sushiseturamakiandspicysushirollsservedonbamboo

Kalifornská rolka je nová podoba tradičních japonských rýžových závitků. California maki je plná avokáda, kraba a okurky, je svěží, křupavá a představuje syté jídlo. Můžete použít kraba pravého nebo jeho napodobeninu v podobě krabích tyčinek.

Níže se dočtete, jaké jsou další druhy sushi, jak probíhá příprava rýže na sushi a zda je sushi zdravé. Sushi je skvělým lehkým jídlem na oslavách a při návštěvách. Skvěle tímto jídlem doplníte klasické snacky jako jsou šneci z listového těsta nebo krevety v těstíčku.

California sushi

Kalifornské rolky se podávají s křenem wasabi a sójovou omáčkou, jako přílohu můžeme zvolit nakládaný růžový zázvor. 

Ingredience na California sushi

  • 4 šálky vody
  • 2 šálky nevařené bílé rýže
  • ½ šálku ochuceného rýžového octa
  • 1 lžička bílého cukru (nebo podle potřeby)
  • 1 lžička soli (nebo podle potřeby)
  • Krabí tyčinky
  • 1 lžíce majonézy
  • 5 listů řasy nori (suché mořské řasy)
  • 1 avokádo nakrájené na plátky
  • ¼ šálku červeného kaviáru, například tobiko
  • 1 okurka, zbavená semínek a nakrájená na proužky
  • 2 lžíce odkapaného nakládaného zázvoru, na ozdobu
  • 2 lžíce sójové omáčky nebo podle chuti
  • 1 lžíce wasabi pasty

Postup na California sushi

  1. Podložku na válení sushi zcela zabalte do plastové fólie a dejte stranou.
  2. V hrnci na prudkém ohni přiveďte k varu vodu a rýži. Snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte, dokud rýže nezměkne a tekutina se nevstřebá, 20 až 25 minut. Přendejte rýži do mísy a pomocí rýžové lopatky nebo dřevěné lžíce do ní přidejte rýžový ocet.
  3. Dochuťte 1 lžičkou cukru a 1 lžičkou soli nebo podle chuti. Nechte rýži vychladnout na pokojovou teplotu, asi 30 minut.
  4. V malé misce smíchejte krabí maso s majonézou.
  5. Na rovnou pracovní plochu položte list nori. Na nori rozprostřete tenkou vrstvu rýže. Položte plát nori rýží dolů na připravenou podložku. Na nori položte v jedné vrstvě 2 až 3 plátky avokáda. Navrch dejte 2 až 3 lžíce krabí směsi.
  6. Na jednu stranu směsi avokáda a krabů položte podélně 1 až 2 lžičky tobiko a na druhou stranu 2 proužky okurky.
  7. Pomocí podložky opatrně srolujte california sushi do těsného špalíku. Odstraňte rolovací podložku. Na vrchní část rolky dejte další kaviár, přikryjte ji plastovou fólií a jemně vtlačte kaviár do horní části rolky.
  8. Odstraňte fólii a mokrým nožem nakrájejte rolku na 6 stejných dílů. Postup opakujte se zbývajícími listy nori a náplní. Podávejte ozdobené nakládaným zázvorem, sójovou omáčkou a pastou wasabi.
Kalifornská rolka je nová podoba tradičních japonských rýžových závitků.

Sushi příprava

Domácí sushi je mnohem levnější než v restauraci. Navíc je snadné a zábavné vyrobit si vlastní rolky doma, takže si můžete dát všechny své oblíbené ingredience do své dokonalé vlastní rolky.

TIP: Vyzkoušet můžete také vegan tempura sushi.

  • Jaké mořské řasy byste měli používat do receptů na sushi?

Abyste mohli začít, potřebujete správný druh mořské řasy. Ujistěte se, že jste si pořídili řasy určené pro přípravu sushi, což by mělo být uvedeno na obalu. Někdy je na obalu uvedeno „nori“.

Pokud se vám zdá, že zakoupená řasa má jednu stranu lesklejší než druhou, mějte lesklou stranu otočenou k válcovací ploše tak, aby byla na vnější straně rolky.

  • Jak udělat sushi?

Pokryjte list nori vrstvou připravené rýže na sushi a jemně ji zarovnejte lopatkou. A nezapomeňte zanedbat okraje listu.

Doporučená je krátkozrnná rýže a také bílá rýže místo hnědé. Dlouhozrnná rýže se obvykle nelepí, a to je důležitý faktor, který pomáhá držet závitky zavřené. Rýži ochuťte suši octem, který má v sobě trochu soli a cukru. Pokud chcete, můžete přidat i sezamová semínka.

Vězte také, že rýže se bude nejsnáze roztírat, když bude mírně teplá nebo při pokojové teplotě, takže si ji připravte s předstihem podle toho, kdy ji chcete jíst.

  • Jak nakrájet syrovou rybu na sushi?

Nejdříve řízněte rovně dolů přes filet a pak tento kus rozřízněte na polovinu přes střed, abyste měli malý proužek. Dbejte na to, abyste používali ostrý nůž a klouzali po něm jedním tahem, abyste dosáhli pěkného čistého řezu.

  • Co dát do sushi?

Na rýži na sushi položte požadované ingredience (např. lososa, avokádo a smetanový sýr). Mezi nejoblíbenější ingredience do sushi patří: losos, tuňák, okurka, smažená vajíčka, avokádo, krevety, nakládané okurky nebo nakládané mořské řasy (např. řasa wakame), rybí jikry, mrkev, hovězí nebo vepřové maso. Ale je to jen na vás, co za přísady si zvolíte.

  • Jak zabalit sushi?

Na bambusové podložce ji pevně srolujte.

Poté pomocí nejostřejšího nože nakrájejte lososovou rolku na sushi na kousky.

Na pracovní ploše si také můžete připravit malou misku se studenou vodou nebo vlhký ručník, kterým si mezi jednotlivými rolkami otřete konečky prstů. Někdy se věci mohou lepit, takže to může práci opravdu usnadnit.

cookingsushirollsathomewithsalmonavocadoandcucumber
Sushi rýže není ani tak druh rýže, jako spíše způsob přípravy.

Sushi rýže návod

Můžete ji jíst samotnou nebo si ji zabalit do své oblíbené sushi rolky s ingrediencemi podle vlastního výběru. Množství octa v tomto receptu můžete upravit podle své chuti. Sushi rýže není ani tak druh rýže, jako spíše způsob přípravy.

Je to uvařená krátkozrnná bílá rýže v kombinaci s rýžovým octem a dalšími přísadami, která se zcela vychladí a poté se z ní připravují závitky sushi.

Ingredience na přípravu sushi rýže

  • 2 šálky nevařené lepkavé rýže (krátkozrnná bílá rýže na sushi)
  • 3 šálky vody
  • ½ šálku rýžového octa
  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • ¼ šálku bílého cukru
  • 1 lžička soli

Postup na přípravu sushi rýže

  1. Rýži propláchněte v cedníku nebo v cedníku pod tekoucí studenou vodou.
  2. Smíchejte rýži a vodu v hrnci na středním ohni a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte, dokud rýže nezměkne a nevstřebá všechnu vodu, přibližně 20 minut. Odstavte ze sporáku a nechte stranou, dokud nebude dostatečně chladná.
  3. Mezitím v malém hrnci na mírném ohni smíchejte rýžový ocet, olej, cukr a sůl. Vařte, dokud se cukr nerozpustí.
  4. Nechte vychladnout a poté vmíchejte do uvařené rýže. I když se směs bude zpočátku zdát velmi mokrá, pokračujte v míchání a rýže se po vychladnutí vysuší.
chefcookmakingsushi
Sushi rýži můžete jíst samotnou nebo si ji zabalit do své oblíbené sushi rolky s ingrediencemi podle vlastního výběru.

Druhy sushi – recepty

Sushi je tak zábavné a oblíbené jídlo, ale jeho příprava může začátečníkům připadat děsivá. Níže je uveden seznam skvělých receptů na sushi, abyste pochopili, jak snadné to může být. Slovo „sushi“ označuje konkrétně připravenou rýži naloženou v octě.

Z ní můžete připravit spoustu různých druhů sushi. Zahrnuty jsou některé oblíbené rolky, které najdete v sushi restauracích. Projděte si všechny tyto skvělé domácí sushi recepty a už nikdy si nebudete lámat hlavu nad otázkou „jak se dělá sushi?“.

Pikantní tuňákové rolky – recept

Tuňák třídy sashimi se pro větší pikantnost smíchá se sriracha, pak se sroluje s nori a rýží a přelije pikantní majonézou. Co dát do sushi s tuňákem?

Ingredience – co dát do sushi

  • 150 g nevařené sushi rýže (330 g uvařené a ochucené), na každou rolku je potřeba ¾ šálku (135 g) sushi rýže
  • 115 g tuňáka třídy sashimi
  • 3 lžičky omáčky sriracha
  • ½ lžičky praženého sezamového oleje
  • 2 zelené cibulky (nakrájené na tenká kolečka)
  • 1 list nori (sušené mořské řasy) (na každou rolku je potřeba polovina listu; rozřízněte napříč)
  • 2 polévkové lžíce opražených bílých sezamových semínek
  • domácí pikantní sushi majonéza
  • Na octovou vodu na namáčení prstů (Tezu)
  • 4 lžíce vody
  • 2 lžičky rýžového octa (neochuceného)

Postup – jak se dělá sushi

  1. Shromážděte všechny ingredience.
  2. Připravte si octovou vodu na namáčení prstů (Tezu) smícháním vody a rýžového octa v malé misce. Namáčení prstů zabrání tomu, aby se na ně rýže přilepila.
  3. Tuňáka nakrájejte na 0,5 cm kostky (nebo ho můžete pomlít).
  4. Ve středně velké míse smíchejte tuňáka, omáčku Sriracha, sezamový olej a trochu zelené cibule (část si nechte na posypání).
  5. Na bambusovou podložku položte list poloviny nori lesklou stranou dolů. Navlhčete prsty v Tezu a rovnoměrně rozetřete ¾ šálku rýže na list nori. Rýži posypte sezamovými semínky.
  6. Otočte list nori tak, aby byl rýžovou stranou dolů. Zarovnejte okraj listu nori na spodní konec bambusové podložky. Na spodní konec listu nori položte polovinu směsi tuňáka.
  7. Uchopte spodní okraj bambusové podložky a prsty držte náplň na místě a srolujte ji do těsného válečku. Zvedněte okraj bambusové podložky a pokračujte v rolování směrem dopředu, přičemž na podložku mírně tlačte.
  8. Velmi ostrým nožem rozřízněte váleček na polovinu a poté každou polovinu rozkrojte na 3 díly. Každých několik řezů očistěte nůž vlhkým hadříkem. Při krájení rolky sushi si namočte prsty do Tezu nebo rolku zakryjte igelitem, aby se vám rýže nelepila na ruce.
  9. Na každé sushi dejte kopeček pikantní majonézy a ozdobte zbylou zelenou cibulkou.
  10. Sushi rolky si nejlépe vychutnejte ještě týž den. V lednici rýže ztvrdne a vysuší se. Proto pokud chcete sushi rolky opravdu uchovávat v lednici, doporučuji je přikrýt igelitem a silnou kuchyňskou utěrkou.

Nigiri sushi – recept

Nigiri sushi je jedna z nejjednodušších forem sushi, která je ideální pro začátečníky. Kulička lepkavé rýže je doplněna oblíbenou rybou, která se hodí na sushi.

Výroba domácího nigiri sushi není tak složitá, jak byste si mysleli. S dobrou japonskou rýží a kvalitními rybami máte (téměř) vše, co potřebujete pro úžasné nigiri sushi.

Ingredience na nigiri sushi

  • 2 šálky nevařené japonské krátkozrnné rýže
  • 1/4 šálku rýžového octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 225 g čerstvého, nevařeného tuňáka pro sushi
  • 225 g čerstvého, nevařeného lososa na sushi
  • sójová omáčka, pasta wasabi a nakládaný zázvor na ozdobu

Postup na nigiri sushi

  1. Rýži uvařte podle návodu na obalu, nejlépe v rýžovaru. Během vaření rýže šlehejte rýžový ocet, cukr a sůl, dokud se cukr a sůl zcela nerozpustí.
  2. Jakmile je rýže uvařená, vložte ji do velké mísy, přidejte octovou směs k horké rýži a promíchejte. Odstavte, aby rýže mírně vychladla.
  3. Zatímco rýže chladne, nakrájejte rybu. Řezejte proti směru vláken ryby tak, aby vznikly kousky na sushi. Odložte stranou.
  4. Z rýže vytvořte kopečky. Rýži příliš nestlačujte. Každý kopeček odložte stranou a opakujte, dokud nespotřebujete všechnu rýži.
  5. Spojte rýži a rybu a vytvořte kousky nigiri. Vytvarované kousky nigiri položte na velký talíř a ihned podávejte se sójovou omáčkou, pastou wasabi a nakládaným zázvorem.
japanesesushifood-makiandsrollswithtunasalmonshrimp
Výroba domácího nigiri není tak složitá, jak byste si mysleli.

Las Vegas sushi rolky – smažené sushi recept

Tato lasvegaská rolka s lososem, avokádem a jalapeño je jedinečnou variací na sushi rolky. Po sestavení se smaží v těstíčku tempura a tím získáte skvělé smažené sushi recept.

Ingredience na smažené sushi

  • 1 jalapeňo paprička
  • 1/4 avokáda
  • 115 g čerstvého lososa
  • 2 listy nori
  • 1 až 1 a 1/2 šálku ochucené rýže na sushi
  • 2 lžíce sushi majonézy
  • 1 šálek těsta na tempuru a olej na smažení

Postup na smažené sushi

  1. Papričku jalapeňo omyjte, očistěte a rozkrojte podélně na poloviny, abyste odstranili všechna semínka (pod tekoucí vodou, aby nebyla pálivá).
  2. Nakrájejte jalapeňo na tenké dlouhé proužky.
  3. Avokádo nakrájejte na dlouhé tenké proužky.
  4. Lososa nakrájejte na dlouhé nudličky.
  5. Připravte si studené japonské těsto na tempuru, můžete si koupit krabičkové míchané těsto nebo si udělat domácí
  6. Obalte a osmažte jalapeňo, pak ho dejte stranou.
  7. Položte každý nori list na bambusovou podložku na rovnou plochu.
  8. Na každou rolku použijte asi 2/3 každého listu nori a 1/2 až 3/4 šálku rýže na sushi. Stačí přeložit list nori na požadovanou délku a odtrhnout jej.
  9. Rýži na sushi rovnoměrně rozprostřete na povrch nori.
  10. Uspořádejte všechny náplně: tempura jalapeno, lososa, avokádo a pokapejte trochou sushi majonézy.
  11. Rychle je zvedněte, přiklopte, přidržte, přitlačte a srolujte.
  12. Nakonec každou rolku hluboko ponořte do tempurového těsta a smažte na rozpáleném oleji 1-3 minuty nebo do požadované křupavosti.
  13. Před krájením na kousky je nechte okapat, aby z nich odkapal přebytečný olej.
chopstickholdingcaliforniamakisushirollswithricecreamcheese
Maki, nigiri sushi a obrácené sushi jsou velmi zdravé, chutné a hodí se jak hlavní chod, tak jako příjemné zpestření oslavy.

Je sushi zdravé?

Sushi je vlastně docela zdravé. Většinou. V těchto závitcích je skutečně spousta výživných látek. Výživový profil sushi – tedy kombinace makroživin (bílkovin, sacharidů a tuků) a mikroživin (vitamínů a minerálů) – skutečně závisí na použitých surovinách.

Obecně však platí, že sushi může být skvělým způsobem, jak doplnit zdravé tuky (např. omega-3 mastné kyseliny), kvalitní bílkoviny, selen a mnoho dalších klíčových živin, ale může obsahovat i suroviny od pikantního tuňáka přes krevetovou tempuru až po smetanový sýr.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang