Recept na čokoládovou krémovou náplň

DezertyDezerty, zákusky a poháryKrémy, polevy a náplně

Čokoládová krémová náplň je dokonalým doplňkem každého dezertu. Ať už se jedná o dorty, sušenky nebo koláče, bohatá a krémová konzistence čokoládové náplně jistě uspokojí každého mlsouna. Tato lahodná náplň je základem mnoha dezertů s čokoládou a mezi milovníky čokolády je oblíbená již po staletí.

Původ čokoládové krémové náplně lze vysledovat až do 17. století v Evropě, kdy se čokoláda stala oblíbenou přísadou do sladkých pochoutek. Zpočátku se používala jako jednoduchá čokoládová náplň do dortu a zákusků, ale postupem času začali cukráři experimentovat s různými variantami náplně, což vedlo k vytvoření šťavnaté čokoládové krémové náplně, jak ji známe dnes.

Jedním z hlavních důvodů oblíbenosti čokoládové náplně je její všestrannost. Lze ji použít do nejrůznějších dezertů, a proto nesmí chybět ve spíži žádného pekaře. Její hladká a krémová konzistence dodá každému dezertu hloubku a bohatost a pozvedne ho na zcela novou úroveň lahodnosti. Ať už se jedná o klasický čokoládový dort, dekadentní lanýž nebo delikátní makronku, čokoládový krém může být hlavní hvězdou.

Čokoládová krémová náplň se od ostatních náplní liší především složením. Vyrábí se z kombinace čokolády, smetany a cukru – je to jednoduché, ale účinné. Kvalita čokolády použité v náplni je zásadní, protože výrazně ovlivňuje chuť a strukturu.

Bohatá a kvalitní čokoláda zajistí luxusnější a požitkářštější náplň. Také použitá smetana by měla být kvalitní, aby bylo dosaženo hladké a sametové konzistence. Právě dokonalá rovnováha těchto ingrediencí dodává čokoládové krémové náplni její charakteristickou chuť.

Existuje mnoho variant čokoládové krémové náplně, z nichž každá má svou jedinečnou obměnu klasického receptu. Některé recepty vyžadují přidání másla, které náplni dodá máslovou a krémovou chuť.

Jiné používají různé druhy čokolády, například hořkou, mléčnou nebo bílou, aby vytvořily různě intenzivní čokoládovou chuť. Někteří dokonce přidávají likér, například rum nebo lískové oříšky, aby dodali čokoládě chuť.

Čokoládová krémová náplň dodává dezertům nejen chuť a strukturu, ale také vylepšuje jejich vzhled. Její hluboká a sytá barva okamžitě dodá každému dezertu nádech elegance. Lze ji také pipetovat a vířit a vytvářet tak krásné vzory, díky nimž dezerty vypadají ještě lákavěji.

Kromě dekadentní chuti a estetického vzhledu má čokoládový krém také zdravotní účinky. Hořká čokoláda, která se často používá do čokoládové krémové náplně, je známá svými antioxidačními vlastnostmi a může mít i kardiovaskulární účinky. Obsahuje také flavonoidy, které mohou potenciálně podpořit mozkové funkce a zlepšit náladu.

Čokoládovou krémovou náplň musí vyzkoušet každý milovník čokolády. Její bohatá a krémová textura, všestrannost a zdraví prospěšné účinky z ní činí nejlepší volbu pro náplně dezertů. Díky svým skromným, ale lahodným ingrediencím a schopnosti pozvednout jakýkoli dezert není divu, že čokoládová krémová náplň obstála ve zkoušce času a je stále oblíbená mezi pekaři a milovníky dezertů.

Takže až budete mít příště chuť na něco sladkého, zvažte, zda si nedopřát dezert plněný nebesky čokoládovým krémem. Vaše chuťové pohárky vám poděkují.

Čokoládová krémová náplň – recept

Počkejte, až vyzkoušíte tento čokoládový krém do dortu. Je hedvábný, nepopiratelně krémový a jeho chuť je naprosto vynikající. Před zdobením nechte dortový krém v sáčku na zdobení alespoň 30 minut v chladu. Krém drží mnohem lépe tvar, když je vychlazený.

Ingredience na čokoládovou krémovou náplň

  • 335 g plnotučného smetanového sýra, změklého na pokojovou teplotu
  • 175 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 420 g moučkového cukru
  • 55 g neslazeného přírodního nebo holandského kakaového prášku
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1-2 lžíce mléka nebo smetany ke šlehání
  • špetka soli

Postup na čokoládovou krémovou náplň

  1. Ve velké míse ručním mixérem šlehejte krémový sýr 1 minutu při vysokých otáčkách, dokud nebude zcela hladký a krémový.
  2. Zašlehejte máslo, dokud se nespojí.
  3. Přidejte moučkový cukr, kakaový prášek, vanilkový extrakt, 1 lžíci mléka a sůl a šlehejte při středně vysokých otáčkách, dokud se nespojí a nevznikne krém.
  4. V případě potřeby přidejte ještě 1 lžíci mléka, abyste mírně zřídili.
  5. Ochutnejte a podle potřeby přidejte další špetku soli.
  6. Zbytky krému přikryjte a skladujte až 5 dní v chladničce nebo až 3 měsíce v mrazničce.
  7. Po zmrazení rozmrazte v chladničce a pak několik sekund šlehejte do krémové konzistence.
Čokoládová krémová náplň je dokonalým doplňkem každého dezertu.

Krémy do dortů

Dortové krémy jsou nezbytnou součástí zdobení dortů. Konečnému výrobku dodávají nejen chuť, ale také strukturu a barvu. Díky široké škále možností, které jsou na trhu k dispozici, nabízejí dortové krémy pekařům a dekoratérům nekonečné možnosti, jak vytvořit úžasné dorty, které jsou nejen chutné, ale také vizuálně přitažlivé.

Dortové krémy, známé také jako poleva, jsou sladké a krémové směsi, které se používají k potahování a zdobení dortů. Obvykle se vyrábí z kombinace cukru, tuku (obvykle másla nebo ztuženého tuku) a tekutin (například mléka nebo smetany). Mezi další přísady mohou patřit aromata, potravinářská barviva a stabilizátory.

Jedním z nejoblíbenějších typů dortových krémů je máslový krém. Tato krémová poleva se vyrábí z másla, moučkového cukru a mléka nebo smetany. Může být různě ochucená, od klasické vanilkové až po jedinečnější příchutě, jako je levandule nebo kokos. Máslový krém je všestranná možnost, která se dobře hodí k plnění i zdobení dortů.

Dalším oblíbeným typem dortového krému je šlehačka. Šlehačka se vyrábí ze smetany, cukru a vanilky, je lehká a vzdušná a dodává dortům jemnější strukturu. Často se používá jako náplň nebo jako poleva ovocných dortů.

Další oblíbenou polevou je tvarohová poleva. Vyrábí se ze smetanového sýra, másla, moučkového cukru a vanilky, což jí dodává pikantní a krémovou chuť. Tato poleva se dobře hodí k mnoha druhům dortů, ale běžně se používá do mrkvových, červených sametových a dýňových dortů.

Pro ty, kteří hledají bohatší a dekadentnější variantu, je ideální volbou ganache. Tato bohatá a hedvábná poleva se vyrábí ze směsi čokolády a husté smetany. Lze ji použít jako náplň i polevu na dorty, kterým dodá lesklý a profesionální vzhled.

V posledních letech si fondán získal oblibu jako dortový krém. Fondán je druh cukrové hmoty, kterou lze vyválet a přikrýt dorty, čímž vznikne hladký a bezchybný povrch pro zdobení. Fondán sice není tak chutný jako jiné dortové krémy, ale nabízí nekonečné možnosti pro složité a propracované vzory dortů.

Dortové krémy hrají při zdobení dortů zásadní roli. Poskytují nejen základ pro dekorativní prvky, ale také pomáhají uzavřít vlhkost a chuť dortu. Lze je také použít k dodání textury, například v případě vytlačovaného máslového krému nebo šlehačkových vzorů.

Při zdobení dortů je zásadní správná konzistence dortového krému. Pokud je příliš řídký, nebude držet tvar, a pokud je příliš hustý, bude náročné ho rozetřít nebo vytvarovat na dort. Proto mnoho profesionálních pekařů a dekoratérů používá stabilizátor dortového krému, jako je bezový prášek nebo kukuřičný sirup, aby dosáhli dokonalé konzistence.

Kromě své úlohy při ochucování a zdobení mají dortové krémy také praktické využití. Mohou působit jako bariéra mezi vrstvami dortu, aby se neslepily, a mohou také pomoci udržet dort déle vlhký.

Dortové krémy jsou základním prvkem v umění zdobení dortů. Nabízejí sladký a krémový základ pro kreativní návrhy a každému kousku dodají chuť a texturu. Ať už dáváte přednost klasickému máslovému krému, nebo modernějšímu fondánu, správný dortový krém dokáže povýšit každý dort z obyčejného na neobyčejný. Až si příště budete pochutnávat na lahodném kousku dortu, nezapomeňte ocenit roli dortových krémů, které z něj dělají skutečně lahodnou pochoutku.

Máslový krém – recept

Máslový krém do dortu je lahodná a všestranná poleva, kterou miluje mnoho lidí. Je dokonalým doplňkem dortů, cupcakes a dalšího pečiva, kterému dodává hladkou a krémovou strukturu s bohatou máslovou chutí. Snadno se připravuje a lze ji použít na různé způsoby, které povznesou vaše dezerty.

Ingredience na máslový krém

  • 1 šálek nesoleného změklého másla
  • 4 šálky moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2-3 lžíce husté smetany nebo mléka
  • potravinářské barvivo (nepovinné)

Postup na máslový krém

  1. Ve velké míse vyšlehejte změklé máslo elektrickým mixérem do hladké a krémové konzistence. Obvykle to trvá asi 2-3 minuty.
  2. Postupně přidávejte moučkový cukr, jeden šálek po druhém, a po každém přidání dobře vyšlehejte. Nezapomeňte oškrábat stěny mísy, aby se všechny přísady dobře spojily.
  3. Přidejte vanilkový extrakt a šlehejte další minutu.
  4. Postupně přidávejte po lžících hustou smetanu nebo mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pro hustší polevu použijte méně tekutiny a pro řidší polevu použijte více.
  5. V případě potřeby přidejte několik kapek potravinářského barviva, abyste dosáhli požadované barvy.
  6. Polevu můžete také rozdělit do různých misek a přidat různé potravinářské barvy, abyste vytvořili různé barvy pro vaše dezerty.
  7. Polevu šlehejte další 3-4 minuty, dokud nebude světlá a nadýchaná.
Máslový krém je jedním z nejoblíbenějších typů dortových krémů.

Obměny

Existuje mnoho variant máslové polevy, se kterými můžete experimentovat podle své chuti a preferencí.

  • Čokoládový máslový krém: Pro bohatou a dekadentní čokoládovou chuť přidejte do polevy ⅓ šálku kakaového prášku a trochu smetany/mléka navíc.
  • Citrusový máslový krém: Pro pikantní a osvěžující polevu přidejte 1 lžíci citronové nebo pomerančové kůry a 1-2 lžíce čerstvě vymačkané citronové nebo pomerančové šťávy.
  • Arašídový máslový krém: Přidejte do polevy ½ šálku krémového arašídového másla a množství másla snižte na polovinu. Získáte tak hustou a krémovou polevu s lahodnou chutí arašídového másla.
  • Krém ze smetanového sýra: Pro hustou a pikantní polevu zašlehejte do polevy 227 g změklého smetanového sýra spolu s máslem. Ta se skvěle hodí k mrkvovému nebo červenému sametovému dortu.

Tipy na dokonalý máslový krém

  • Před šleháním se ujistěte, že má máslo pokojovou teplotu. Díky tomu bude hladké a snadno se spojí s ostatními přísadami.
  • Pro nejlepší chuť použijte kvalitní máslo.
  • Postupně přidávejte moučkový cukr, aby se v polevě netvořily hrudky.
  • Pokud je poleva příliš hustá, přidejte ještě trochu smetany nebo mléka. Pokud je příliš řídká, přidejte více moučkového cukru.
  • Máslový krém lze skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 2 týdny. Před použitím ho nechte vychladnout na pokojovou teplotu a několik minut ho šlehejte, dokud nebude hladký a nadýchaný.

Krém z mascarpone – recept

Krém Mascarpone je sametový a bohatý italský krém, který se často používá do dezertů, zejména do klasického italského dezertu tiramisu. Tato krémová a lahodná poleva může každý dezert povýšit na vyšší úroveň.

Ingredience na krém z mascarpone

  • 227 g sýra Mascarpone
  • 1/2 šálku husté smetany
  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na krém z mascarpone

  1. Do velké mísy přidejte sýr Mascarpone a pomocí elektrického mixéru ho šlehejte, dokud nebude hladký a krémový.
  2. V samostatné míse šlehejte pomocí elektrického mixéru hustou smetanu asi 2-3 minuty, dokud se nevytvoří měkké špičky.
  3. Postupně přidávejte do husté smetany moučkový cukr a pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  4. Pomocí gumové stěrky jemně vmíchejte šlehačku do sýru Mascarpone. Dbejte na to, abyste krém nepromíchali příliš, protože by mohl ztratit svou lehkou a vzdušnou strukturu.
  5. Jakmile je smetana dobře spojená, přidejte vanilkový extrakt a pokračujte v jemném míchání, dokud se úplně nespojí.
  6. Váš krém Mascarpone je nyní připraven k použití jako poleva nebo náplň do různých dezertů, jako jsou dorty, koláče, zákusky a samozřejmě tiramisu!

Tipy na dokonalý krém z mascarpone

  • Použijte kvalitní sýr – Kvalita sýra Mascarpone použitého v receptu výrazně ovlivní výslednou chuť a strukturu krému. Pro dosažení nejlepších výsledků se rozhodněte pro kvalitní značku.
  • Použijte studenou hustou smetanu – Při přípravě tohoto krému je důležité použít studenou tučnou smetanu. Pomůže to k rychlejšímu dosažení tuhých špiček a také zajistí, že krém zůstane stabilní a nebude se rozpouštět.
  • Míchací mísu a šlehače vychlaďte – Abyste zajistili, že krém dosáhne požadované konzistence, doporučujeme mísu a šlehače před použitím asi na 15 minut vychladit v chladničce. Čím chladnější je vybavení, tím větší je šance na dosažení tuhých špiček.
  • Při míchání buďte jemní – Krém Mascarpone je jemný a při nadměrném míchání se může snadno oddělit nebo příliš zhoustnout. Je důležité míchat ho jemně pomocí gumové stěrky, aby se neztratila jeho lehká a vzdušná struktura.
  • Cukr přidávejte postupně – Je důležité přidávat moučkový cukr postupně během šlehání tučného krému. Přidání všeho najednou může způsobit, že se cukr srazí a ovlivní konzistenci krému.

Pudinkový krém – recept 

Krém z pudinku je požitkářský a klasický dezert, na kterém si pochutnávají již celé generace. Tento krémový a bohatý dezert lze podávat samostatně nebo jej použít jako lahodnou náplň do různých pokrmů. Krása pudinkového krému spočívá v jeho jednoduchosti a všestrannosti, díky čemuž je oblíbeným dezertem mnoha lidí.

Ingredience na pudinkový krém

  • 2 šálky mléka
  • ½ šálku cukru
  • 1 šálek kukuřičného škrobu
  • 2 žloutky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce másla
  • ½ šálku šlehačky

Postup na pudinkový krém

  1. V hrnci smíchejte mléko a cukr na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí. Stále míchejte, aby se mléko nepřipálilo.
  2. V samostatné misce smíchejte kukuřičný škrob a žloutky, dokud se dobře nespojí. Tato směs bude sloužit jako zahušťovadlo pudinkového krému.
  3. Směs kukuřičného škrobu a vajec pomalu vlijte do hrnce s mlékem za stálého šlehání. Tím zabráníte tvorbě hrudek.
  4. Směs stále míchejte, dokud nezačne houstnout, což by mělo trvat asi 5-7 minut.
  5. Jakmile je směs dostatečně hustá, aby pokryla hřbet lžíce, stáhněte hrnec z ohně a přidejte vanilkový extrakt a máslo. Šlehejte, dokud se máslo zcela nerozpustí a dobře nespojí.
  6. Pudinkový krém přendejte do mísy a povrch zakryjte plastovou fólií. Tím zabráníte tomu, aby se na povrchu krému vytvořila slupka.
  7. Pudinkový krém nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté jej vložte do chladničky alespoň na 2 hodiny, aby mohl ztuhnout a dále zhoustnout.
  8. Jakmile je pudinkový krém vychlazený a ztuhlý, můžete ho podávat tak, jak je, nebo ho použít jako náplň do různých dezertů, například koláčů, dortů nebo i vrstvených dortů.
  9. Před podáváním můžete pudinkový krém doplnit kopečkem šlehačky pro extra krémový a dekadentní nádech.

Tipy na dokonalý pudinkový krém

  • Dbejte na to, abyste pudinkový krém během ohřevu neustále míchali, aby se nepřipálil nebo nevytvořil hrudky.
  • Pro bohatší a krémovější dezert můžete místo mléka použít hustou smetanu.
  • Můžete také přidat další příchutě, jako je skořice, muškátový oříšek nebo mandlový extrakt, a dodat tak pudinkovému krému jedinečný nádech.
  • Pro získání krémovější konzistence můžete místo žloutků použít celá vejce.
Tento krémový a bohatý dezert lze podávat také samostatně – pudinkový krém.

Čokoládová poleva se smetanou – recept

Nic nedoplní dezert tak jako lahodná krémová čokoládová poleva. Ať už ji namažete na dortík, vložíte mezi koláče nebo použijete jako dip k ovoci, tato všestranná poleva se líbí všem. A co je lepší než obyčejná čokoládová poleva? Samozřejmě čokoládová poleva se smetanou.

Tato nebeská kombinace bohaté čokolády a jemné smetany jistě posune vaše dezerty na vyšší úroveň. Vezměte si tedy mísu a pojďte si užít přípravu tohoto požitkářského receptu na čokoládovou polevu se smetanou.

Ingredience na čokoládovou polevu se smetanou

  • 1 šálek nesoleného másla, změklého
  • 2 šálky moučkového cukru
  • 1/2 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1/4 šálku smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli

Postup na čokoládovou polevu se smetanou

  1. V míse vyšlehejte změklé máslo do hladké a krémové konzistence.
  2. Za stálého míchání postupně přidávejte do másla moučkový cukr, kakaový prášek a sůl.
  3. Přilijte vanilkový extrakt a smetanu ke šlehání a pokračujte ve šlehání, dokud se všechny přísady dobře nespojí.
  4. Pokud se vám zdá poleva příliš hustá, můžete přidávat po lžících šlehačky, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Pokud je naopak poleva příliš řídká, přidejte ještě trochu moučkového cukru, dokud nezhoustne.
  5. Jakmile je poleva hustá a krémová, stěrkou seškrábněte polevu, která ulpěla na stěnách mísy.
  6. Pokračujte ve šlehání polevy, dokud nebude světlá a nadýchaná.
  7. Vaše čokoládová poleva s krémem je nyní připravena k použití! Můžete ji buď rozetřít na moučník, nebo ji vytlačit na cupcakes.

TIPY

  • Pokud se cítíte odvážní, existuje mnoho způsobů, jak tento recept upravit. Vanilkový extrakt můžete nahradit různými příchutěmi, například mátou nebo espressem. Můžete také přidat texturu přimícháním čokoládových lupínků nebo nasekaných ořechů. Možnosti jsou nekonečné a můžete si ho přizpůsobit podle své chuti.
  • Tato poleva se navíc neomezuje pouze na dorty a cupcaky. Můžete ji použít mnoha dalšími kreativními způsoby. Může být náplní do makronek, dipem do ovocných kebabů nebo dokonce pomazánkou na toasty. Skvěle se hodí také do mléčných koktejlů a horké čokolády. Proto se pusťte do experimentování s různými způsoby použití této všestranné polevy.

Čokoládová poleva se šlehačkou – recept

Čokoládová poleva je dokonalým doplňkem jakéhokoli pečeného pokrmu a dodává mu bohatou a dekadentní chuť, která se skvěle hodí k celé řadě dezertů. Ať už připravujete klasický čokoládový dort nebo lahodné cupcakes, čokoládová poleva může vaše dobroty posunout na vyšší úroveň. Napadlo vás ale někdy spojit dvě nejoblíbenější polevy na dezerty, čokoládovou polevu a šlehačku, a vytvořit tak nebeskou kombinaci?

Ingredience na čokoládovou polevu se šlehačkou

  • 1 šálek husté smetany
  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • 1/2 šálku kakaového prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 1/2 šálku cukru krystal
  • 1/4 hrnku mléka

Postup na čokoládovou polevu se šlehačkou

  1. V míse vyšlehejte smetanu, dokud se nevytvoří měkké špičky.
  2. Poté přidejte moučkový cukr, kakaový prášek a vanilkový extrakt.
  3. Pokračujte ve šlehání, dokud se nevytvoří tuhé špičky.
  4. Odstavte.
  5. V samostatné míse vyšlehejte máslo a krystalový cukr do světlé a nadýchané pěny.
  6. Pomalu přilévejte mléko a poté sůl a kakaový prášek.
  7. Míchejte, dokud se dobře nespojí.
  8. Elektrickým mixérem na střední rychlost postupně přidávejte šlehačkovou směs do čokoládové směsi.
  9. Míchejte, dokud nevznikne hladká a krémová hmota.
  10. Pokud je poleva příliš hustá, můžete přidat ještě trochu mléka, aby se zředila. Pokud je příliš řídká, přidejte více moučkového cukru.

TIPY

  • Šlehačka dodává polevě lehkost, která vyvažuje bohatost čokolády. Také dodává polevě nadýchanou strukturu, díky které ji můžete snadno rozetřít nebo vytlačit na moučníky.
  • Použití kakaového prášku místo rozpuštěné čokolády navíc nejen usnadňuje práci s polevou, ale také jí dodává intenzivnější čokoládovou chuť. A trocha soli pomáhá vyvážit sladkost a zvýrazňuje čokoládovou chuť.
  • Můžete ji použít jako polevu na oblíbený dort nebo cupcakes, nebo dokonce jako náplň do makronek či krémových pusinek. Skvěle se hodí také jako dip na ovoce nebo preclíky nebo jako poleva na zmrzlinu či horkou čokoládu.
  • Tato poleva je vynikající i samostatně. Můžete ji namazat na grahamové sušenky nebo ji použít jako dip na sušenky.
Čokoládová poleva se šlehačkou se skvěle hodí také jako dip na ovoce.

Čokoládová ganache – recept

Čokoládová ganache je všestranný a chutný recept, který lze použít na různé dezerty a moučníky. Jedná se o krémovou a požitkářskou směs čokolády a smetany, která se skvěle hodí na polevu dortů, náplň pečiva nebo i jako dip k ovoci. Pouze ze dvou jednoduchých ingrediencí vytvoříte dekadentní pochoutku, po které budou vaše chuťové pohárky žadonit o další.

Ingredience na čokoládovou ganache

  • 227 g kvalitní hořké nebo polosladké čokolády
  • 1 šálek tučné smetany

Postup na čokoládovou ganache

  1. Čokoládu nakrájejte na malé kousky a vložte ji do žáruvzdorné misky.
  2. V hrnci zahřívejte hustou smetanu, dokud nezačne vřít.
  3. Horkou smetanou zalijte čokoládu a nechte ji minutu odstát.
  4. Směs míchejte, dokud se všechna čokoláda nerozpustí a ganache nebude hladká a lesklá.
  5. Vaše čokoládová ganache je nyní připravena k použití! Pro dosažení hustší konzistence ji nechte několik hodin vychladit v lednici.

TIPY

  • Poleva na dort – Ganache lze nalít na dort a nechat ztuhnout, aby byl hladký a lesklý. Je ideální pro dodání bohaté čokoládové chuti jakémukoli dortu, od klasického čokoládového až po ovocný piškotový. Pomocí zdobicího sáčku můžete také na dortu vytvořit krásné vzory a víry.
  • Náplň do moučníků – Ganache lze použít také jako náplň do moučníků, jako jsou koláče, krémové koláčky nebo croissanty. Každému pečivu dodá bohatou a krémovou strukturu a dobře se kombinuje s různými příchutěmi, jako jsou maliny, karamel nebo lískové oříšky.
  • Čokoládové lanýže – ganache můžete použít také k výrobě lahodných domácích lanýžů. Po vychladnutí a ztuhnutí ganache z ní vytvarujte malé kuličky a obalte je v kakaovém prášku, nasekaných oříšcích nebo posypce. Ty jsou perfektním domácím dárkem nebo sladkým požitkem pro sebe.
  • Pokapejte zmrzlinu nebo ovoce – Pro jednoduchý a rychlý dezert pokapejte vanilkovou zmrzlinu nebo čerstvé ovoce teplou ganache. Dodá to nádech dekadence a povýší jednoduchý dezert na luxusní pochoutku.
  • Dip na sušenky – Místo klasického čokoládového dipu zkuste použít ganache, který dodá sušenkám bohatší a požitkářštější chuť. Jednoduše namočte své oblíbené sušenky do ganache a nechte je ztuhnout na plechu, abyste získali lahodné a snadné pohoštění.

Nejlepší čokoládový dort – recept

Čokoládový dort je jedním z nejoblíbenějších dezertů na celém světě. Kombinace vlhkého piškotového dortu a bohaté čokoládové chuti má v sobě něco, co ho činí neodolatelným téměř pro každého. Proto není divu, že existuje nespočet receptů na čokoládové dorty.

Ne všechny čokoládové dorty jsou však stejné. Nejlepší recept na čokoládový dort ten, který se snadno připravuje, používá jednoduché ingredience a zaručuje bohatou a dekadentní chuť.

Ingredience na nejlepší čokoládový dort

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 šálky cukru krystal
  • ¾ šálku neslazeného kakaového prášku
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 šálek podmáslí
  • ½ šálku rostlinného oleje
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek horké kávy

Čokoládová máslová poleva

  • 1 šálek nesoleného změklého másla.
  • 3-4 šálky moučkového cukru
  • ½ šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3-4 lžíce mléka

Postup na nejlepší čokoládový dort

  1. Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte dvě 23 cm kulaté dortové formy.
  2. Do velké mísy prosejte mouku, cukr, kakaový prášek, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl. Ujistěte se, že jste suché přísady prosáli, abyste zajistili hladké těsto bez hrudek.
  3. V samostatné míse vyšlehejte podmáslí, rostlinný olej, vejce a vanilkový extrakt.
  4. Tuto směs vlijte do suchých přísad a míchejte, dokud se nespojí. Dbejte na to, abyste nemíchali příliš, protože by se vám mohlo stát, že koláč bude hustý.
  5. Poté do těsta přidejte horkou kávu a míchejte, dokud se dobře nespojí. Káva pomáhá zvýraznit čokoládovou chuť a dodává dortu vlhkost.
  6. Těsto rovnoměrně nalijte do připravených dortových forem.
  7. Koláče pečte 30-35 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  8. Po upečení nechte dorty před vyjmutím z formy zcela vychladnout.

Postup na čokoládovou máslovou polevu

  1. V míse vyšlehejte máslo do hladkého krému.
  2. Postupně přidávejte moučkový cukr, kakaový prášek a vanilkový extrakt a pokračujte ve šlehání, dokud se dobře nespojí a nebude nadýchaný.
  3. Pokud je poleva příliš hustá, přidávejte po lžících mléko, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  4. Jakmile jsou dorty zcela vychladlé, položte jeden dort na servírovací talíř a navrch rozetřete štědré množství polevy.
  5. Na něj položte druhý dort a celý dort potřete zbývající polevou.

TIP: Tento recept je navíc velmi univerzální a lze jej snadno upravit podle svých představ. Do těsta můžete přidat čokoládové lupínky pro extra čokoládový zážitek nebo dort doplnit čerstvými lesními plody pro ovocný nádech. Tento recept můžete použít také na přípravu košíčků nebo plechového dortu, možností je nekonečně mnoho.

Kombinace vlhkého piškotového dortu a bohaté čokoládové chuti vás prostě dostane.

Zdobení dortů krémem

Dorty jsou neodmyslitelnou součástí každého slavnostního stolu. A abychom byli upřímní, kdo by odolal jednomu kousku vynikajícího dortu. V mnoha případech je krém na dortu tou nejdůležitější součástí, která zaručí, že dort bude nejen vypadat skvěle, ale také chutnat ještě lépe.

  • Základem je správně nadýchaný krém – Před tím, než začnete zdobit dort krémem, je důležité mít připravený správně nadýchaný krém. Ten by měl být krémové konzistence a tak hustý, aby se snadno nanesl na dort, ale zároveň aby zůstal na místě. Můžete použít různé druhy krémů, jako například máslový, tvarohový nebo šlehačkový.
  • Použijte aplikátor na krém – Aplikátor na krém je speciální nástroj, kterým můžete vytvořit krásné vzory a textury na dortu. Jednoduše jej přiložte k dortu a pomalu pohybujte po povrchu dortu. Tím vytvoříte zajímavý efekt, který bude vypadat jako ručně malovaný.
  • Vyzkoušejte různé druhy trubkových nástavců – Trubkové nástavce jsou nezbytnou součástí při zdobení dortů krémem. Můžete použít různé druhy, například s různými tvary a velikostmi otvorů, čímž vytvoříte různé vzory na dortu. Vyzkoušejte různé kombinace a nebojte se experimentovat.
  • Přidejte barvu a dekorace – Krém můžete také obarvit pomocí potravinářských barviv. Používejte pastelové barvy pro jemné zdobení nebo syté barvy pro výraznější efekty. Kromě barvy můžete také na dort přidat dekorace, jako jsou šlehačkové růže, mandle nebo ovoce. Vždy dbejte na kombinaci barev a dekorací, aby dort působil harmonicky.
  • Použijte šablony – Pro přesnější a symetrické vzory můžete použít šablony. Ty můžete jednoduše vyřezat ze silnějšího papíru nebo kartonu a pak nanést krém pomocí šablony na dort. Tím vytvoříte dokonalý a pravidelný vzor.
  • Nezapomeňte na detaily – Při zdobení dortů s krémem je důležité věnovat pozornost i malým detailům. Snažte se, aby byl krém rovnoměrně nanesen po celém dortu, aby nebyly žádné hrudky nebo nečistoty. Můžete také použít malý nůž nebo špejli na dotvoření detailů a odstranění nechtěných nedostatků.

Zdobení dortů krémem může být velmi zábavné a kreativní. Snažte se experimentovat a vytvářet unikátní dorty, které budou vypadat snadno, ale efektně. Pamatujte si také, že nic není dokonalého, takže se nebojte chyb a bavte se při zdobení dortů svými vlastními nápady. Vaši hosté určitě ocení nejen krásně vypadající, ale i vynikající dorty zdobené krémem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang