
- 4 šálky vody
- 2 šálky nevařené bílé rýže
- ½ šálku ochuceného rýžového octa
- 1 lžička bílého cukru (nebo podle potřeby)
- 1 lžička soli (nebo podle potřeby)
- Krabí tyčinky
- 1 lžíce majonézy
- 5 listů nori (suché mořské řasy)
- 1 avokádo nakrájené na plátky
- ¼ šálku červeného kaviáru, například tobiko
- 1 okurka, zbavená semínek a nakrájená na proužky
- 2 polévkové lžíce odkapaného nakládaného zázvoru, na ozdobu
- 2 lžíce sójové omáčky nebo podle chuti
- 1 lžíce wasabi pasty
Postup
- Krok 1 – Podložku na válení sushi zcela zabalte do plastové fólie a dejte stranou.
- Krok 2 – V hrnci na prudkém ohni přiveďte k varu vodu a rýži. Snižte teplotu na středně nízkou, přikryjte a vařte, dokud rýže nezměkne a tekutina se nevstřebá, 20 až 25 minut. Přendejte rýži do mísy a pomocí rýžové lopatky nebo dřevěné lžíce do ní přidejte rýžový ocet. Dochuťte 1 lžičkou cukru a 1 lžičkou soli nebo podle chuti. Nechte rýži vychladnout na pokojovou teplotu, asi 30 minut.
- Krok 3 – V malé misce smíchejte krabí maso s majonézou.
- Krok 4 – Na rovnou pracovní plochu položte list nori. Na nori rozprostřete tenkou vrstvu rýže. Položte plát nori rýží dolů na připravenou podložku. Na nori položte v jedné vrstvě 2 až 3 plátky avokáda. Navrch dejte 2 až 3 lžíce krabí směsi. Na jednu stranu směsi avokáda a krabů položte podélně 1 až 2 lžičky tobiko a na druhou stranu 2 proužky okurky.
- Krok 5 – Pomocí podložky opatrně srolujte kalifornskou rolku do těsného špalíku. Odstraňte rolovací podložku. Na vrchní část rolády dejte další tobiko, přikryjte ji plastovou fólií a jemně vtlačte tobiko do horní části rolády. Odstraňte fólii a mokrým nožem nakrájejte roládu na 6 stejných dílů. Postup opakujte se zbývajícími listy nori a náplní. Podávejte ozdobené nakládaným zázvorem, sójovou omáčkou a pastou wasabi.