dokud nezhoustne do velmi husté konzistence.
  9. Odstavte z ohně a vmíchejte koření a 1 a 1/2 šálku sýrů a míchejte, aby se rozpustily a spojily.
  10. Vmíchejte další 1 a 1/2 šálku sýra a míchejte, dokud se zcela nerozpustí a nezhladí.
  11. Ve velké míse smíchejte okapané těstoviny se sýrovou omáčkou a promíchejte, aby se zcela spojily. Polovinu těstovinové směsi nalijte do připravené zapékací misky.
  12. Navrch dejte 1 a 1/2 hrnku rozdrobených sýrů a na ně zbytek těstovinové směsi.
  13. Povrch posypte posledním 1 a 1/2 šálkem sýra a pečte 15 minut, dokud sýr nebude bublat a lehce zezlátne.
Makarony se sýrem americké
Sýr na makarony vyberte takový, který Vám chutná.

Nejlepší recept na makarony se sýrem americké

Tento dokonalý recept na zapečené makarony se sýrovou omáčkou, nádechem hořčice a křupavou polevou ze zbytků francouzské tyčinky.

Ingredience na nejlepší recept na makarony se sýrem americké

  • 50 g bagety nakrájené na malé kousky
  • 2 lžíce másla a 1 lžíce rozpuštěného másla
  • 350 g spirálových nebo jiných krátkých těstovin
  • 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
  • 1 lžička anglické hořčice v prášku
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 250 g vegetariánského vyzrálého čedaru, nastrouhaného
  • 50 g nastrouhaného parmezánu (nebo jeho vegetariánské alternativy)

Postup na nejlepší recept na makarony se sýrem americké

  1. Předehřejte na 200 °C. Na plech rozložte kousky bagety, pokapejte je rozpuštěným máslem a okořeňte. Pečte 6 minut, dokud nebudou křupavé, a poté je dejte stranou.
  2. Těstoviny vařte o 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu, a poté je slijte.
  3. Mezitím v hrnci rozpusťte máslo, přidejte česnek a anglickou hořčici, 1 minutu povařte a poté vmíchejte hladkou mouku.
  4. Vařte ještě 1 minutu a pak postupně přilévejte mléko, dokud nevznikne omáčka bez hrudek.
  5. Za stálého šlehání vařte 5 minut, dokud nezhoustne.
  6. Sundejte z ohně a vmíchejte čedar a polovinu parmazánu.
  7. Do sýrové omáčky vmíchejte těstoviny a trochu koření. Vyklopte je do velké nádoby odolné proti ohřevu v troubě nebo do čtyř samostatných talířů.
  8. Rozsypte chléb a zbylý parmazán a pečte 20 minut, dokud nebude křupavý a zlatavý.
Makarony se sýrem recept
Sýrové makarony můžete připravit jako hlavní jídlo nebo také jako přílohu k pečenému masu.

Snadné domácí makarony – recept

Tento snadný recept na makarony se sýrem americké se připravuje z 6 ingrediencí za 15 minut na plotně (bez nutnosti pečení)! Je čas zbavit se krabicových makaronů se sýrem a nahradit je tímto neodolatelně krémovým, hladkým a sýrovým domácím receptem!

Ingredience na snadné domácí makarony

  • 227 g kolenních makaronů nevařených
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • ½ lžičky mořské soli
  • ¼ lžičky česnekového prášku (nepovinné, ale doporučené)
  • 237 ml plnotučného mléka
  • 58 g zakysané smetany nebo řeckého jogurtu
  • 200 g strouhaného sýra čedar

Postup na snadné domácí makarony

  1. Uvařte makarony podle návodu na obalu. Nezapomeňte do vody použité k vaření nudlí přidat ¼ lžičky soli. Sceďte je a dejte stranou.
  2. V malé misce smíchejte mouku, mořskou sůl a česnekový prášek. Odstavte.
  3. Ve středně velkém hrnci na mírném ohni rozpusťte máslo.
  4. Přidejte moučnou směs a metličkou ji promíchejte.
  5. Vařte 1 minutu, dokud směs mírně nezhnědne.
  6. Přidejte 1 šálek mléka a šlehejte, dokud směs nebude hladká.
  7. Přidejte zakysanou smetanu (nebo řecký jogurt) a šlehejte do hladka.
  8. Vařte na středním plameni, dokud směs nezhoustne (asi 3-5 minut). Nenechte ji vařit.
  9. Jakmile je směs hustá (lepí se na hřbet stěrky), snižte teplotu na minimum a přidejte sýr. Šlehejte, dokud se sýr nerozpustí a směs není hladká. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte další sůl/koření.
  10. Přidejte uvařené těstoviny do hrnce se sýrovou omáčkou a míchejte, dokud se omáčka rovnoměrně nerozdělí.
  11. Nechte makarony se sýrem 3-5 minut vychladnout nebo dokud sýrová omáčka trochu nezhoustne a nelepí se na nudle. Podávejte teplé!
Makarony se sýrovou omáčkou
Připravené makarony můžete ozdobit osmaženou cibulkou nebo slaninou a nasekanými bylinkami.

Sýrové makarony s křupavou krustou – recept

Nehorázně sýrové, ultra krémové makarony a posypané křupavou panko-parmazánovou posypkou, tento recept na mac and cheese si rozhodně zamilujete.

Ingredience na sýrové makarony s křupavou krustou

  • 450 g vařených makaronů (nebo jiných trubičkových těstovin)
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 6 lžic nesoleného másla
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 3 šálky plnotučného mléka
  • 1 šálek husté smetany ke šlehání
  • 4 šálky ostrého sýra čedar rozdrobeného na kousky
  • 2 hrnky strouhaného sýra Gruyere
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 a 1/2 šálku panko strouhanky
  • 4 lžíce rozpuštěného másla
  • 1/2 šálku parmezánu rozdrobeného
  • 1/4 lžičky uzené papriky (nebo obyčejné papriky)

Postup na sýrové makarony s křupavou krustou

  1. Předehřejte troubu na 176 °C. Lehce vymažte velkou zapékací mísu a dejte ji stranou. Ve velké míse smíchejte rozdrobené sýry a dejte je stranou.
  2. Těstoviny uvařte minutu před koncem varu podle návodu na obalu. Odstavte je z ohně, slijte a vložte do velké mísy.
  3. Těstoviny pokapejte olivovým olejem a promíchejte, aby se obalily. Během přípravy sýrové omáčky je dejte stranou, aby vychladly.
  4. V hlubokém kastrolu, hrnci nebo hrnci na vývar rozpusťte máslo.
  5. Na mírném ohni zašlehejte mouku a pokračujte ve šlehání asi 1 minutu, dokud nezačne bublat a zezlátne.
  6. Postupně zašlehejte mléko a hustou smetanu, dokud není hladká. Pokračujte ve šlehání, dokud na povrchu neuvidíte bublinky, a pak pokračujte ve vaření a šlehání další 2 minuty.
  7. Přisypte sůl a pepř.
  8. Přidejte dva hrnky strouhaného sýra a šlehejte do hladka.
  9. Přidejte další dva hrnky strouhaného sýra a pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne krémová a hladká hmota.
  10. Omáčka by měla být pěkně hustá.
  11. Vmíchejte vychladlé těstoviny, dokud se nespojí a těstoviny nejsou zcela obalené sýrovou omáčkou.
  12. Polovinu těstovin se sýrem nalijte do připravené zapékací misky.
  13. Navrch dejte zbývající 2 hrnky strouhaného sýra a poté zbývající makarony se sýrem.
  14. V malé misce smíchejte panko strouhanku, parmazán, rozpuštěné máslo a papriku.
  15. Posypte vrchní část a pečte, dokud se nevytvoří bublinky a nezíská zlatohnědou barvu, asi 30 minut. Ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang