cupcake-3

Čokoládové cupcakes jsou tím nejlepším jídlem na večírek. Můžete je potřít máslovým krémem nebo tvarohovou polevou, případně vyzkoušet šlehačku.

Čokoládové cupcakes můžete také ozdobit podle fantazie (např. máslovým vanilkovým krémem), ale také si třeba pohrát s náplní a dalšími přísadami. Připravit si můžete také zdravé cupcakes. Pokud milujete dorty, koláče, nadýchané muffiny a další dezerty, rozhodně byste měli vyzkoušet i cupcakes.

TIP: Můžete také připravit čokoládová lízátka tzv. Cake pops.

Čokoládový krém na cupcakes – vynikající čokoládový krém

Chcete si upéct cupcakes, ale nevíte, jak připravit čokoládový krém na cupcakes? Máme pro vás nejlepší recept na vynikající čokoládový krém.

Čokoládový krém na cupcakes – ingredience

  • 1 hrnek (230 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 3 a 1/2 šálku (420 g) moučkového cukru
  • 1/2 šálku (41 g) neslazeného přírodního nebo holandského kakaového prášku
  • 3 lžíce (45 ml) tučné smetany nebo mléka
  • 1/8 lžičky soli
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu

Čokoládový krém na cupcakes – postup

  1. Ručním nebo stojanovým mixérem s pádlem nebo šlehacím nástavcem šlehejte máslo při střední rychlosti do krémové konzistence – asi 2 minuty. Přidejte moučkový cukr, kakaový prášek, hustou smetanu, sůl a vanilkový extrakt.
  2. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte celou 1 minutu. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte ještě 1/4 šálku moučkového cukru nebo kakaového prášku, pokud je poleva příliš hustá, přidejte další lžíci smetany.
  3. Ochutnejte. V případě potřeby zašlehejte další špetku soli.
  4. Použijte ihned nebo ji pevně přikryjte a skladujte až 1 týden v chladničce nebo až 3 měsíce v mrazničce.
  5. Po zmrazení rozmrazte v chladničce a pak polevu několik sekund šlehejte na střední rychlost, aby byla opět krémová.
  6. Po rozmrazení nebo zchlazení pomůže šlehání s trochou husté smetany nebo mléka v případě potřeby polevu opět zředit.

TIP: Za vyzkoušení také rozhodně stojí čokoládová poleva se šlehačkou.

Cokoladove cupcakes recept
Čokoládové domácí cupcaky potěší každého.

Domácí čokoládový krém – recept

Připravte si dokonalý domácí čokoládový krém, který se zaručeně stane ozdobou vašich upečených cupcaků.

Ingredience na domácí čokoládový krém

  • 227 g nesoleného másla, změklého
  • 330 g moučkového cukru
  • 40 g neslazeného přírodního kakaového prášku
  • 3 lžíce husté smetany ke šlehání
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 0,25 lžičky soli

Domácí čokoládový krém – postup

  1. Ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem na šlehání šlehejte máslo při vysokých otáčkách asi 3 minuty nebo dokud není krémové a nezesvětlá, přičemž podle potřeby seškrábejte mísu.
  2. Přidejte moučkový cukr, kakaový prášek, 3 lžíce husté smetany, 2 lžičky vanilkového extraktu a 1/4 lžičky soli.
  3. Šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se cukr nespojí, poté zvyšte rychlost na střední/vysokou a šlehejte 3 minuty, přičemž několikrát seškrábněte mísu, aby se vše dobře promíchalo.
  4. V případě potřeby přidejte další lžíci husté smetany, abyste polevu zředili.

TIP: Místo čokoládového krému můžete vyzkoušet i krém z arašídového másla.

Cokoladove cupcakes recept
Se správně připraveným čokoládovým krémem se skvěle pracuje.

Jak rozpustit čokoládu s máslem

Při přípravě cupcakes se vám také bude rozhodně hodit návod na to, jak rozpustit čokoládu s máslem.

Jak rozpustit čokoládu s máslem? Při rozpouštění čokolády a másla začněte rozpouštět samotnou čokoládu ve vodní lázni, poté přidejte máslo a dokončete míchání. Vodní lázeň zabrání přímému kontaktu čokolády se zdrojem tepla, čímž se sníží možnost připálení nebo spálení.

Máslo přidejte až poté, co se čokoláda začne rozpouštět, protože tak zabráníte oddělení másla a umožníte důkladné promíchání čokolády a másla.

Velký hrnec naplňte do 1/3 vodou a přiveďte ji k varu na středně silném ohni.

Druhý velký hrnec naplňte malými kousky čokolády a postavte ho na první hrnec. Měly by k sobě přiléhat tak, aby horní hrnec spočíval na místě asi 1/2 palce nad vroucí vodou.

Čokoládu neustále míchejte. Jakmile se čokoláda začne rozpouštět, stáhněte hrnec ze zdroje tepla.

Přidejte máslo k čokoládě a za stálého míchání je důkladně promíchejte. Pracujte rychle, aby se čokoláda mohla s máslem rozpustit dříve, než vychladne.

Čokoládové cheesecake cupcakes – recept

Připravte si skvělé cheesecake cupcakes s dokonalou sladkou polevou, a servírujte je třeba jako sladkou svačinu pro děti. Kromě polevy můžete při přípravě cupcaků použít také domácí burákové máslo.

Ingredience na čokoládové cheesecake cupcakes

  • 120 hořkosladké čokolády, nasekané na kousky
  • ⅔ šálku neslazeného kakaového prášku
  • 1 a ½ šálku horké vařené kávy
  • 1 a ¾ šálku krystalového cukru
  • 1 a ½ šálku hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 velká vejce
  • ½ šálku rostlinného oleje
  • ¼ šálku podmáslí

Ingredience na polevu

  • 1 šálek nesoleného másla, změklého
  • 1 balení změklého smetanového sýra
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 šálků moučkového cukru
  • ¼ šálku husté smetany ke šlehání
  • 1 a ½ šálku mini čokoládových bonbónů, rozdělených na části

Postup na čokoládové cheesecakes cupcakes

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Připravte si formu na košíčky s košíčkovými vložkami. Odložte je stranou.
  2. Do velké mísy přidejte nasekanou čokoládu a kakaový prášek. Obojí zalijte horkou kávou a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.
  3. Přidejte krystalový cukr, mouku, sůl, sodu a prášek do pečiva. Přidejte vanilkový extrakt, vejce, rostlinný olej a podmáslí. Šlehejte asi 4 minuty a několikrát seškrábejte stěny mísy (a také dno, aby se čokoláda neusazovala).
  4. Těsto bude řídké, to nevadí! Pomocí velké naběračky na sušenky naberte těsto do připravených formiček na košíčky, které naplňte asi do ⅔. Pečte 18-20 minut, dokud špejle uprostřed nevyjde čistá nebo dokud bábovka po doteku prstu nepruží.
  5. Vyjměte a nechte zcela vychladnout na drátěné mřížce.
  6. Na polevu šlehejte máslo a smetanový sýr 3 minuty do nadýchané konzistence. Přidejte vanilku, moučkový cukr a smetanu a šlehejte dalších 3-5 minut.
  7. Vmíchejte 1 a ¼ šálku mini čokoládových bonbonů. Polevu naneste na košíčky. V případě potřeby posypte zbývajícími kousky.
Cokoladove cupcakes recept
Čokoládové cupcaky můžete ozdobit dle fantazie.

Nejlepší cupcakes – recept

Chcete si doma upéct ty nejlepší cupcakes? Tento recept na cupcakes vás překvapí tím, jak je vlastně snadný

Ingredience na nejlepší cupcakes

  • 1 a ⅓ šálku hladké mouky
  • ¾ šálku neslazeného kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ⅛ lžička soli
  • 1 a ½ šálku bílého cukru
  • 3 lžíce změklého másla
  • 2 velká vejce
  • ¾ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek mléka

Nejlepší cupcakes recept

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
  2. Smíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. Ve velké míse utřete cukr a máslo. Pak přidejte vejce a dobře prošlehejte. Vmíchejte vanilku.
  4. Ve dvou dávkách přidejte moučnou směs střídavě s mlékem. Vše pořádně vyšlehejte.
  5. Lžící dávejte těsto do připravených košíčků na muffiny, každý naplňte do 3/4.
  6. Pečte v předehřáté troubě. Před podáváním nebo poléváním nechte vychladnout.

Čokoládový cupcake – recept

Připravte si vynikající čokoládové cupcake dortíky, které vám zpříjemní nedělní odpoledne, ale třeba i všední den.

Čokoládový cupcake ingredience

  • 190 g mouky
  • 200 g krystalového cukru
  • 25 g přírodního neslazeného kakaa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 0,5 lžičky soli
  • 240 ml teplé kávy
  • 1 lžíce bílého destilovaného octa
  • 80 ml olivového nebo rostlinného oleje
  • 1 velké vejce, pokojová teplota
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Čokoládový cupcake – postup

  1. Troubu předehřejte na 175 °C, rošt umístěte doprostřed trouby. Naplňte formu na muffiny o 12 kusech košíčky.
  2. Ve velké míse důkladně prošlehejte suché přísady a rozbijte většinu hrudek kakaa.
  3. Ve druhé míse prošlehejte mokré přísady.
  4. Mokré přísady nalijte na suché a šlehejte tak dlouho, dokud se přísady nespojí a nezůstanou žádné suché šmouhy. Těsto bude trochu řídké a hrudkovité.
  5. Těsto dávkujte pomocí naběračky na zmrzlinu a každý kelímek naplňte do 2/3 (nepřeplňujte). Pečte 18-22 minut (ideální bylo 20 minut), dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  6. Než začneme s polevou, necháme těsto 5 minut vychladnout a pak ho přeneseme na mřížku, aby zcela vychladlo na pokojovou teplotu.

TIP: Zkušenější mohou místo cupcakes připravit celý čokoládový dort.

Cokoladove cupcakes recept
Čokoládové cupcakes chutnají výborně s polevou.

Čokoládové cupcakes recept

Chcete si upéct čokoládové cupcakes? Recept je snadný a rychlý, a jakmile se ho jednou naučíte, už nebudete chtít zkusit jiný.

Ingredience na čokoládové cupcakes

  • 1 a ⅓ šálku hladké mouky
  • ¾ šálku neslazeného kakaového prášku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • ⅛ lžička soli
  • 1 a ½ šálku bílého cukru
  • 3 lžíce změklého másla
  • 2 velká vejce
  • ¾ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek mléka

Čokoládové cupcakes recept

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Formu na muffiny vyložte papírovými nebo fóliovými vložkami.
  2. Prosejte mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  3. Ve velké míse utřete cukr a máslo do světlé a nadýchané pěny. Po jednom přidejte vejce a po každém přidání dobře prošlehejte. Vmíchejte vanilku.
  4. Ve dvou dávkách přidejte moučnou směs střídavě s mlékem a dobře vyšlehejte. Lžící dávejte těsto do připravených košíčků na muffiny, každý naplňte do 3/4.
  5. Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, 15 až 17 minut. Před podáváním nebo poléváním vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Zdravé cupcakes – recept

Pokud držíte dietu nebo holdujete zdravé stravě, a přesto byste si chtěli upéct cupcakes, nemusíte se o nic ochudit – přinášíme vám recept na zdravé cupcakes.

Zdravé cupcakes ingredience

  • 1 a 1/2 hrnku bílé celozrnné mouky, lze použít i celozrnnou nebo pšeničnou mouku.
  • 1 šálek granulovaného sladidla dle výběru
  • 3 lžíce kakaového prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička octa
  • 1/3 šálku neslazeného jablečného pyré
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek zdravé polevy

Zdravé cupcakes recept

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Formu na muffiny vyložte vložkami na muffiny a dejte stranou.
  2. Ve velké míse smíchejte suché přísady a dobře je promíchejte. Přidejte mokré přísady a míchejte, dokud nevznikne husté těsto.
  3. Těsto rozdělte do 12 formiček na muffiny a pečte 15-20 minut, nebo dokud špejle nevyjde z větší části čistá.
  4. Vyjměte košíčky z trouby a nechte je 10 minut vychladnout ve formě, než je opatrně přenesete na drátěnou mřížku, aby zcela vychladly. Po vychladnutí je potřete polevou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang